Acasă Economic Parteneriat pentru Eco-inovare, lansat la Timișoara cu finanțare elvețiană

Parteneriat pentru Eco-inovare, lansat la Timișoara cu finanțare elvețiană

DISTRIBUIȚI

ecoinovareCentrul Național pentru Producție și Consum Durabile lansează joi, 26 mai, proiectul “Parteneriat pentru Eco-inovare” – ECOPartner. Proiectul, dezvoltat de CNPCD în calitate de agenție de execuție, este co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

Obiectivul general al proiectului este de a consolida parteneriatul între organizaţii şi de a pune bazele unei alianţe pentru eco-innovare în România, ca şi cadru comun pentru iniţiative viitoare. Proiectul, bazat pe expertiza elvețiană, va constitui un mecanism de sprijin și cooperare între actorii relevanți din România cu scopul promovării eco-inovării în industrie. Aceasta va avea ca efect dezvoltarea durabilă și echilibrată a întreprinderilor din perspectiva economică, socială și de mediu, ceea ce va conduce la reducerea disparităților economice și sociale dintre România și țările mai avansate ale Europei.
Partenerii proiectului sunt Asociaţia Centrul Naţional pentru Producţie şi Consum Durabile, Asociaţia Clusterelor din România şi partenerul elveţian, Asociaţia Genoveză pentru Dezvoltarea Economiei Circulare.
Proiectul își propune creșterea capacității experților și a organizațiilor de a livra servicii in domeniul eco-inovării prin instruire de specialitate și sprijin tehnic elvețian și crearea Clubului Verde ca model de suport pentru promovarea adoptării eco-inovării în companii. De asemenea va fi formată Rețeaua Română pentru Eco-inovare, ca mecanism de cooperare și dezvoltare a parteneriatului pentru sprijinirea eco-inovării la nivel național. Tot în cadrul proiectului se va realiza disemina “Manualul de Eco-inovare”, a poveștilor de succes și a altor resurse de specialitate prin crearea unui “hub” documentar în domeniu.
”Grupurile țintă sunt experți în eco-inovare sau domenii înrudite, organizații care pot oferi suport direct sau indirect pentru adoptarea eco-inovării, mediul academic, si companiile cu potențial real de a eco-inova. În România, în acest moment, nivelul de înțelegere al conceptului de eco-inovare și a beneficiilor rezultate din aplicarea sa în companii este redus, la fel și capacitatea tehnică a experților si organizațiilor din Romania. Acest proiect va contribui la ameliorarea acestor deficiente si va sprijini cooperarea între actorii cheie în vederea promovării acestui concept.”- a declarat Aida Szilagyi – manager de proiect, CNPCD.
Proiectul se va desfășura pe o perioadă de doi ani și are o valoare totală de 240. 155 CHF din care 216.130 CHF reprezintă finanțarea nerambursabilă acordată de “Grantul pentru Parteneriate” iar 24.025 CHF reprezintă contribuția beneficiarilor, însemnând 10% din totalul cheltuielilor eligibile.

 

Eco-inovarea este o componentă a inovării care deschide noi căi pentru realizarea de activități economice sustenabile

Observatorul European pentru ECO-Inovare (European Eco-Innovation Observatory – EIO) a definit eco-inovarea ca fiind “introducerea unui nou produs sau a unui produs semnificativ îmbunătățit, serviciu, proces, schimbare organizațională sau soluție de marketing care contribuie la reducerea consumului de resurse și la diminuarea emisiilor de substanțe toxice de-a lungul ciclului de viață.” (www.eco-innovation.eu). Este acceptat pe scară largă faptul că inovarea este un motor al progresului social și economic la nivel național, cât și un motor al succesului și avantajului competitiv la nivelul companiei. Cu toate acestea, dacă țările doresc să avanseze către o societate ecologică și prosperă, este important să promoveze tipul corect de inovare. O astfel de inovare ar trebui să permită noi modalități de adresare a problemelor de mediu actuale și viitoare precum și reducerea consumului de energie și resurse, promovând în același timp activități economice sustenabile. Acest tip de inovare este cunoscută drept eco-inovare.
Centrul Național pentru Producție si Consum Durabile (CNPCD), este o organizație non-profit care îsi propune să contribuie la conștientizarea mediul de afaceri si a instituțiilor publice în ceea ce privește nevoia creșterii eficienței consumului de resurse si reducerii impactului de mediu rezultat din operațiunile, activitățile și serviciile organizațiilor. CNPCD este membru al RECPnet, rețeaua globala pentru promovarea și adoptarea pe scară largă a eficientizării consumului de resurse si producției curate, retea patronata de Agenția Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industriala (UNIDO) și Programul de Mediu al Națiunilor Unite (UNEP). CNPCD recunoaște importanța critică a producției, a sectoarelor adiacente producției și a serviciilor în generarea veniturilor și locurilor de muncă in vederea asigurării dezvoltării economice, ca o soluție de durată pentru eradicarea sărăciei și reducerea consumului de resurse naturale și de imbunătățire a calității vieții;
CNPCD susține nevoia de a îmbunătății productivitatea resurselor și a performanțelor de mediu ale companiilor și organizațiilor, in vederea reducerii emisiilor de carbon, sporirii eficienței resurselor și înverzirii industriei;
CNPCD promovează aplicarea strategiilor preventive de mediu proceselor, produselor si serviciilor, denumite încontinuare Eficiența Resurselor și Producție Curată (RECP) pentru a avansa cele trei dimensiuni ale sustenabilității: Eficiența Producției și Competitivitate: prin optimizarea utilizării productive a resurselor naturale (materiale, apă, energie); Managementul de Mediu: prin scăderea impactului asupra mediului si a naturii; Producție Sigură si Responsabilă: prin scăderea riscului pentru oameni si comunități, și sporirea responsabilității sociale.

Comentarii

comentarii