Acasă Politica Nicolae Robu: „Este timpul proiectelor mari pentru Timişoara”

Nicolae Robu: „Este timpul proiectelor mari pentru Timişoara”

DISTRIBUIȚI

„Timişoara – oraş sănătos”- tema celei mai recente întâlniri liberale

Sub titlul „Timişoara – oraş sănătos” s-a desfăşurat o nouă întâlnire liberală la sediul PNL Timiş din oraşul de pe Bega. Liberalii au discutat despre cum poate fi schimbat oraşul, astfel încât acesta să fie atractiv atât pentru investitori, cât şi pentru turişti. „Foarte multe dintre probleme sunt generate de politici economice incoerente şi prost orientate. Trebuie să reorganizăm sistemul din Primăria Timişoara. Toţi timişorenii se plâng. Am primit nenumărate sesizări. Am încercat nenumărate iniţiative pentru a reuşi să scoatem din acest blocaj această birocraţie. Va trebui schimbat ceva în Primăria Timişoara. Timişoara a ratat un moment extraordinar prin faptul că nu a impus la momentul potrivit un plan urbanistic general, astfel încât am trecut peste un boom economic, perioadă în care oraşul s-a dezvoltat nearmonios, nefuncţional, cartiere întregi care, practic, sunt compromise, negândite total. Din perspectivă de dezvoltare economică, este un lucru ratat pentru Timişoara”, a spus Petru Ehegartner, consilier local PNL.

„Nu există, la nivelul funcţionarilor din administraţia publică, conştiinţa faptului că ei îşi iau salariile din banii noştri”

S-a prezentat şi grupul oamenilor de afaceri din PNL – o iniţiativă relativ recentă, care funcţionează din martie anul acesta. S-au denumit GOAL – pentru că au cu toţii obiective, au cu toţii un ţel. „Ca oameni de afaceri, în contact cu administraţia locală, am fost pionieri din mai multe puncte de vedere – timp de ani de zile, am încercat să promovăm un regulament pentru a pune în ordine o anumită felie economică din Timişoara. A fost un calvar, o luptă cu morile de vânt, e greu de imaginat… Inerţia administraţiei publice este atât de mare încât nu o poţi urni decât cu tactica picăturii chinezeşti. Nu există, la nivelul funcţionarilor din administraţia publică, conştiinţa faptului că ei îşi iau salariile din banii noştri”, a spus Dumitru Popovici – preşedintele organizaţiei socio-profesionale a economiştilor din PNL.

„Timişoara a pierdut şi pierde teren pe mâna ei”

„Părerea mea e că Timişoara a pierdut şi pierde teren pe mâna ei. Această eternă lamentare a autorităţilor locale cum că nu primim fonduri din partea Bucureştiului are şi o serioasă doză reală, dar şi o doză de ipocrizie. Timişoara nu s-a ajutat pe sine aproape deloc. Nu există un plan şi o viziune a proiectelor economice. Municipalitatea, oraşul, în afară de a pune beţe în roate oamenilor de afaceri, nu a făcut aproape nimic. Au existat oportunităţi de investiţii masive în sectoare de vârf, care au fost pierdute pe mâna oraşului Timişoara. Trebuie să încetăm a ne mai lamenta. Chestia asta nu va duce niciodată niciunde şi nu va ajuta oraşul. A arunca în curtea guvernului nerealizările şi incapacitatea noastră de a gândi strategic nu va ajuta acest oraş. Trebuie să catalizăm cumva crearea acestei viziuni de dezvoltare economică a oraşului. Sunt convins că dacă municipalitatea vine cu proiecte viabile, oamenii de afaceri se vor implica. 99 la sută dintre proiectele de investiţii pe care le votăm acolo sunt cârpeli. Am făcut o analiză a ceea ce înseamnă investiţii din bugetul municipiului care nu aduc nici un fel de venit. Aproape 88 la sută se duce în această direcţie. Aşa nu ne vom dezvolta niciodată”, a spus consilierul local PNL Ciprian Jichici.

„Repararea unei străzi trebuie să fie un lucru curent, la noi este un eveniment să reparăm o stradă”

„Timişoara stă foarte bine în ceea ce priveşte mediul de afaceri privat. Toată această dezvoltare s-a făcut fără nici o stimulare a ei de către autorităţile publice locale sau regionale. În primul rând, trebuia încurajată prin fluenţa tuturor operaţiunilor care se desfăşoară prin aparatul primăriei. Când îţi trebuie ceva de la primărie, autorizaţii, durează înfiorător până când le obţii. Oraşul, din punct de vedere urbanistic, nu mai corespunde perioadei pe care o trăim. Dacă nouă ne trebuie să parcurgem câţiva kilometri 30-40 de minute în oraşul nostru, evident că asta înseamnă că suntem ineficienţi. Risipă de timp, carburant şi aşa mai departe. Dacă vii să pui în operă aceste proiecte mari, oferi de lucru mediului privat. Toate proiectele mari sunt înfăptuite de către agenţii privaţi. Când ai făcut în Timişoara sub-pasaje, parcări, când scoţi linia ferată sau o ridici pe estacadă, ai dat de lucru foarte multor oameni. Investiţia pe care ai făcut-o, chiar dacă nu e din bani europeni, se răsfrânge masiv, alimentând bugetul local. 88 la sută din bani se duc pe proiecte care, de fapt, nu produc acest plus de încasări la primărie. Păi, pe ce se duc?  Este timpul proiectelor mari pentru Timişoara. Avem la dispoziţie 72 de milioane de euro. Repararea unei străzi trebuie să fie un lucru curent, la noi este un eveniment să reparăm o stradă”, a spus senatorul Nicolae Robu, preşedintele PNL Timiş.

 

Comentarii

comentarii