Acasă Actualitate Medicii din Timişoara şi din Bucureşti pun bazele unei noi forme de...

Medicii din Timişoara şi din Bucureşti pun bazele unei noi forme de organizare sindicală în România

DISTRIBUIȚI

După ce noile reglementări juridice au anihilat puterea sindicatelor, medicii din Timişoara, din Bucureşti şi din alte oraşe din ţară s-au întâlnit, la sfârşitul săptămânii trecute, pentru a pune bazele unei noi forme de organizare a sindicatelor din Sănătate. Pe 7 septembrie, la Bucureşti, a avut loc o primă rundă de negocieri între liderii Confederaţiei Sindicatelor Medicilor din România şi cei ai Federaţiei „Cantacuzino”, în vederea unificării mişcării sindicale a medicilor.

„S-a discutat să fuzioneze Camera Federativă a Medicilor din România, care are aproximativ 4.000 de membri din toată ţara, cu Sindicatul Democratic „Dr. Ioan Cantacuzino”, care are 2.000 de medici din România. Celor două se vor alătura şi alte sindicate ale medicilor neafiliate. Astfel, trebuie să îndeplinim o cerinţă a Legii dialogului social, care spune că e obligatoriu să fie 7% din numărul membrilor, la nivel de ramură. În acest moment, medicii nu pot fi reprezentativi. Cu ajutorul CMR vom încerca să modificăm o prevedere a acestei legi să se accepte şi la nivel de profesie procentul de 7%. E singura noastră şansă pentru a putea negocia la nivel de minister sau casa de asigurări când se încheie contractual cadru. Aşadar, dacă vom fi 7% din numărul medicilor din ţară vom putea avea reprezentativitate la negocierea contractului colectiv de muncă pe ramură sanitară. În condiţiile actuale nu putem avea reprezentativitate că noi, medicii, suntem puţini, faţă de personalul medical – asistenţi sau infirmiere”, a declarat dr. Olimpia Oprea, preşedintele Sindicatului Marerna Timişoara.

„Reorganizarea sindicatelor medicilor înseamnă un mesaj de unitate. CMR nu are voie să se implice în acţiuni sindicale, iar în aceste condiţii corpul medical nu a putut să îşi pună punctul de vedere cu privire la apărarea drepturilor sale. Sindicatul medicilor a luat decizia de a se uni într-o singură orgnizaţie care să devină reprezentativă. Aceasta se va bucura de întreaga susţinere a CMR, ca reprezentat legal al corpului medical”, a declarat prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România.

Comentarii

comentarii