Acasă Actualitate Medicul Olga Simionescu: SARS-CoV-2 a suferit mutații. În România s-a răspândit serotipul...

Medicul Olga Simionescu: SARS-CoV-2 a suferit mutații. În România s-a răspândit serotipul S, cel blând, iar în Italia și China serotipul L, forma agresivă

DISTRIBUIȚI

Prof. dr. Olga Simionescu a explicat într-un mesaj pe Facebook că noul coronavirus a suferit mutații, dar în România a ajuns cel blând, tipul S, în comparație, în Italia și Wuhan, China, s-a răspândit forma mai agresivă L.

Redăm mai jos mesajul integral publicat de medic pe contul său de Facebook, publicat de mediafax.ro:

”Ce cred eu despre Corona virus (răspuns la telefoane):

1.      Este un virus cu #ARN, din familia virusurilor Corona cunoscute inca din 1960, la oameni si animale (păsări, mamifere). Se numește “noul corona” fiindcă au mai fost infecții cunoscute in 2002 (SARS-CoV) si in 2012 (MERS-CoV). Noul Corona Virus are simbolul SARS-CoV-2 si determina boala COVID-19. El a inceput in Wuhan in 2019, decembrie si s-a răspândit in intreaga lume.

2.      Fiind virus cu #ARN (beta corona virus), face mutatii, parte naturala a ciclului celular, astfel ca exista doua serotipuri principale: L agresiv, cu diseminare rapida si S mai bland, cel clasic. Deși virusul poate afecta orice populație, se pare ca in Wuhan (de unde a pornit) si in Italia a fost serotipul L, iar in Romania serotipul S. Aceasta este legata de susceptibilitatea genetica a populației, virusul nou corona intrând in celula omului prin receptorul ACE2 (enzima de conversie a angiotensinei). Exista contestatari ai teoriei mutationale, inclusiv o

3/16/2020   Medicul Olga Simionescu: SARS-CoV-2 a suferit mutații. în România s-a răspândit serotipul S, iar în Italia și China serotipul L

voce de la Yale, pe motiv ca din lanțul lung de nucleotide (30000) doar cateva ar fi afectate. Insa eu cred ca formele diferite de boala nu tin doar de imunitatea individului, ci si de aceste doua tulpini.

3.      #OMS a declarat deja pandemie, adica o epidemie intinsa pe multe tari. Asta nu trebuie sa insemne panica a populației, ci doar atentie si masuri sporite de protecție si protocoale de testare, transport, masuri epidemiologice si tratament.

4.      Noul ttcorona #virus se transmite prin picaturi #Pfluge, particule virale, aerosoli, contact cu suprafețe infectate. Alcoolul sanitar nu este suficient si nici clorhexidina. Sunt necesare substanțe biocide, pe baza de alcool. Trebuie evitate aglomerările, mijloacele de transport in comun, strângerile de mana.

5.      Masca protejează si este imperativ sa ne spălăm pe mâini cu apa si săpun minimum 20 de secunde odata, de mai multe ori.

Ce cred eu despre Corona virus (raspuns la telefoane): 1. Este un virus cu #ARN, din familia virusurilor Corona…

Publicată de Prof. Dr. Olga Simionescu pe Vineri, 13 martie 2020

6.      Mancarea trebuie prelucrata termic.

7.      Exista forma ușoare, medii, severe ale bolii, in funcție de serotip si de răspunsul imun al pacientului infectat. Sunt mai grav interesați vârstnicii si mai puțin interesați copiii.

8.      Transmiterea mult mai rapida decat a virusului gripal a alimentat teoria ca noul coronavirus este fabricat in laborator in scopuri de arma biologica si ca a fost scapat de sub control.

9.      Exista consecințe economice semnificative (linii aeriene au dat faliment, a scăzut bitcoin-ul, turismul in multe tari a fost lichidat, bursele s-au prăbușit), iar lipsa de la serviciu a oamenilor, chiar si cu home working, va avea urmări.

10.    S-a instituit panica in populații din numeroase tari, intretinuta de TV in principal, dar si de altele din media (emisiunile au infulecat hulpav din subiect), precum si de frica oamenilor de boli.

11.    Multi “oameni de bine” vor intermedia teste, vor propune vindecări, vor specula prețul la masti si consumabile.

12.    Un vaccin va fi disponibil in cel mai devreme un an, restul este fantezie pura.

13.    In Romania, medicii priviți sunt acum priviți ambivalent (pe de o parte sunt toti corupti, fara afect, autosuficienti, dar si necesari, iata, in perioade de restriște); personalul medical instruit ramane “umărul principal” in tratarea bolii. Si generalizarea referitoare la corupție si la celelalte face parte din preconcepțiile unora care cu siguranța n-ar fi stat vreodată sa invete toata viata, insa se uita cu jind/ invidie la alții care muncesc pana cad.

14.    Medicii de la Matei Bals sunt excepționali. Spitalul “Colentina ” este lipit de “Matei Bals ” si am lucrat impreuna mult. Geniali.

15.    Testarea se face doar la cei veniti din ariile de incidența crescută, precum si la pacientii simptomatici. Simptomele (tuse, febra, astenie, dureri musculare) nu diferă mult de cele ale gripei sau rhinovirusurilor.

16.    #ISU merge perfect, de multa vreme. #DSP s-a profesionalizat. Interviul nereușit de la Timiș nu se pune.

17.    Pentru cei care am trait in comunism o perioada, calmul este un element dobândit (nu ne facem acum provizii, cad stateam la coada la carnea de porc de 37 lei 50 cu orele si o dramuiam). Este multa manipulare si histrionismul dambovitean infloreste. La ele se adauga si sindromul ipohondriac accentuat mai ales la barbatii romani.

18.    Invatatul de al distanta (e-leaming) când școlile sunt inchise pare sa fie singura soluție ca sa nu se inghete anul școlar/universitar. It’s more than nothing.

19.    Totul se va scumpi după. Avioanele, vacantele, alimentele. Lumea se va urgisi.

20.    Sunt sigura ca noi vom trece cu fruntea sus si nu trebuie sa ne speriem. Cel mai rau scenariu poate fi sa ne infectam, insa cu siguranța vom scapa.”

Comentarii

comentarii