Acasă Eveniment “Nu sunt deştept că plec în Viena, să mă tratez, ci am...

“Nu sunt deştept că plec în Viena, să mă tratez, ci am bani să plec în Viena!”

DISTRIBUIȚI

Peste 1.300 de medici chirurgi din Timişoara şi din întreaga ţară, inclusiv din străinătate, erau înscrişi la Congresul Naţional de Chirurgie 2012, organizat pentru prima dată în oraşul de pe Bega, în perioada 23 –26 mai, la Hotel Timişoara. De asemenea, 28 de firme expun aparatură medicală. Deschiderea oficială a manifestării a avut loc miercuri, 23 mai, la Opera Naţională Română Timişoara, de la ora 19.

300 de ani de istorie a medicinei instituţionalizate în Timişoara

Prof. univ. dr. Lazăr Fulger, preşedintele Comitetului de Organizare şi vicepreşedintele Societăţii Române de Chirurgie, a amintit că, în lunga perioadă, de peste 100 de ani, a Societăţii Române de Chirurgie, pentru prima dată, congresul a fost organizat în Timişoara. Acest lucru este cu atât mai important, cu cât medicina instituţionalizată are aici o istorie de 300 de ani. Primele trei spitale au fost înfiinţate în Timişoara imediat după anul 1700, iar la patru luni după prima anestezie generală care a avut loc în SUA, după anul 1800, a fost aplicată şi în Timişoara, la un caz de amputaţie. Prof. univ. dr. Mircea Beuran, şeful Serviciului de Urgenţe al Spitalului Floreasca din Bucureşti, a spus, vis-a-vis de românii care aleg să se trateze în spitalele din străinătate, că acest lucru este o decizie determinată de cât de plin este buzunarul. “Nu sunt deştept că plec în Viena, să mă tratez, ci am bani să plec în Viena”. De fapt, în aceste cazuri, adesea, situaţia medicală se complică, fiindcă există unele protocoale care nu corespund cu cele din România, iar pacienţii nu mai au bani să se întoarcă în Viena, pentru a continua tratamentele. Acolo există anumite medicamente, care aici nu se găsesc, iar medicii români au mai mult de muncă, atunci când apar complicaţii.

Sute de euro pentru o zi într-un spital din Austria

Prof. Lazăr Fulger a subliniat că în spitalele din Austria preţul se ridică la sute de euro pe zi, fiindcă acolo confortul hotelier este foarte mare. În ceea ce priveşte complicaţiile medicale, de cele mai multe ori, sunt aceleaşi ca în unităţile sanitare din România. În spitalele din Timişoara şi din întreaga ţară, problema este de personal. Nu lipsesc atât de mult medicii specialişti, cât personalul auxialiar – infirmiere, îngrijitoare şi asistente. În Spitalul Judeţean Timişoara, s-a ajuns ca medicii rezidenţi să se ocupe de intrumentele medicale, fiindcă instrumentarele au plecat să muncească în clinicile şi spitalele private. “Toate spitalele au datorii mari”, a precizat dr. Lazăr Fulger.

Mesajul Congresului de Chirurgie de la Timişoara

Mesajul congresului este că chirurgia a cunoscut, în ultimele decenii, o dezvoltare rapidă, consecutivă progreselor uluitoare făcute de tehnologia medicală. Toate aceste lucruri au dus la noi standarde în practica chirurgicală, care trebuie să devină regulă pentru toate colectivele. Chirurgia secolului al XXI-lea are o nouă abordare, pe domenii mult mai înguste, care, prin cumularea unei experienţe semnificative prin volum şi performanţă, duc la selectarea centrelor de excelenţă. În acest context, Comitetul Local de Organizare, prin intermediul Congresului Naţional de Chirurgie 2012 Timişoara, urmăreşte crearea un cadru propice pentru ca toate colectivele chirurgicale din ţară să îşi împărtăşească cunoştinţele şi experienţa şi, fiecare, să ducă acasă cel puţin o idee, dacă nu un concept nou.
Organizatorii aşteaptă de la participanţi să se pronunţe asupra ameliorării rezultatelor chirurgicale, prin reducerea morbidităţii şi mortalitaţii postoperatorii, acesta fiind visul oricărui chirurg, mai ales astăzi, când are la îndemână procedee terapeutice alternative, ca rezultat al unor progrese tehnice aproape incredibile. În acest secol, al descoperirilor prea ades destinate distrugerii, chirurgul rămâne omul care nu păstrează din progres decât ceea ce îi poate servi pentru salvarea aproapelui.
 

Comentarii

comentarii