Acasă Actualitate Medicii veterinari din Timişoara sunt dispuşi să participe la eutanasierea câinilor fără...

Medicii veterinari din Timişoara sunt dispuşi să participe la eutanasierea câinilor fără stăpân

DISTRIBUIȚI

10 ianuarie caini eutanasiati

Eutanasierea începe în cel mult două săptămâni, susţine Robu

Legea care prevedere eutanasierea câinilor fără stăpân după două săptămâni în care nu sunt adoptaţi are, mai nou, şi norme de aplicare. “Mingea” e în terenul autorităţilor locale, care trebuie să găsească modalităţile cele mai eficiente de gestionare a câinilor prin aplicarea noii legi.

La Timişoara, primarul Nicolae Robu spune că eutanasierea va începe în cel mult două săptămâni, timp în care se vor face pregătirile necesare. „În cazul eutanasierii câinilor, se va aplica legea. Au apărut normele metodologice, noi suntem acum pregătiţi să trecem la aplicarea legii în litera şi spiritul ei. Prin urmare, câinii care timp de două săptămâni nu vor fi adoptaţi vor fi eutanasiaţi. Nu ştiu exact când vom începe. În perioada următoare, o săptămână, două. Nu este nevoie de o hotărâre de consiliu. Medicii veterinari care vor face eutanasierile sunt desemnaţi prin dispoziţie a primarului. Trebuie să înţelegem că problema aceasta trebuie rezolvată. Eu am fost întotdeauna adeptul ideii de a nu proceda cu cruzime, de a recurge la eutanasiere atunci când nu există soluţii. Dar suntem în situaţia în care nu există soluţii, pentru că, dincolo de vorbe, nu se întâmplă acele fapte reale de adopţie a câinilor. Şi atunci ce vrem, să fie sfâşiaţi oamenii pe stradă? Nu cred că este tolerabilă o astfel de situaţie şi trebuie să trecem la eutanasiere”, a declarat Robu.

Asociaţiile de protecţie a animalelor au anunţat noi proteste la Timişoara, însă primarul nu a fost informat despre o asemenea acţiune. Mai mult, spune acesta, nici nu a fost contactat de vreo asociaţie.

Discuţii între Primăria Timişoara şi Colegiul Medicilor Veterinari

În unele oraşe, medicii veterinari au anunţat că nu vor lua parte la eutanasiere, ridicând probleme de ordin moral în uciderea unor animale sănătoase. Această problemă nu există la Timişoara, după cum declară preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari din Timiş, Gavril Petrilă. Totuşi, până la o decizie a primarului, doar cabinetul veterinar care are contract cu firma Danyflor (firmă care gestionează câinii fără stăpân din Timişoara) poate efectua eutanasieri.

Medicii veterinari o să colaboreze în limita pe care o indică legile în vigoare. Firma Danyflor, care se ocupă în Timişoara de câinii fără stăpân, are contract cu un cabinet veterinar autorizat, care are medic veterinar şi dânsul se va ocupa de eutanasiere. Deci nu toţi medicii din Timişoara sau din Timiş se ocupă de aşa ceva. Numai cine are contract cu respectiva firmă. Dacă vor fi numiţi şi alţi medici veterinari prin ordin al primarului, ordinul respectiv se va aplica peste 60 de zile. În perioada asta o să primim şi noi norme de aplicare şi vedem. Dar noi, medicii veterinari privaţi, nu putem să facem eutanasieri la adăpostul Danyflor fără un contract cu respectiva societate. Dacă societatea face contract cu mai mulţi medici veterinar, atunci probabil că, la solicitare şi contra cost, se va face”, a declarat, pentru ZIUA de Vest, Gavril Petrilă.

Declaraţiile preşedintelui Colegiului Medicilor Veterinari din Timiş cu privire la perioada în care vor începe eutanasierile contrazic poziţia primarului. Dacă Robu susţine că în două săptămâni vor începe eutanasierile, Petrilă vorbeşte despre o perioadă de 60 de zile. „Eu am citit legea şi acolo se menţionează că primăria poate desemna şi alţi medici veterinari, dacă se atribuie ca un fel de licitaţie. Ordinul intră în vigoare după 60 de zile. Dacă primăria are altă strategie, nu ştiu să vă spun”, spune Gavril Petrilă. Aceste aspecte vor fi însă lămurite săptămâna viitoare, când a fost convocată o întâlnire între reprezentanții Primăriei Timișoara și cei ai Colegiului Medicilor Veterinari din Timiș.

Tot în cele 60 de zile o să se identifice animalele fără stăpân de către primărie, prin Danyflor, şi animalele cu stăpân prin Colegiul Medicilor Veterinari, printr-un sistem ca o bază naţională de date, care va fi gestionată de Colegiul Medicilor Veterinari din România. Fiecare proprietar va merge la cabinetul veterinar la care merge de obicei şi medicii vor introduce animalele în baza de date”, ne-a mai explicat preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari din Timiş.

Comentarii

comentarii