Acasă Actualitate Oierii din Timiş s-au săturat de umilinţe: Îşi pun la punct propria...

Oierii din Timiş s-au săturat de umilinţe: Îşi pun la punct propria piaţă de carne şi de produse lactate

DISTRIBUIȚI

gheorghe mihaescu

Doisprezece crescători de oi din Timiş au pus bazele unei cooperative agricole în Lugoj şi vor construi şi un abator specializat în tăierea ovinelor.

Conform declaraţiilor lui Gheorghe Mihăescu, preşedintele Asociaţiei Ovitim Mioriţa şi vicepreşedintele Romovis, crescătorii de oi nu mai vor să depindă de nimeni, de aceea vor să aibă propria piaţă de produse lactate şi de carne de oi. Fermierii spun să s-au săturat de umilinţele la care sunt supuşi de către Ministerul Agriculturii şi de celelalte instituţii ale statului.

]Vrem să putem vinde, să facem export, să fim şi noi în rând cu lumea bună. Asociaţia este non-profit. Nu ai voie să vinzi sau să cumperi, să faci tranzacţii comerciale. În schimb, cooperativa e cu regim comercial şi e fiscală. Vrem să ne putem vinde produsele şi să ne cumpărăm cele necesare, fără să ne mai jecmănească nimeni. Construim şi un abator specializat pe ovine la Lugoj. Ne-am documentat la faţa locului, am fost la combinatul de la Cugir. În general, oamenii consumă carne de oaie numai de Paşte, fiindcă nu au de unde să cumpere, de-a lungul anului. De aceea, noi vrem să fie carne de ovine oricând pe piaţa din Timiş şi nu numai”, a declarat Gheorghe Mihăescu.

Din păcate, abia s-au organizat în cooperativă şi deja au avut probleme cu vânzarea laptelui. Dacă în 2013 au reuşit să vândă laptele cu 2,70 lei/litru la un producător, acelaşi cumpărător în 2014 le-a redus preţul la 2 lei, ceea ce îi nemulţumeşte foarte tare. Fermierii susţin că suma nu acoperă nici inflaţia. În Italia, litrul de lapte de oaie este 1,40 euro, în Austria 1,50 euro, în Franţa şi Spania 1,20 euro, iar ei dacă îl vând cu 0,50 -0,60 euro cenţi ajung la faliment.

„Noi am cerut 1 euro pe litru, fiindcă laptele este de calitate şi conform normelor europene, dar e greu pe piaţa din România. De aceea, avem nevoie de o cooperativă agricolă puternică şi oierii să fie uniţi. Vrem să obţinem un preţ cât mai real la produsele noastre”, a explicat Mihăescu.

Comentarii

comentarii