Acasă Actualitate OADOR Timişoara atacă legea portocalie privind asigurarea obligatorie a locuinţelor

OADOR Timişoara atacă legea portocalie privind asigurarea obligatorie a locuinţelor

DISTRIBUIȚI

Asigurarea obligatorie a locuinţelor, instituită de guvernul pedelist, pe lângă faptul că a trezit mari nemulţumiri şi proteste în rândul societăţii civile din Timişoara, a fost tratată şi cu indiferenţă de către cetăţeni. Numai 7% dintre timişoreni şi-au asigurat locuinţele, forţat. Organizaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului din România (OADOR), cu sediul în Timişoara, susţine că va ataca legea la Curtea Constituţională.

Amenda până la 1.000 lei

„Avem avocaţi foarte bine pregătiţi şi protestăm până la Curtea Constituţională împotriva acestei legi aberante de asigurare  obligatorie a locuinţelor. Nu suntem de acord, sub nicio formă. Acest guvern pedelist nu este credibil. Ori firmele nu îţi plătesc dacă se întâmplă ceva, ori nu se întâmplă nimic şi plăteşti inutil. Mai grav, de ce să fiu obligat să mă asigur la firmele pe care le vrea guvernul?”, a declarat Teodor Raţiu, preşedintele OADOR, vineri, 15 iulie. Termenul limită pentru asigurarea obligatorie a locuinţei a fost 15 iulie. Conform Legii 260 din 2008, Primăria Timişoara i-ar putea sancţiona pe cetăţenii care nu au respectat prevederile legii, cu amendă de la 100 la 500 lei sau de la 500 la 1.000 lei, începând cu august 2012. Legea a intrat în vigoare începând cu luna ianuarie 2011, dar termenul s-a prelungit până la jumătatea lunii iulie. Paradoxal este faptul că legea prevede că aceste asigurări sunt încheiate împotriva dezastrelor naturale –alunecări de teren, inundaţii sau cutremure catastrofale – dar în Timişoara nu au existat şi nu vor exista vreodată aceste fenomene. Şi Federaţia Asociaţiilor de Locatari Timişoara a criticat dur această lege şi susţine că mai indicat era să se instituie obligativitatea asigărării împotriva incendiilor şi exploziilor sau inundaţiilor provocate de vecinii de apartament, ce se manifestă mult mai des în blocuri.

Poţi primi până la 20.000 de euro

În acest moment, cinci milioane de clădiri, reprezentând 60% din fondul locativ, nu sunt asigurate la nivel naţional. Suma ce trebuie plătită pe an este cuprinsă între 10 –20 euro, iar suma asigurată ce poate fi acordată este de 20.000 de euro pentru fiecare locuinţă de tip A şi de 10.000 euro pentru fiecare locuinţă de tip B. Tipul A de locuinţă înseamnă o construcţie cu structură de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic sau chimic. Tipul B înseamnă o construcţie cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic sau chimic. Asigurările se pot încheia la cele 13 companii de asigurări acţionare la PAID.

Comentarii

comentarii