Acasă Actualitate Muzeul de Artă Timișoara va organiza cea mai spectaculoasă expoziție dedicată lui...

Muzeul de Artă Timișoara va organiza cea mai spectaculoasă expoziție dedicată lui Brâncuși, cu sprijinul CJT

DISTRIBUIȚI

Muzeul Național de Artă Timișoara va organiza cea mai spectaculoasă expoziție dedicată marelui artist român, Constantin Brâncuși, cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Timiş.

Sub titlul “Brâncuși: surse românești și perspective universale” expoziția va fi deschisă pentru public în perioada 30 septembrie 2023 – 28 ianuarie 2024.

Atunci, peste 100 de opere Brâncuși vor fi expuse la Muzeul Național de Artă Timișoara!

Pe lângă sculpturi emblematice, aduse din colecțiile prestigioase ale marilor muzee internaționale, vom avea parte și de o incursiune în tinerețea artistului. Fotografii și fragmente filmate vor completa dialogul cu sculpturile, oferindu-ne o perspectivă unică asupra genialității lui Brâncuși.

Amintim că Doina Lemny – curatorul proximei expoziții de la MNArT Constantin Brâncuși – Surse Românești și Perspective Universale a primit Premiul Președintelui UNITER, Dragos Buhagiar, la Gala UNITER de la Timișoara din iunie 2023.

Doina Lemny, doctor în istoria artei și unul dintre cei mai apreciați și renumiți specialiști în arta lui Constantin Brâncuși, fost muzeograf-cercetător la Muzeul Național de Artă Modernă, Centrul Pompidou Paris, specialistă în sculptura din prima jumătate a secolului XX.

Expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale” va reuni pentru prima dată, după 50 de ani în Romania, sculpturi emblematice din perioada de maturitate a artistului, de la mari muzee ale lumii, precum Centrul Pompidou sau Tate Gallery, dar și din tinerețea lui Brâncuși, din colecții muzeale și private din România.

În dialog cu sculpturile va fi expusă și o selecție de fotografii și fragmente filmate de artist. Opere de artă semnate de Brâncuşi, precum Ecorșeu, Capete de copii, Prometeu, Muza adormită, Domnişoara Pogany, Piatră de hotar – din seria Sărutul, Rugăciune, Măiastra, Pasăre în văzduh, Coloana fără sfârşit III, diferite desene, guaşe şi fotografii realizate de Constantin Brâncuşi vor putea fi admirate, în perioada 30 septembrie 2023- 28 ianuarie 2024, la Muzeul de Artă din Timișoara. 

Expoziția este organizată de catre Muzeul National de Artă Timisoara, Fundația ARt Encounters și de către Institutul Cultural Francez în România, fiind finanțată de către Consiliul Județean Timiș și având ca partener principal Banca Transilvania.

Comentarii

comentarii