Acasă Politica Marius Popovici: „Europa trebuie să înţeleagă că nu poate fi veşnic Venus...

Marius Popovici: „Europa trebuie să înţeleagă că nu poate fi veşnic Venus şi să se bazeze întotdeauna pe Marte american”

DISTRIBUIȚI

popovici bun webÎn aceste zile, extrem de agitate, analiştii politici, economici, dar şi cei militari, îşi pun cu obsesie întrebarea ce va fi cu criza din Ucraina. Întreaga lume este extrem de agitată de când Rusia a înglobat Crimeea în Federaţia Rusă. În acest moment, state autoritare şi democratice sunt pe poziţii antagonice.

În aceste zile, după conflicte grave, sunt pe ordinea de zi Crimeea, dar şi războiul civil din Siria. Întrebarea este – este Vestul pregătit pentru acest conflict? Un remarcabil publicist Robert Kagan – a scris acum circa 10 ani o carte – Putere şi neputiţă, care de fapt oglindeşte şi evenimentele din aceste zile. După concepţia sa, americanii se inspiră din viaţa zeului războiului Marte, iar europenii sunt dominaţi de activitatea zeiţei frumuseţii Venus. „Totuşi, în aceste zile, sub guvernarea lui Obama, SUA se apropie mai mult de zeiţa frumuseţii Venus. Un Marte autoritar a existat întotdeauna, agresiunea este în fiinţa statelor autoritare, aşa cum se vede în realitatea zilelor noastre, în contradicţie cu teoria pacifistă pe care o promovează UE. În acest moment, UE nu este o forţă puternică, în politica sa externă Uniunea Europeană punând accent pe democraţie, statul de drept şi valorile europene”, spune Marius Popovici – PNŢCD.

„Pentru aceste ţări puternice, puterea a fost şi este o seducţie, la fel ca şi banii”

„Istoria ne-a dovedit că ţările puternice au avut, în special în trecut, tendinţe expansive – vezi Germania, Franţa. Marea Britanie, SUA, Rusia şi altele. Pentru aceste ţări puternice, puterea a fost şi este o seducţie, la fel ca şi banii. În contradicţie, proiectul expansiv al UE este democraţia. Acţiunea Rusiei de astăzi a redescoperit dorinţa de putere, în contradicţie cu misiunea UE ce se deduce din imaginea religioasă, conform căreia cel în suferinţă trebuie ajutat. Regimurile autoritare produc, de multe ori, suferinţe populaţiei, occidentul considerând că este îndreptăţit să ceară respectarea drepturilor omului. Din păcate, în acest moment, există mult potenţial pentru alte conflicte, aşa cum e acesta din peninsula Crimeea, unde Rusia s-a impus prin acţiunea sa. Întrucât regimurile autoritare nu au o misiune, nu trebuie nici să îndeplinească vreo misiune. Politica democraţiei constă din discurs, democraţiile au un fundament moral, care limitează la maxim acţiunile războinice. O legitimare pentu intervenţii militare acordă în aceşti ani doar consiliul de securitate al Naţiunilor Unite. Altă dificultate a vestului este că acesta doreşte să transforme toate statele lumii în democraţii, lucru extrem de dificil de realizat, vezi şi primăvara africană, unde pierderile umane nu au reuşit să impună o democraţie de tip occidental”, spune Popovici.
„Orice dictator care duce un război împotriva propriului popor trebuie să ţină cont şi de forţa unui Marte vestic”
Popovici consideră că Vestul are nevoie şi în aceste momente de anumite proprietăţi ale zeului Marte, deci de capacităţi de război şi hotărâre. „Vestul nu poate afrma niciodată că nu-l interesează dreptul omului şi democraţia în alte state. Pe de altă parte există principiul neamestecului, de aceea democraţia reuşeşte doar unde acele ţări care au fost şi sunt pe calea democraţiei doresc acest lucru. Cele mai bune exemple sunt Spania şi Portugalia, unde procesul de democratizare a reuşit total, de asemenea alte ţări est-europene, mai puţin Bulgaria, România şi Ungaria, unde la procesul de democratizare mai trebuie lucrat. Vestul trebuie să înţeleagă că are misiunea de a interzice acţiunile militare ale regimurilor autoritare, iar orice dictator care duce un război împotriva propriului popor trebuie să ţină cont şi de forţa unui Marte vestic. Europa trebuie să înţeleagă că nu poate fi veşnic Venus şi să se bazeze întotdeauna pe Marte american”, spune Popovici.

Comentarii

comentarii