Acasă Eveniment Mită la permise auto. Cinci angajaţi şi doi instructori auto, trimişi în...

Mită la permise auto. Cinci angajaţi şi doi instructori auto, trimişi în judecată de procurorii DNA

DISTRIBUIȚI

DNA anunţă, joi, trimiterea în judecată a cinci angajaţi ai Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Arad şi a doi instructori auto, acuzaţi de luare de mită. De asemenea, două persoane sunt trimsie în judecată pentru dare de mită. 

Procurorii DNA Timişoara au finalizat un dosar privind fapte de corupţie legate de eliberarea permiselor de conducere de către Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCÎV) Arad.

”În acest dosar au fost trimişi în judecată nouă inculpaţi, între care cinci angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) care, în schimbul unor sume de bani, ar fi permis fraudarea probei practice a examenului de obţinere a permisului de conducător auto în perioada 2022 – ianuarie 2023”, anunţă, joi, DNA.

În prezentul dosar, privind doar fraudarea probei practice, au fost trimişi în judecată, sub control judiciar, inculpaţii:

        MIRONESCU VASILICĂ BOGDĂNEL, la data faptelor comisar şef de poliţie în cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Arad,

        BEZERGHEANU DANIEL, la data faptelor comisar de poliţie în cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Arad,

        GHERHEŞ IOAN, la data faptelor inspector principal de poliţie în cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Arad,

        BOZGAN MARIAN IOAN, la data faptelor agent – şef principal de poliţie în cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Arad,   

        STOICA IONUŢ TIBERIU, la data faptelor agent şef de poliţie în cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Arad,

    în sarcina cărora s-a reţinut săvârşirea unor infracţiuni de luare de mită, comise în formă simplă şi continuată.

De asemenea, au fost trimişi în judecată doi reprezentanţi ai unor şcoli de şoferi, un instructor şi un administrator, pentru complicitate la luare de mită, dar şi două persoane fizice pentru dare de mită.

”Cei cinci inculpaţi, poliţişti – examinatori în cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCÎV) Arad, ar fi primit de la mai multe persoane, prin intermediari (instructori auto sau alte persoane de încredere), sume de bani cuprinse între 200 euro – 400 euro, în legătură cu fraudarea examenelor practice, pentru obţinerea permisului de conducere”, transmite DNA.

Potrivit procurorilor, banii ar fi fost remişi celor cinci poliţişti de către intermediari fie direct fie prin plasarea acestora în portiera dreapta-faţă a autoturismului cu care urma să se susţină proba practică.

”De cele mai multe ori, înainte de începerea examinării intermediarul l-ar fi „atenţionat” pe poliţistul examinator cu următoarele cuvinte: „Puteţi avea grijă de cel/cea care este la volan?”, acest lucru însemnând pentru examinator că doar acea persoană era dispusă să remită/a remis sume de bani pentru a fi ajutată”, a mai transmis DNA.

Procurorii precizează că toţi candidaţii care susţineau proba practică fără a remite sume de bani ar fi fost conduşi pe trasee dificile, astfel încât să aibă cât mai multe ocazii de a comite greşeli şi implicit pentru a nu promova proba respectivă.

”În cauză, a fost efectuată o investigaţie financiară privindu-i pe inculpaţii Bozgan Marian Ioan, Bezergheanu Daniel, Ghergheş Ioan, Stoica Ionuţ Tiberiu, Mironescu Vasilică Bogdănel, ocazie cu care s-ar fi constatat că aceştia nu ar fi putut justifica provenienţa unor sume de bani cuprinse între 300.000 lei şi 206.515 euro”, a mai transmis DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Arad. Anterior, în cauză, procurorii anticorupţie au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu 13 inculpaţi în sarcina cărora s-a reţinut săvârşirea unor infracţiuni de dare de mită şi complicitate la luare de mită.

Comentarii

comentarii