Acasă Cultura Otello, de Verdi – una dintre cele mai fascinante împliniri artistice, la...

Otello, de Verdi – una dintre cele mai fascinante împliniri artistice, la Opera Timișoara

DISTRIBUIȚI

Duminică, 25 februarie 2024, de la ora 18:00, iubitorii de operă sunt invitați la spectacolul Otello, de Giuseppe Verdi, la Opera Națională Timișoara.

Conducerea muzicală: Mihnea Ignat – conductor. Regia: Carmen Dobrescu. Adaptarea scenografică: Geta Medinschi.

Colaborarea dintre Giuseppe Verdi și Arrigo Boito – echivalată doar de tandemurile Wolfgang Amadeus Mozart – Lorenzo da Ponte și Richard Strauss – Hugo von Hoffmanstahl – certifică una dintre cele mai fascinante și desăvârșite împliniri artistice din istoria melodramei – explică Opera Timișoara.

Noua poetică muzicală, maturizată și materializată pentru prima oară în „Otello”, o reconfirmă împreună în anii care vor urma, într-o ultimă partitură de inspirație shakespeariană, „Falstaff”, una dintre cele mai fascinante și savuroase comedii lirice din toate timpurile.

La rândul său, Verdi și-a pus în mod vizibil amprenta asupra personajelor și adevărului dramatic.

Aprobă concepția lui Boito despre maurul Otello, în conformitate cu interpretarea eronată de către Shakespeare a generalului Moro (acesta a preluat numele guvernatorului cipriot din acea vreme, Giacomo Christophoro Moro și l-a tradus în mod liber, ca epitet: Moro – maur) și intervine în mod inspirat, creionând scene de impact, precum duetul de dragoste, omagiul adus Desdemonei, sau marile tablouri din actul final – mai explica Opera Timișoara.

 

 

 

Comentarii

comentarii