Acasă Cultura Nicu Covaci, eroul Timișoarei, la lansarea ”Marea carte cu eroi” a istoricului...

Nicu Covaci, eroul Timișoarei, la lansarea ”Marea carte cu eroi” a istoricului Vasile Lupaşc – FOTO

DISTRIBUIȚI

Darul cel mai de preţ care îi poate fi oferit unui copil este siguranţa, din care recurg toate stările de bine: fericirea, iubirea, sinceritatea, eficienţa. Un astfel de cadou au primit cei mici, de Ziua Copilului, în cadrul unui amplu eveniment organizat joi la Iulius Mall Timişoara de Rotary Club Timişoara, alături de Ziua de Vest, Inspectoratul Şcolar Timiş, Iulius Mall, Sar Security, având ca partener de elită FLEX ROMÂNIA.

Zânele bune şi frumoase i-au aşteptat pe cei peste 1.000 de prichindei care s-au perindat în spaţiul magic al copilăriei lor, cu multe surprize, dulciuri, cărţi, jucării, premii multe şi atrăgătoare, invitaţii la jocuri ale copilăriei, concurs de kendama, dansuri şi cântece, photocorner pentru fotografii amuzante şi teatru de păpuşi.
Un moment cu totul special a fost lansarea unei cărţi deosebite: „Marea carte cu eroi”, a scriitorului şi istoricului Vasile Lupaşc, talentatul român care a fost invitat să scrie şi scenariul pentru un film, producţie Hollywood.

 

După legende superbe pentru copiii de toate vârstele, dar mai ales pentru cei mai mici, pentru a-i atrage spre studiul istoriei, Vasile Lupaşc a venit acum cu această surpriză pentru copii, destăinuindu-ne povestea poveştilor din această carte.
„Astăzi lansăm o carte nouă, ‘Marea carte cu eroi’, în al cărei prim volum tratăm mai mulţi eroi, din Antichitate până la Ştefan cel Mare. Încercăm să spunem povestea eroilor pe limbajul copiilor. Poveştile sunt bazate şi pe documente, eu sunt şi absolvent de istorie. Am la această carte patru consultanţi, toţi cu doctorat în istorie, iar copiii vor vedea când vor creşte, că ceea ce au citit în copilărie este adevărat întru totul, doar că este pus într-o formă de basm, dar faptele principale din aceste poveşti chiar s-au întâmplat.
Nu este greu să adaptezi istoria pentru limbajul şi mintea copiilor. Când am publicat prima carte, în 2008, nu se mai publicase carte istorică în România de dinainte de Revoluţie şi m-au sfătuit toate editurile să nu scriu aşa ceva, pentru că copiii nu mai au un limbaj uzual în acest sens şi a fost un refuz care mi-a prins bine, pentru că am creat o editură şi am publicat la acea editură şi am avut surpriza să fie una dintre cele mai vândute cărţi în România.
Am avut bucuria imensă de a fi avut copii de clasele VIII – IX, iar acum sunt studenţi la Istorie şi primesc sute de mailuri prin care îmi spun că au început să iubească istoria după ce au citit volumul „Răstignit între cruci”.
Fiecare dintre noi ar trebui să le recomande copiilor drumul lecturii cărţilor de istorie, deoarece toate sistemele din România sunt cam prăbuşite sau suferă şi atunci, un sistem în care să-i facem pe copii să-şi iubească ţara este imediat taxat ca fiind naţionalist sau dacopat.
Este foarte greu să răzbatem în acest hăţiş, în acest sistem prăbuşit, să avem grijă de copii, pentru că mai târziu, lor, ca indivizi, în viaţă le foloseşte să nu se ştie în subconştient că sunt cetăţeni de mâna a treia ai Europei, pentru că nu sunt.
În această carte m-am axat mult pe legende turceşti, ruseşti şi aşa mai departe. Eu am scris mai mult despre Vlad Ţepeş, m-am simţit mai aproape de el, este şi voievodul suprem al nostru, este considerat în toată lumea un model ori de cruzime, ori de corectitudine, dar cei care au studiat istoria ştiu că a fost un model de corectitudine. Când eşti mic este foarte uşor să accezi spre un model absolut şi aba când mai creşti vezi că viaţa te împinge spre compromisuri. Vlad Ţepeş nu le-a făcut şi de aceea a domnit doar 6 ani.
Mesajul pentru copii este acela de a se cunoaşte foarte bine pe ei şi naţia lor şi să meargă oriunde în această Europă deschisă, unde copiii noştri concurează pentru un job cu cei din Franţa sau Germania, cu aceeaşi frunte sus cu care merg şi vecinii noştri. Nu avem absolut niciun motiv să ne considerăm altfel decât ei. Atunci când apare orice concurenţă, din păcate, ceilalţi încearcă să se scoată în evidenţă, e firesc, şi de aceea trebuie să le dăm copiilor noştri aceste instrumente, prin care să spună ‘şi eu sunt la fel ca şi voi, european şi noi am făcut poate chiar mai mult’.
Prin această carte am vrut să le transmit copiilor nu doar carte, ci o stare de fericire şi de siguranţă, pentru că din starea de siguranţă apare şi iubirea, altruismul, eficacitate, tot ce este frumos”, a destăinuit pentru Ziua de Vest Vasile Lupaşc.
A urmat proiecţia filmului „cu eroi”, iar CD-ul care însoţeşte cartea beneficiază de lectura a doi titani ai teatrului românesc: Mircea Albulescu şi Marcel Iureş.
Despre importanța istoriei românilor a vorbit și Nicu Covaci, legenda formației Phoenix.
Petrecerea dedicată celor cu vârste de la 3 ani la 103 ani a continuat cu concursul de kendama, muzică, dans, teatru şi cadourile Iulius Mall, la food court, ghizi pentru cei mici fiindu-le clovnii, care au ştiut să aducă multe zâmbete şi bună dispoziţie pentru toţi participanţii la sărbătoarea copilăriei.

{vsig}1iunielansarecarte{/vsig}

Comentarii

comentarii