Acasă Economic Nu ne vindem ţara! Doar terenurile agricole

Nu ne vindem ţara! Doar terenurile agricole

DISTRIBUIȚI

Cele mai fertile pământuri din ţară se ştie că se află în judeţul Timiş, dar foarte mulţi săteni – mai ales pentru că sunt în vârstă şi nu au bani să-şi cultive terenurile, care devin pârloagă şi se mai trezesc şi cu amenzi în loc de profit -, îşi vând pe capete pământurile.

Datele oficiale ale Direcţiei Agricole Timiş arată că în judeţul Timiş au fost înregistrate de la începutul anului 2017 un număr de 6.179 de oferte de vânzare.

„S-au emis un număr de 2.018 avize finale de către Direcţia Agricolă şi până în prezent s-au înregistrat 986 de adeverinţe eliberate de către primării. Suprafaţa totală din oferte este de 9.194,22 hectare. Preţul maxim ofertat este de 176 lei/mp, iar preţul minim ofertat este de 0,008 lei /mp”, spune Doru Petanec, directorul Direcţiei Agricole Timiş.

Numărul total de vânzători a fost de 6.179, din care 5.000 sunt persoane fizice şi 1.179 persoane juridice.

Tot în acest an au fost emise 10 autorizaţii pentru cultivare de cânepă pe o suprafaţă de 222 ha, iar în agricultura ecologică s-au înregistrat 202 dosare.

În cursul anului 2017 s-a emis o autorizaţie pentru defrişare nuc şi castan.

Dacă terenurile agricole vândute ar rămâne tot în circuitul agricol, nu ar fi probleme. Dar dacă, prin diverse inginerii deştepte vor deveni obiective de negoţ imobiliar, va fi.

De multe ori se poate spune că terenul nu este bun, că este inundat tot timpul sau că e teren prea accidentat şi nu se poate practica agricultură.

În privinţa desecărilor, Adrian Pau (PSD) are o veste: există mari şanse ca în următoarea perioadă judeţul să beneficieze de lucrări de desecare, realizate cu fonduri europene, care în Timiş nu au mai fost efectuate de cel puţin 27 de ani.

Judeţul este situat pe o zonă mlăştinoasă, dar tocmai nivelul ridicat al stratului freatic din sol menţine umiditatea şi face terenurile fertile.

Comentarii

comentarii