Acasă Economic Ministrul Marcel Boloș a prezentat la Timișoara ce sunt instrumentele financiare și...

Ministrul Marcel Boloș a prezentat la Timișoara ce sunt instrumentele financiare și cum se pot obține 35 de milioane de euro

DISTRIBUIȚI

Firmele din domeniul tehnologiilor dezvoltate au aflat la Timișoara cum pot accesa 35 de milioane de euro prin intermediul unor noi tipuri de capitalizare a afacerilor, instrumentele financiare. Modul în care acest mod de acordare a banilor, diferit de cel de obținere de grantu-uri cu o cofinanțare a fost explicat de ministrul Fondurilor Inovării și Digitalizării, Marcel Boloș.

Evenimentul a fost organizat de ADR Vest. Instrumentele de finanțare sunt incluse în Programul Operațional Regional, care din acest ciclu de finanțare își are destinele deschise la nivel local, la ADR-uri, și nu la București

„Discuțiile sunt interesante, ne dorim să accedem la alt tip de finanțări, la alte instrumente, care, pe lângă că fac o injecție de capital în companii, într-un alt fel de mod decât erau grant-urile, aduc și un proces de sofisitcare a dezvoltării companiei. Pe lângî că procesele se vor derula mult mai rapid, firmele vor avea acces la piață mult mai repede vor avea această cunoaștere oferită de gestionarii de fond, care pot contracta oricând expertiză și experți la cel mai înalt nivel, care să ajute compania să își dezvolte business-ul într-un mod cât mai novativ. cât mai aproape de abordarea globală. Suntem la prima iterație cu acest tip de finanțare. Aici, ca urmare a deciziei domnului ministru, care a decis descentralizarea programelor, avem șansa la nivel regional să spunem că prin autoritatea de management să decidem care este soarta fondurilor. Pentru prima dată, planul de dezvoltare regională are o alocare de 1,1 miliarde lei la nivelul regiunii. Și vrem să spunem că la nivel regional putem să facem lucrurile mai repede și mai bine pentru comunitățile noastre”, a declarat Sorin Maxim, directorul ADR Vest.

La prezentarea acestui nou mod de susținere a afacerilor a participat și ministrul Inovării și Digitalizării, Lucian Boloș. El a explicat care sunt avantajele instrumentelor financiare, față de alte asemenea moduri de capitalizare al afacerilor.

”Astăzi, pentru prima dată în România, este o premieră să discutăm despre instrumentele financiare. (…) este un prim rezultat al descentralizării care s-a produs în Programul Operațional Regional, un exemplu clar că nevoile de dezvoltare ale unei regiuni pot fi puse în acord cu sursele de finanțare. Așa încât să nu mai avem un șablon de finanțare național și după acela să ne aliniem cu toții, ci să putem să particularizăm finanțările și să dăm un nou sens pentru ceea ce este dezvoltarea regională. Instrumentele financiare au o componentă, fie de împrumut, fie de garantare, granturile de până acum erau însoțite de componentă de cofinanțare, dar când trecem pe instrumente financiare, analiza viabilității unei afaceri este analizată cu mult mai multă atenție și responsabilizează foarte mult mediul de afaceri pentru modul de utilizare al banilor și pentru dezvoltarea lor viitoare. Avantajele instrumentelor financiare sunt multiple. Toate sunt mult de ușor de accesat decât granturile, care au o procedură de accesare birocratică. În al doilea rând prin instrumente financiare asiguri sustenabilitatea afacerilor pe care le finanțezi din Programul Operațional Regional sau din alte programe operaționale pentru că noi până acum aveam o rată de supraviețuire foarte mică raportate la granturile pe care le investeam. Perioada de sustenabilitate crește simțitor, este firesc ca în momentul în care ai luat decizia de a investi printr-un instrument financiar îți faci foarte bine planul de business. De aici și ratele de supraviețuire a afacerilor vor spori. Mai există un avantaj, dacă ai un fond de 100 de milioane de euro pentru instrumente financiare, de exemplu, efectul multiplicator poate să fie de 100%”, a declarat Boloș.

 

Comentarii

comentarii