Acasă Actualitate Minciună, la nesfârșit

Minciună, la nesfârșit

DISTRIBUIȚI
Gala de inchidere a programului Timisoara 2023 Capitala Europeana a Culturii, organizata in Sala Mare a Teatrului National “Mihai Eminescu” din Timisoara, Vineri 8 Decembrie 2023. ©Cornel Putan

Timișoara Capitală Europeană a Culturii se închide în acest sfârșit de săptămână. Și, dacă deschiderea a fost marcată de pana de curent de la festivitatea oficială și de Taraful de Caliu, nici închiderea nu a fost lipsită de incidente. De propagandă, minciuni, dezinformări și bătaie de joc.

Pentru publicul larg, concertul din Piața Unirii Timișoara a avut și o parte care i-a indignat peste măsură pe timișoreni. Cântăreața Delia și-a încheiat recitalul cu o melodie care conținea versul ”Cea mai tare din Carpați este Oțelul Galați!”. Ceea ce le-a căzut greu suporterilor Poli Timișoara care li-au amintit cum Oțelul Galați a furat titlul care trebuia să îl câștige echipa lor, la campionatul din 2011.

Partea mai serioasă a lucrurilor s-a derulat la evenimentul de gală din Sala Operei. Spectacolul de gală a fost gândit sub forma unui documentar, cu insert-uri muzicale, dar și clasicele discursuri. Pozele prezentate în documentar au fost aspru cenzurate, fiind blurată imaginea fostului primar Nicolae Robu. Cenzurată a fost și contribuția acestuia la câștigarea titlului de Capitală Culturală. Iar Simona Neumann, cea care a avut o contribuție esențială la realizarea proiectului și care a condus Asociația Timișoara Capitală Culturală spre câștigarea titlului, nu a fost nici măcar amintită. Denaturând istoria și mințind cu nerușinare, USR-știi din clica primarului Dominic Fritz și-au asumat toate meritele. Chiar dacă, în 2012, la momentul depunerii candidaturii USR nici măcar nu exista, iar Fritz era un simplu dirijor de cor.

Discursul primarului Fritz a avut și un pasaj referitor la Revoluția de la Timișoara, deși căreia nu prea i s-au dedicat evenimente întregul an. Cum ignorat a fost și Imnul Timișoarei, compus de Ilie Stepan.

Spectacolul de gală a fost umbrit de discursuri politice și politicianiste, de mistificări și de vorbe goale.

Comentarii

comentarii