Acasă Actualitate O nouă taxă pe capul timişoreanului

O nouă taxă pe capul timişoreanului

DISTRIBUIȚI

De la 15 iunie, în plină criză
Timişorenii care vor vrea să îşi vândă apartamentele sunt obligaţi, de la 15 iunie, să plătească până la 400 de euro pentru a obţine controversatele certificate energetice ale clădirilor, pentru a le prezenta potenţialilor cumpărători sau chiriaşi. Măsura este valabilă pentru întreaga ţară. Asociaţiile de proprietari-locatari din Timiş şi din întreaga ţară au dus lupte grele să nu fie aprobată legea, dar, din păcate, fără succes.

O hârţoagă inutilă

“Este o nouă taxă, pe timp de criză, o bătaie de joc la adresa cetăţeanului. De ce să trebuiască certificat pentru blocurile comuniste, neizolate termic? Se ştie că sunt de clasă C sau D, foarte friguroase. Dacă ar fi renovate, atunci ar avea sens, să vezi dacă e renovat cu adevărat, dar, pentru un bloc nereabilitat, la ce foloseşte certificatul: să arate că e friguros? Păi, acest lucru se ştie”, a declarat Petru Olariu (foto), preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Locatari Timişoara. Noua OUG, pentru modificarea articolului XV al OUG nr. 114/2009 şi pentru punerea în aplicare a prevederilor art. 23 din Legea nr. 372/2005, este aprobată de către Guvernul României, de la jumătatea lunii mai. Legea 372/2005 a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2007. Întrucât, la acea dată, nu existau suficienţi experţi calificaţi şi autorizaţi, România a beneficiat de termenul de graţie de 3 ani, termen care s-a împlinit la data de 1 ianuarie 2010.

Este valabil 10 ani

Prin certificatul energetic, potenţialul cumpărător sau chiriaş este informat asupra performanţei energetice a apartamentului, exprimată, în principal, prin: consumul total anual specific de energie, exprimat în kWh/metru pătrat arie utilă, respectiv prin consumul de căldură anual specific pentru încălzire, apă caldă de consum şi iluminat; eficienţa energetică a apartamentului, prin încadrarea acestuia într-o clasă energetică (de la clasa A-eficienţă energetică ridicată, la clasa G – eficienţă energetică scăzută). Majoritatea clădirilor vechi din România sunt încadrate în clasele energetice C şi D, având consumuri specifice anuale pentru încălzire, apă caldă de consum şi iluminat peste 200 kWh/ metrii pătraţi pe an. Ţinta consumului anual specific de energie pentru încălzire, stabilită prin OUG nr. 18/2009, este de sub 100 kWh/ metrii pătraţi pe an.  Certificatul este valabil 10 ani de la data emiterii şi se elaborează de către auditori energetici pentru clădiri, persoane fizice atestate. Până la 30 aprilie 2010, au fost atestaţi tehnico-profesional ca auditori energetici pentru clădiri 767 de specialişti. Lista acestora este disponibilă pe site-ul ministerulului www.mdrt.ro, secţiunea Construcţii/Atestări tehnico-profesionale.

Comentarii

comentarii