Acasă Politica Nicolae Robu: ”Mă tem că în loc să-i vedem pedepsiţi pe cei...

Nicolae Robu: ”Mă tem că în loc să-i vedem pedepsiţi pe cei care au tăiat pădurile, vor fi premiaţi că au mărit suprafaţa agricolă a ţării”

DISTRIBUIȚI

robu copacDupă ce cuvioşii parlamentari care se ştiau penali sau cei care ştiau că au toate şansele să-şi câştige acest statut au făcut tot posibilul să scape de organele de urmărire penală prin legi-scut în faţa procurorilor, acum, aceeaşi tagmă de lacomi cu pântece mai largi decât toată avuţia ţării vor să stoarcă şi ultima frunză din resturile codrilor de altă dată, votând noul Cod Silvic care permite defrişări de până la 10 hectare de cap hapsân, fără obligaţia unor replantări silvice. Există voci liberale care susţin că prin noua lege silvică s-ar urmări scoaterea a 1,2 milioane de hectare de pădure din fondul forestier naţional, iar traseul nu este greu de imaginat: transformarea în teren pentru afaceri imobiliare.
Aceste latrine politice nu se sfiesc să apară în public, la vreme oportună lor, cu feţe prea-cuvioase şi să vorbească – din postură de parlamentari sau de miniştri – despre faptul că în calamităţile naturale care provoacă dezastre (inundaţii, secete, alunecări de teren, înzăpeziri etc) un rol deosebit de important în joacă despăduririle, lipsa plantaţiilor de copaci, lipsa perdelelor ecologice şi dispariţia lizierelor din preajma localităţilor. Păi, nu vă e ruşine, abjecţi morali şi cerşetori de voturi anul viitor?
Potrivit Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare (IRSV) Timişoara, în judeţul Timiş există 112.000 hectare de pădure dintre care 11.000 de hectare aparţin persoanelor fizice, fondul forestier fiind gestionat de şapte ocoale silvice.
Fostul prefect de Timiş, liberalul Ovidiu Drăgănescu, îşi exprima îngrijorarea, în 2007, că nu va mai avea ce să le restituie foştilor proprietari de păduri şi urmaşilor acestora, cărora statul le-a confiscat terenurile forestiere, din cauza defrişărilor ilegale de masă lemnoasă. „Urmările unor tăieri ilegale de pomi din pădurile private se repercutează grav şi asupra actului de retrocedare a fondului forestier către proprietarii de drept deoarece, nu de puţine ori, din pădurile pe care oamenii le-au dat, acum nu au mai rămas decât, eventual, câteva tufe, iar oamenii îşi vor înapoi pădurile”, afirma Drăgănescu.
Acele pâlcuri împădurite, care rămas după retezarea codrului, vor fi cele mai vulnerabile, o drujbă bună şi doi-trei flăcăi bine plătiţi retezând-o în câteva ceasuri.
La un recent colegiu prefectural, Aristotel Vişoiu, şeful IRSV Timişoara, spunea că situaţia defrişărilor ilegale din Timiş nu este chiar atât de dramatică precum în alte judeţe, anul trecut fiind întocmite 41 de dosare penale pentru tăieri ilegale de masă lemnoasă.
Nicolae Robu a făcut zilele trecute o declaraţie foarte inspirată, afirmând că el şi liberalii timişeni sunt ferm poziţionaţi împotriva tăierii pădurilor României. „Am o temere, şi anume că în loc să-i vedem pedepsiţi pe cei care au tăiat pădurile, îi vom vedea premiaţi că au mărit suprafaţa arabilă a ţării. Nu vreau să dau nume, dar în România s-au întâmplat destule lucruri ciudate şi mă gândesc că într-o bună zi ne-am putea trezi şi cu o asemenea aberaţie. Cred că trebuie să fim oameni responsabili şi să avem grijă de pădurile ţării pentru că s-au putut resimţi deja destule fenomene negative explicate de specialişti ca datorându-se tocmai împuţinării pădurilor”, a afirmat Robu.
Chiar dacă Robu nu a pomenit nume, întreaga media ştie spre cine să privească, iar Băsescu, care ştie multe, arată cu degetul spre premier pentru defrişările ilegale şi-l avertizează: „Ponta, vezi că „mortul” este în familia ta, în administraţia ta şi în clientela ta politica, vezi Hrebenciuc, Adam, Ilie Sîrbu”. Potrivit acestuia, „Tata socru, fostul ministru al Agriculturii Ilie Sîrbu, a patronat semnarea, în 2003, a unui contract pe zece ani cu austriecii de la Schweighofer. La semnarea contractului, şeful Corpului de control era actualul premier, V. V. Ponta. Actualul director general de la ROMSILVA, domnul Adam Crăciunescu, protejat al lui tata socru, era secretar de stat, responsabil cu pădurile în Ministerul Agriculturii atunci când s-a semnat contractul cu austriecii. În 2013, când contractul pe zece ani al austriecilor a expirat, V. V. Ponta era prim ministru, Adrian Crăciunescu era director la ROMSILVA, iar tata socru devenise celebru samsar al codrilor şi terenurilor agricole ale României. Niciunul nu a făcut nimic pentru a pune frână lăcomiei austriecilor”, scrie Băsescu pe facebook.
Preşedintele Klaus Iohannis, a anuţat, la rândul său, că a cerut SRI să verifice informaţiile prezentate de premier, potrivit cărora Ponta ar avea informaţii concrete despre întâlniri private dintre lideri ai PNL şi reprezentanţi ai companiei austriece Holzindustrie Schweighofer pe tema Codului Silvic, iar dacă nu sunt adevărate, va trebui să răspundă.
Pentru hoţia care este în ţara noastră, nici măcar Ţepeş Vodă nu ar mai putea face mare lucru, pentru că nu i-au mai lăsat pungaşii pomi în pădure nici măcar pentru ţepe.

Comentarii

comentarii