Acasă Actualitate Mirela Toc, avertizor în interes public, cel mai incomod funcționar public din...

Mirela Toc, avertizor în interes public, cel mai incomod funcționar public din Primăria Timișoara, demisă de primarul Dominic Fritz

DISTRIBUIȚI

Mirela Toc, cel mai incomod funcționar public din Primăria Timișoara a fost demisă. Conform unui comunicat al instituției ”Comisia de Disciplină a Primăriei Municipiului Timișoara a emis raportul final în vederea luării măsurilor de demitere a unui funcționar public, după ce au fost parcurși toți pașii legali necesari pentru sancționarea sa. Pe parcursul procesului de sancționare, funcționarul a primit măsuri disciplinare din ce în ce mai severe, însă nu a manifestat nicio intenție de a-și schimba comportamentul. Astfel, s-a impus în baza legii, decizia de încheiere a contractului de muncă”.

De 16 ani și-a dedicat viața luptei împotriva abuzurilor și ilegalităților din Primăria Timișoara. În tot acest timp s-au schimbat doi primari, dar problemele au rămas aceleași. Fostul primar Robu a târât-o prin fața comisiilor de disciplină și a surghiunit-o într-un birou insalubru și fără acces la internet. Actualul primar Fritz a „detașat-o mascat”, la Poliția Locală și a continuă să o trimită la judecată în fața unei așa zise comisii de disciplină. Mirela Toc, supranumită „cel mai incomod funcționar public din Primăria Timișoara”, continuă însă să lupte. A câștigat procesele cu fosta administrație și continuă să-și ceară dreptatea în fața actualei conduceri a primăriei.

În luna aprilie, Mirela Toc, funcționara care, din cauza dezvăluirii neregulilor din Primăria Timișoara, a avut de suferit, fiind târâtă prin comisiile de disciplină de ultimii doi primari ai Timișoarei, Nicolae Robu și Dominic Fritz, a fost declarată oficial „avertizor în interes public”. Confirmarea a venit pe 4 aprilie din partea Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea abuzurilor și petiții a Senatului României.

Potrivit documentului primit de Mirela Toc, aceasta a fost încadrată ca avertizor în interes public în baza art. 19, alin (2) din legea amintită. Acesta arată astfel: „(2) Sesizarea privind încălcarea legii prin divulgare publică se poate adresa presei, organizațiilor profesionale, sindicale sau patronale, organizațiilor neguvernamentale, comisiilor parlamentare sau prin punerea la dispoziție în orice mod în spațiul public a informațiilor referitoare la încălcări ale legii”.

Dezvăluirile Mirelei Toc despre încălcările legii și gravelor erori din Primăria Timișoara au dat mari bătăi de cap ultimilor doi primari. Cu toate acestea, doar Dominic Fritz a fost cel care a luat decizia de a o demite. Și totul după mai  multe controale ale Comisiei de Disciplină, despre care atât Mirela Toc cât și sindicatul din instituție spun că a fost constituită ilegal.

”Motivele pentru care am fost chemată în fața comisiei de disciplină sunt conținute de 2 sesizări. Una făcută de polițistul local, cel ce și-a maltratat public soția și care reclamă faptul că am purtat un tricou inscripționat cu următorul mesaj: STOP ABUZURILOR DIN ADMINISTRAȚIA PUBLICĂ LOCALĂ TIMIȘOARA!

Cea de-a doua sesizare a fost făcută de noua șefă a serviciului de mediu din primărie pe motiv că am solicitat o informație de interes public de la Retim cu privire la data când vor fi securizate recipientele de colectare a deșeurilor de pe domeniul public similare celor de la Piețe SA, informații la care nu aveam acces cum de altfel nu mai am acces la sistemul informatic al primăriei de peste 5 ani de zile.

Cele doua personaje fac subiectul unei plângeri penale în urma faptului că au constituit un grup infracțional organizat, la comanda conducerii primăriei, ce au dus la prejudicierea bugetului local la nivel de salubrizare în ultimii 2 ani de peste 60 de milioane de lei, bani plătiți către firma de salubrizare stradală fără ca activitățile prevăzute în contractul cadru să fie respectate, faptei girate de toate persoanele obligate să verifice zilnic activitate firmei de salubrizare”, spune, în luna martie, Mirela Toc.

Acum în luna iulie, comunicatul sec al Primăriei Timișoara, în care conducerea instituției nu a avut nici măcar curajul de a scrie numele funcționarului demis spune că: ”Funcționarul public nu și-a îndeplinit în mod repetat atribuțiile de serviciu, a creat obstacole în desfășurarea activității colegilor, a furnizat informații eronate cetățenilor, ceea ce a adus prejudicii activității departamentului din care făcea parte, precum și instigarea cetățenilor să încalce legea”.

Sindicatul Liber al Salariaților din Primăria Municipiului Timișoara a anunțat că va depune o plângere prealabilă împotriva împotriva raportului comisiei de disciplină cu nr. SC2023-1224/13.06.2023 și sancțiunii propuse împotriva Mirelei Toc.

Comentarii

comentarii