Acasă Actualitate O premieră la USV Timișoara, un hackathon pe biologie sintetică și pregătirea ...

O premieră la USV Timișoara, un hackathon pe biologie sintetică și pregătirea  pentru Cupa la Rugby SCM -USV 

DISTRIBUIȚI

Miercuri 3 aprilie, Universitatea de Știintele Vieții Timișoara Regele Mihai I al României a organizat o conferință de prezentare a trei proiecte de mare interes local, regional și național.

Două dintre acestea sunt pe educație, cercetare științifică și protecția mediului, iar unul pe sport: finala Cupei la Rugby SCM -USV Timișoara.

Rectorul Cosmin Popescu a explicat:

“Sunt subiecte de interes nu numai local, ci și regionale sau național.

Este vorba de un proiect internațional de educație, inovație și antreprenoriat de implicare a tinerilor din zona universitară și preuniversitară.

E un hackathon internațional de biologie sintetică.

La celălalt proiect este vorba de o idee care nu este numai o idee, un concept care nu este numai un concept, privind grija față de mediu, de protejarea naturii.

Instituția noastră vine cu un obiectiv de actualitate: Universitatea Net Zero.

Altfel, putem arăta că universitățile din România pot fi un model pe zona de mediu și schimbări climatice.

Celălalt proiect de suflet este construit de oameni generoși și entuziasmați, de oameni puternici care iubesc sportul și Timișoara.

Este vorba de CSM USV echipa de rugby a Timișoarei și a universității, meciu de finală.

Transmite-mi încă o dată susținerea universității noastre față de această echipă și de jucătorii ei pentru finala care are loc în 6 aprilie, când va înfrunta echipa campioană,  Dinamo București, și se va juca pe stadionul de rugby de la Arcul de Triumf. Este o competiție pentru care dorim succes echipei.

Echipa noastră de rugby este cea mai premiată din regiune, din Timișoara și din Timiș. Merită să o susținem!”, a fost mesajul rectorului Popescu.

Prof. Ingrid Nicolaescu: “Am reușit să organizăm primul concurs pe biologie sintetică, SynBio Hackathon, împreună cu OncoGen și alți parteneri.

Eu o noutate, o premieră pentru România ca demers educațional în ceea ce privește îmbunătățirea vieții cu ajutor biologie sintetice.

SynBio Timișoara a fost un hackathon de biologie sintetică organizat cu implicarea solidă a unui parteneriat extraordinar ce include Universitatea de Științele Vieții “Regele Mihai I” din Timișoara, Asociația OncoGen, Asociația One Source!

Este primul eveniment de anvergură organizat în România, de Radu Ticiu, coordonator de programe la Asociația ONE SOURCE și BIOCORDER DOJO în domeniul biologiei sintetice, ce a reunit aproximativ 60 de liceeni și studenți din 5 țări România, Serbia, Moldova, Tanzania și Ucraina.

Elevii și studenții au explorat o știință și o tehnologie nouă pentru cei mai mulți dintre ei, printr-un program complex, care a inclus participarea la prezentări online și offline în acest domeniu.

Au avut loc vizite ghidate în laboratoarele OncoGen și ale USV

Prof. Virgil Păunescu coordonatorul OncoGen, a explicat:

“Este primul simpozion de biologie sintetică și îi felicit pe organizatori și pe domnul rector Cosmin Popescu și Universitatea de Științele Vieții,  fiindcă au găzduit această manifestare științifică.

A fost o competiție care a ținut trei zile bazată pe schimbul de idei și experiențe între colectivele de studenți și elevi, inclusiv cu noi specialiștii de la OncoGen în zona biologie științifice care este un domeniu din zona biologie celulare biologie moleculare”, a spus prof. Păunescu.

Proiectul Net Zero. Universitatea de Științele Vieții Timișoara este pe un drum verde, la nivel național și în zona aceasta a Uniunii Europene.

Prin toate proiectele organizate Universitatea și-a asumat un deziderat pentru a deveni o Universitate Net Zero.

Ar fi prima din România și cea mai importantă din aceasta zonă a Europei care își asumă acest obiectiv, raportându-se la programele de protecția mediului ale Uniunii Europene și recomandările  orașelor care își asumă de a avea impact minim asupra mediului.

De asemenea, este vorba și de racordarea orașelor  la principiile Organizației Națiunilor Unite care își propun ca prin universități să devină acei actori foarte importanți de dezvoltare a regiunilor pentru a avea un impact minim asupra naturii.

A fost realizată această evaluare a tuturor proiectelor care se desfășoară în Universitatea de Științele Vieții Timișoara și a fost dovedit că USV a reușit să-și afirme acest stindard: de Universitatea  Net Zero

Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara își propune să devină Universitate Net Zero. Urmărind temele lansate de către Comisia Europeană, universitatea a înțeles nevoia ca orașele să devină neutre din punct de vedere climatic și își dorește să devină un promotor al acestui concept.

„Net Zero” înseamnă realizarea unui echilibru între cantitatea de emisii produse si cele eliminate din atmosferă pentru a reduce încalzirea globală.

Astfel, a fost demarat procesul de evaluare a situației existente, prin prisma provocărilor, a oportunităților și a impactului asupra mediului.

Un grup de lucru mixt, format din cadre didactice ale universității și reprezentanți ai studenților colaborează pentru a stabili prioritățile universității și pentru a alinia multiplele proiecte aflate în derularea acestui deziderat, în beneficiul studenților, al mediului înconjurător și al regiunii.

Investiții în energii regenerabile, eficiență energetică, mobilitate durabilă, gestiunea și reducerea deșeurilor, precum și educație și conștientizare vor asigura alinierea universității la cele mai importante inițiative în acest sens pe plan european, fiind prima universitate din România care își asumă obiectivul îndrăzneț: Net Zero.

Pe 16 martie, Comisia Europeană a propus „Regulamentul privind industria net-zero” (Net-Zero Industry Act), menit să reducă dependența Uniunii de importurile de tehnologii necesare, pentru a atinge țintele de net-zero până în 2050.

 

Comentarii

comentarii