Acasă Actualitate Parcările din Piaţa Badea Cârţan sfidează logica

Parcările din Piaţa Badea Cârţan sfidează logica

DISTRIBUIȚI

Piaţa Badea Cârţan din Timişoara rămâne o zonă care dă bătăi de cap conducătorilor auto, fie ei în trecere, veniţi la cumpărături sau locatari ai caselor de peste drum de tarabe. La început au fost scandalurile legate de autoutilitarele bişniţarilor, care ocupă toate locurile de parcare de lângă piaţa agroalimentară, obligând cumpărătorii să parcheze în stradă şi îngreunând inclusiv circulaţia tramvaielor. După un timp, problemele s-au mutat şi pe partea opusă, vizavi de piaţă. Aici, în urmă cu mai mulţi ani, trotuarul a fost îngustat. În loc de o parcare, a apărut, însă, o nouă bandă pentru circulaţia autovehiculelor. A fost începutul unei adevărate telenovele cu şoferii, poliţiştii şi locatarii din zonă, în rolurile principale. Şi de parcă toate acestea nu ar fi fost de ajuns, pe stâlpii de lângă şosea au apărut o mulţime de indicatoare auto contradictorii.
Localnicii sunt din ce în ce mai nemulţumiţi
Cum parcarea din faţa caselor e ocupată întotdeauna de pieţari şi cumpărători, localnicii sunt puşi în situaţia de a-şi lăsa maşinile la sute de metri de propriile locuinţe. Chiar şi atunci când se găsesc locuri de parcare libere, şoferii sunt derutaţi de mulţimea indicatoarelor care sugerează cel puţin trei lucruri diferite: parcarea este permisă pentru toată lumea şi se face doar paralel cu linia trotuarului, parcarea e permisă doar pentru maşinile Inspectoratului de Concurenţă Timiş sau, cea de-a treia variantă, parcarea este permisă doar pentru plătitorii de telpark. În aceste condiţii, localnicii au început să-şi exprime public nemulțumirea. Iată ce declară, pe blogul personal, Ovidiu Sîrb (sirb.net), un locatar a cărui poartă se află chiar lângă un stâlp plin de indicatoare: „Locuitorii de vizavi de piaţă au parcat maşinile cum au ştiut ei mai bine şi mai practic: aşa cum se văd.

După care au venit băieţii de la drumuri şi au trasat locurile de parcare paralele cu trotuarul. Locuitorii zonei au decis că băieţii de la drumuri au trasat, complet din greşeală, liniile paralele în loc să le traseze cum ar fi logic, în condiţiile în care nici aşa nu ajung locurile măcar pentru locatari, fără să luăm în calcul şi pieţarii care-şi parchează maşinile aiurea, şi vizitatorii pieţei. Aşa că au continuat să parcheze precum se vede. Acum vreo doi ani, au pus semn că parcarea ar fi paralelă. Aşa, cu litere, să citească tot omul. Semnul ăla e, din nou, ignorat, din motive evidente: nu sunt destule locuri de parcare pentru toată lumea. Acum o lună, însă, a apărut încă un semn: locurile de parcare sunt rezervate pentru o instituţie care habar nu am unde e. Acum o săptămână, am văzut ce vedeţi şi voi (parcare cu telpark n.r.). Poate să-mi explice cineva unde am voie şi unde nu am voie să parchez, ţinând cont că poarta care se vede puţin în stânga, chiar de după stâlp, e poarta de la casa mea?”
Indicatoarele s-au aşezat singure pe stâlpi
Contactat telefonic, comisarul şef Alexandru Cismaş, membru în Comisia de Circulaţie a Primăriei Timişoara,  nu a putut explica provenienţa indicatorului conform căruia locurile de parcare sunt rezervate. În schimb, acesta a declarat: „Conform indicatorului instalat de noi, parcarea se face paralel cu marginea căii. Cei care parchează altfel sunt sancţionaţi. Al doilea indicator nu ştiu cum a apărut acolo. Nu l-am instalat eu.” În lipsa persoanelor din conducere, reprezentanţii Administraţiei Domeniului Public nu au putut menţiona când şi de ce a fost introdusă parcarea cu plată în zona respectivă. Cert este că, în ciuda indicatoarelor care se contrazic, şoferii nu au de ales şi parchează în continuare perpendicular pe linia trotuarului. La fel proceda, azi, şi un poliţist, care îţi expunea liniştit maşina la vânzare pe domeniul public. (foto2)

Comentarii

comentarii