Acasă Cultura Muzeul de Artă Timişoara: Expoziţia Cătălin Bălescu – o viziune asupra...

Muzeul de Artă Timişoara: Expoziţia Cătălin Bălescu – o viziune asupra tragismului uman – vernisaj

DISTRIBUIȚI

Muzeul de ArtaMuzeul de Artă Timișoara organizează joi, 10 martie, de la ora 18, la Palatul Baroc din Piața Unirii, vernisajul expoziției Cătălin Bălescu – Studii despre manierism.
Cu acest prilej vor lua cuvântul prof. univ. dr. Ruxandra Demetrescu și prof. univ. dr. Victor Neumann, directorul Muzeului de Artă Timișoara.
Cătălin Bălescu (n.1962 la Brad, Hunedoara), a studiat pictura la Institutul de Arte Plastice “N. Grigorescu” din București. Are o activitate prodigioasă, atât în domeniul artelor plastice – cu expoziții personale și de grup în Copenhaga, Milano, Beijing, Bangkok, Taipei sau București, numeroase premii și burse – cât și în domeniul învățământului și cercetării, fiind profesor în cadrului departamentului de pictură al Universității Naționale de Arte din București, iar din 2012 rector al aceleiași instituții.

“Expoziția lui Cătălin Bălescu este o selecție din propria creație care se vrea sugestivă pentru orientările artistice ale şcolii de artă bucureştene. Ea probează în ce măsură arta creată în vecinătatea noastră imediată intră în competiție ori se aşează printre creațiile similare din România şi din Europa. Ea reprezintă o ocazie unică în felul ei pentru că oferă şansa confruntării câtorva stiluri, teme, idei şi mesaje. Sunt sigur că expoziția va deschide un dialog amplu şi netrucat între artist şi public, sugerând o viziune asupra tragismului uman, invitând privitorul să şi însuşească un cod estetic particular, consonant provocărilor timpului nostru. […] Artistul caută răspuns propriilor interogații, contradicțiilor şi aspirațiilor sale şi ale societății în care trăieşte. Creațiile lui Cătălin Bălescu pot fi percepute ca o discontinuitate sau ca o ruptură în continuitate. În cazul lor, descoperim o mitologie a rupturii inițiatice, acea metaforă religioasă (Pierre Bourdieu) ce mă duce cu gândul la o cultură nu doar artistică, ci şi literară, religioasă, la o reflecție filozofică şi pe care autenticul artist o caută de fiecare dată”, spune prof. Victor Neumann.

“Distanța ce separă atelierul pictorului Cătălin Bălescu de muzeul timişorean nu va fi anulată decât în momentul vernisajului expoziției. Până atunci, singura verigă de legătură o reprezintă vede¬rea – prin excelență barocă – a tablourilor realizată de artist cu o oglindă convexă,  ce face parte din instrumentarul său preferat. Lumea picturii sale văzute prin intermediul oglinzii reprezintă pentru mine o metaforă barocă prin excelență şi totodată un Auftakt al spectacolului expozițional ce va urma. Acesta va sta cu siguranță sub semnul unei fericite excepții: căci dacă, de obicei, arta contemporană se insinuează prin contrast în ambianța încărcată stilistic şi istoric, în cazul de față, pictura va dialoga firesc, armonic cu spațiul baroc în care se va instala în mod suveran”, observă Ruxandra Demetrescu.
Expoziția Studii despre manierism va fi deschisă publicului Muzeului de Artă Timișoara până în data de 26 aprilie 2016, putând fi vizitată zilnic între orele 10-18 (luni închis) – a informat Muzeul de Artă Timişoara.

Comentarii

comentarii