Acasă Actualitate Micuţa Maria, din Teremia Mare – grav bolnavă – are nevoie de...

Micuţa Maria, din Teremia Mare – grav bolnavă – are nevoie de sprijin

DISTRIBUIȚI

micuta MariaMaria Kalapis, din Teremia Mare, judeţul Timiş, este comoara soţilor Monica şi Sebastian Kalapis. Născută prin cezariană, la data de 25 iulie 2012, Maria a venit ca o binecuvântare pentru părinţii ei, care încă suferă în urma pierderii primului lor copil, în vârstă de 10 luni şi o săptămână.

 

Diagnostic provizoriu: Encefalomiopatie mitocondrială

Dar fericirea familiei Kalapis este umbrită acum de îmbolnăvirea gravă a Mariei. La vârsta de 3 luni, aceasta avea tulburări de alimentaţie şi de postură. Părinţii au început un şir lung de investigaţii medicale, care au fost reluate atât la vârsta de 6 luni, cât şi la 9 luni. Starea Mariei s-a agravat de la întârziere uşoară în achiziţii, la hipotonie generalizată, hipotrofie musculară, continuând cu dificultăţile de alimentaţie. La 10 luni, Maria a fost internată în serviciul de Pediatrie a Clinicii Bega, în stare gravă, febrilă, cu insuficienţă respiratorie, hipotonie şi mişcări involuntare. A fost  transferată mai apoi la Clinica NPI Timişoara, pentru mai multe investigaţii şi tratament. Medicii au formulat un diagnostic provizoriu de Encefalomiopatie mitocondrială.

Şi-au cheltuit toată agoniseala

Monica, mama fetiţei, nu are serviciu, dar nici nu beneficiază de indemnizaţie pentru creşterea copilului, iar tatăl său, Sebastian, a fost nevoit să plece în Franţa pentru a putea trimite lunar banii necesari pentru analizele Mariei. S-a întors recent în ţară, dar nu a reuşit să-şi găsească un loc de muncă. Familia Kalapis, în momentul de faţă, nu are  niciun venit. Fiind un diagnostic rar şi nesigur, medicii din România le-au recomandat membrilor familiei Kalapis să plece în Viena, pentru mai multe investigaţii şi pentru analize genetice. În data de 13 iunie 2013, Maria a fost internată la Spitalul Municipal din Viena. Pentru a-şi acoperi cheltuielile de peste 11.000 euro, bunicii Mariei şi-au vândut terenul agricol, iar toate economiile pe care familia Kalapis a reuşit să le strângă s-au dus pe transport, spitalizare, analize şi alte cheltuieli. Cu ajutorul formularului E 112, familia Kalapis a reuşit sa acopere o parte din cheltuilile necesare spitalizării şi analizelor.

Situaţia actuală

Medicii din Viena continuă analizele medicale, însă sunt aproape siguri că diagnosticul stabilit în România este cel corect. Mariei i se va recomanda tratament şi recuperare. Costurile estimative sunt de ordinul zecilor de mii de euro, sumă de care familia Kalapis nu dispune. Părinţii Mariei doresc să lupte pentru a-şi menţine fetiţa în viaţă. “Refuz să stau, să nu fac nimic şi să văd cum viaţa se scurge din Maria”, a subliniat tatăl fetiţei. Persoanele care doresc mai multe informaţii pot contacta Asociaţia Piticot, la următoarele adrese: director@piticot.org şi lavinia@piticot.org; tel: 0728.572.879 (Denisa Hora- director Asociaţia Piticot) şi 0728-270-876 (Lavinia Catrinar – preşedinte Asociaţia Piticot).

Comentarii

comentarii