Acasă Eveniment Operație pe cord deschis la Clinica Universității de Vest „Vasile Goldiș” din...

Operație pe cord deschis la Clinica Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad

DISTRIBUIȚI

Premieră în vestul țării
Prima intervenție chirurgicală pe cord deschis, printr-o tehnică în premieră pentru Arad și vestul României, a avut loc la Clinica de Chirurgie Cardio-vasculară din cadrul Centrului de Chirurgie Laparoscopică „Sf. Gheorghe” din Arad. Astfel, Aradul a devenit al cincilea centru al României în care au loc operații pe cord deschis. În urmă cu doi ani de zile, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rectorul fondator al Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, împreună cu actualul rector, prof. univ. dr. Coralia Cotoraci au efectuat o vizită la Clinica Universitară de Chirurgie Cardiacă din Debrețin, Ungaria, pentru discuții legate de proiecte ale Facultății de Medicină arădene. Acolo l-au cunoscut pe dr. Galaja Zoltan și au pus bazele unei colaborări în domeniu. „A fost un proiect de doi ani de zile pentru ca asemenea operații să poată fi efectuate la Arad”, a declarat prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președinte și rector fondator al Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad. Au fost făcute investiții impresionante.

Clinica universitară, unde s-a investit un milion de euro, este condusă de către prof. dr. Galajda Zoltan, directorul Clinicii de Chirurgie Cardiacă și Vasculară din Debrecen, Ungaria, profesor asociat al Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad. Proiectul implică, pe lângă Clinica de la Arad, una la Satu-Mare și un laborator ultra-performant de cateterism la Baia Mare. Dr. Galajda Zoltan apreciază Aradul deoarece aici a absolvit Liceul Sanitar. A efectuat intervenții chirurgicale pe cord la Paris, Barcelona, dar și în Germania, Ungaria și România. În România a efectuat intervenții în premieră națională la Târgu-Mureș.

„Universitățile trebuie să devină în Europa, centre motrice care să scoată țările din criza în care se zbat”, a declarat prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președinte și rector fondator al Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad. Clinica de la Arad are dotări de ultimă generație. Bolnavul este internat într-un salon în care rămâne până părăsește spitalul. După intervenția chirurgicală este adus direct cu masa de operație, ca în marile clinici europene, pentru a fi cât mai puțin traumatizat. Saloanele sunt dotate cu aparatură care monitorizează organismul în totalitate. „Există două săli de operații, dotate cu toată aparatura necesară, ultramodernă”, a declarat prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rectorul fondator al Universității de Vest „Vasile Goldiș”.

Operația care a introdus Aradul pe harta centrelor unde se efectuează operații pe cord deschis, a fost un real succes. Pacientul este un bărbat de 56 de ani, care a ales să fie supus unei intervenții pe cord bătând din minitoracotomie. Dr. Galajda Zoltan a explicat că bolnavul a dorit o incizie mică, o operație care după care să se poată recupera repede și în câteva zile să părăsească spitalul. Așa că a venit la Arad, unde a fost supus unei intervenții chirurgicale printr-o tehnică nouă. Echipa de specialiști din Arad și Ungaria a fost coordonată de dr. Galajda Zoltan. „Este un parteneriat pentru viitor”, a declarat prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, rectorul Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad. Intervenția chirurgicală care s-a efectuat la Clinica de Chirurgie Cardio-vasculară din cadrul Centrului de Chirurgie Laparoscopică „Sf. Gheorghe” al Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad a fost filmată și urmărită în direct de către cadre didactice și studenți ai Facultății de Medicină de la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad. Dr. Galajda Zoltan a explicat că operația a durat opt ore, dar în mod normal va dura mai puțin. Tehnica folosită este exact ca-n filme: temperatura bolnavului a fost coborâtă, corpul golit de tot sângele, după care a început operația. Intervenția a avut loc laparoscopic.

Chirurgul a avut timp câteva zeci de minute pentru a rezolva problema existentă. Nu este ușor, deoarece inima, chiar operată fiind, poate ceda când își reia toate funcțiile. „Nu a fost o operație ușoară. În fiecare clipă obișnuitul devine neobișnuit”, a declarat dr. Galajda Zoltan. Bolnavul a fost adus în salon având electrozi pe întregul corp, conectați la aparatele care l-au monitorizat. Dr. Galajda Zoltan spune că operațiile vor continua la Arad. Specialiștii români vor fi în continuare instruiți de către echipa sa din Debrecen și speră că în scurt timp medicii arădeni vor putea asigura urgențele apărute în acest domeniu.

Comentarii

comentarii