Acasă Actualitate “Nimeni nu pleacă de plăcere din ţara aceasta”

“Nimeni nu pleacă de plăcere din ţara aceasta”

DISTRIBUIȚI

Interviu cu dl. prof. univ. dr. Harry Grossmann, specialist în hipnoterapie la Clinica de Hipnoterapie din Hanau (Germania), profesor asociat la Universitatea de Vest Vasile Goldiş, catedra de psihologie 

– Aveţi o colaborare mai veche cu Universitatea de Vest „Vasile Goldiş”.
– Este adevărat, am o colaborare cu universitatea încă din 2004. Sunt foarte mândru de acest lucru. La universitate am găsit mereu persoane foarte interesate, care m-au sprijinit, atât în domeniul hipnozei, cât şi în domeniul hipnozei clinice, în domeniul psihoterapiilor, dar şi în celelalte domenii, din care se predau cursuri la facultatea de psihologie, dar şi cea de medicină. Lucrurile au decurs excelent la această facultate, găsesc un public de studenţi foarte interesaţi şi foarte dornici să înveţe ceva nou. Ca şi universitate, suntem primii din România care avem cursuri în domeniul hipnozei clinice.
– În urma demersurilor d-voastră, mai mulţi studenţi din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” au făcut practică la clinici renumite din Germania.
– La clinicile din Germania au făcut practică studenţii de la medicină şi de la psihologie, la mai multe secţii:  ginecologie, la interne, psihiatrie,  dar şi la secţii de chirurgie. Au fost invitaţi de spitale, unii dintre ei chiar au rămas acolo şi îşi vor construi o carieră. Într-un fel, ne bucură acest lucru, dar în altul ne  creează un fel de tristeţe. Din păcate, foarte mulţi specialişti din România aleg să plece, pentru că în străinătate găsesc condiţii mai bune. Sunt bucuros că se continuă tradiţia şi toţi studenţii care au fost până acum au calităţi deosebite, au fost primii care au venit dimineaţa şi ultimii care au plecat de la spital. Toţi medicii şi şefii de secţie cu care au colaborat studenţii universităţii au rămas foarte plăcut impresionaţi. Chiar un medic a făcut o remarcă precum că studenţii din România sunt mult mai harnici decât cei din Germania.
– Ce condiţii trebuie să îndeplinească un student pentru a putea face practică la clinicile din Germania?
–  Prima condiţie este să ştie o limbă străină, măcar engleză. Dacă ştie germană este cu atât mai bine. Trebuie să fie dornic şi să înveţe, să aibă note acceptabile şi să accepte nişte reguli, cum ar fi să se trezească dimineaţa la şase şi să plece de la spital cât de târziu.
– Sunt studenţi care au făcut practică în Germania şi au reuşit să îşi găsească loc de muncă străinătate?
– Studenţii sunt primiţi cu mare căldură în Germania şi aproape toţi îşi găsesc loc de muncă. Germania duce o mare lipsă de medici. Circa opt mii de doctori le lipsesc nemţilor, la ora actuală şi cred că situaţia aceasta se va agrava în viitor. Principala problemă este că şi România are mare nevoie de mai mulţi medici şi este păcat că aici în ţară sunt condiţii grele. Nimeni nu pleacă de plăcere din ţara aceasta.
– Ce ar trebui să facă guvernanţii pentru a menţine medicii în România?
– În primul rând trebuie să le ofere condiţii de muncă şi ar trebui să le ofere, din punct de vedere financiar, o mai bună oportunitate. Să ştiţi că medicii îşi fac meseria din plăcere şi nu din obligaţie şi asta este foarte important.
– Care este situaţia dotărilor din spitale din România faţă de cele din Germania?
–  Şi în România găsim condiţii foarte bune. Principala problemă este modul în care sunt plătiţi medicii şi din această cauză sunt foarte puţin motivaţi. Ei se trezesc de dimineaţă, trebuie să muncească foarte mult şi au o imensă răspundere pentru fiecare bolnav în parte.
– Cum este colaborarea cu dl rector Aurel Ardelean?
– Colaborarea noastră cu dl. rector Aurel Ardelean este una foarte profundă şi foarte benefică pentru ambele părţi. Domnul rector este iniţiatorul mai multor activităţi ale mele şi ne-a sprijinit în activităţile noastre din Germania.
– Care va fi colaborarea în continuare cu UVVG, dar şi cu Centrul de Hipnoză Clinică din Munchen, condus de doamna doctor dr. Agnes Kaiser Rekkas?
– Avem multe proiecte la care colaborăm. Vrem să înfiinţăm un institut sub conducerea Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”. Avem, de altfel, intenţia de a continua workshop-ul „Hipnoza clinică”, susţinut de d-na dr. Agnes Kaiser Rekkas. Sperăm să avem în continuare o colaborare fructuoasă, mai ales că este un domeniu destul de necunoscut în România.
– Vă rog să transmiteţi un mesaj studenţilor Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad!
– Dragi studenţi, colegi în viitor, vă doresc succes, să aveţi spor, dar şi entuziasm pentru ceea ce faceţi. V-aţi ales o meserie nobilă şi cei care aţi ales să fiţi psihologi, dar şi cei care aţi ales medicina. Dacă se poate, să rămâneţi fideli României, dar şi Universităţii de Vest Vasile „Goldiş” şi cadrelor didactice care v-au condus atâţia ani. 
 

Comentarii

comentarii