Acasă Actualitate Până la 700 de milioane de lei de la buget pentru sănătate,...

Până la 700 de milioane de lei de la buget pentru sănătate, în 2014

DISTRIBUIȚI

22 decembrie pt sanatate 6 pt sanatatePentru anul 2014, în sistemul de sănătate, se estimează un impact bugetar cuprins între 500 și 700 de milioane de lei, care va fi acoperit integral de taxa clawback, urmând ca în cursul anului să se caute soluții pentru acoperirea impactului bugetar pentru anii următori.

„Începând cu duminică, 22 decembrie, am postat pe site-ul Ministerului Sănătății proiectul final de Hotărâre a Guvernului referitor la aprobarea pachetului de servicii medicale de bază şi a pachetului minimal. Variantele finale cuprind observaţiile şi propunerile comisiilor de specialitate, asociațiilor de pacienţi, altor organizaţii profesionale şi, de asemenea, acordul scris al Comisiei Europene pentru ceea ce prezentăm astăzi public. Varianta prezentată astăzi cuprinde tipurile de servicii care vor fi oferite populaţiei pe componente ale sistemului sanitar, urmând ca modalitățile concrete de furnizare a serviciilor medicale să fie stabilite prin contractul cadru și normele de aplicare, după aprobarea HG-ului”, spune Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii.

Ministerul Sănătăţii susţine că, dacă guvernele anterioare din anul 2009 până în 2012 ar fi actualizat măcar anual lista, impactul de aproximativ 10% din totalul valorii medicamentelor care se compensează s-ar fi distribuit pe 5 ani, iar impactul anual ar fi fost de maximum 2%, un procent acceptabil într-o creștere de buget anuală. Astfel, s-ar fi putut preveni formarea de arierate într-un volum mare, dar lucrul cel mai important, s-ar fi asigurat accesul la terapia pacienților și salvarea multor vieți.

Începând cu data de 23 decembrie 2013 se va afișa pe site-ul MS pentru transparență decizională proiectul de HG de actualizare a listei de medicamente compensate prin care se vor include propunerile pentru 130 de medicamente noi.

Conform ordinului invocat, procedura în continuare este următoarea: până pe 9 ianuarie 2014 se pot depune contestații la lista de medicamente la MS, pe 11 ianuarie MS va constitui Comisia de soluționare a contestațiilor, urmând ca în termen de 10 zile lucrătoare ( 24 ianuarie) să se solutioneze contestațiile.

La sfârșitul lunii ianuarie, proiectul va fi înaintat guvernului, spre aprobare, în vederea intrării în vigoare a listei de medicamente.

„Acum, când avem acest document cu care ne putem prezenta în fața pacienților și le putem da speranța că viața lor va putea să fie îmbunătățită, trebuie să adresăm toate mulțumirile noastre elitei medicale românești care a participat cu multă dăruire, entuziasm și în mod voluntar, iar MS este onorat că a avut o colaborare atât de rodnică și consistentă pentru binele pacienților din România. Pachetul va produce efecte pozitive, vizibile, palpabile, reale în aproximativ 3 ani de aplicare. Sperăm însă ca încă din anul 2014, populația să resimtă efectele benefice ale serviciilor medicale oferite în medicina prespitalicească, mai aproape de cetăţean, mai repede şi fără aglomeraţia pe care o regăsim în prezent în spitale. Ministerul Sănătăţii şi-a îndeplinit obligaţiile asumate pentru anul 2013”, susţine Ministerul Sănătăţii.

Pe de altă parte, sindicatele medicilor şi organizaţiile din sănătate cer 6% din buget pentru sistemul de sănătate, proiect care e departe de a fi atins, în 2014.

Comentarii

comentarii