Acasă Politica Partidul Bănăţănilor: Alegerea primarilor şi consilierilor locali sau regionali: 7 propuneri

Partidul Bănăţănilor: Alegerea primarilor şi consilierilor locali sau regionali: 7 propuneri

DISTRIBUIȚI

partidul banatanilor stemaPropunerile adunate de către cei care redactează proiectul Statutului Partidului Bănăţănilor şi studierea legislaţiei din ţările cele mai civilizate din Europa au cristalizat un set de propuneri în privinţa modului în care să fie aleşi primarii şi consilierii – locali, regionali-judeţeni – şi în privinţa modalităţii de exercitare a atribuţiilor acestora.
Redăm – pe scurt – aceste propuneri:
1. Candidaţii la funcţia de primar sau de consilier să facă public – obligatoriu – o prezentare a calificărilor dobândite , a funcţiilor ocupate şi a implicării sociale anterioare depunerii candidaturii.
2. Primarii să poată avea cel mult două mandate.
3. Candidaţii la funcţia de primar să prezinte un program cu obiective anuale şi cu sursele de finanţare . Consilierii să prezinte individual – sau pe grupuri de partid – un program cu obiective anuale şi cu sursele de finanţare .
4. Alegerea primarilor să se facă în două tururi de scrutin , dacă nu obţin peste 50 % din voturi în primul tur .
5. Pentru a preveni ”înşelătoria calificată” să se poată organiza după minim un an de mandat un referendum de demitere a primarului sau a consiului local sau regional-judeţean . Organizarea referendumului să fie condiţionată de adunarea a unui număr de semnături cel puţin egal cu 30% din numărul de voturi obţinut de către primar , respectiv consiliu local sau regional/judeţean.
6. La sfârşitul fiecărui an de mandat atât primarul cât şi consilierii să prezinte un raport în care să prezinte realizarea obiectivelor anuale şi felul în care au gestionat problemele curente ale localităţii sau regiunii-judeţului .
7. Voluntariatul să fie considerat baza activităţii consilierilor aleşi ; aceştia să nu fie renumeraţi, dar să primească anumite scutiri de impozite şi să le fie decontată deplasare , când este cazul.
“În anii ce-au trecut după momentul Decembrie 1989 ne-au dezamăgit calitatea şi onestitatea parlamentarilor ascunşi prin palate din care rezonanţa bunelor intenţii declarative se transmitea sub formă de furăciuni calificate şi făţarnice. Ne-a durut – totuşi – mai puţin atitudinea sfidătoare şi liberschimbismul parlamentarilor – care se cocoţau pe liste de partid sau de manele electorale – dar aveau ”decentă” hoţului care-ţi fură odată la 4 ani speranţele şi te lăsau în pace , decât ne-a durut rana pe care ne-o scurmă zilnic – cu gheare mici şi slinoase – primarii şi consilierii aleşi . Schimbarea atitudinii noastre – prin implicare mai atentă în societate – are nevoie de un suport legislativ care să ne scutească de situaţiile în care simţim că nu ne ascută nimeni sau suntem priviţi că nişte ”insecte sâcâitoare”, spune Iancu Radomir Gherman, iniţiatorul Partidului Bănăţănilor.

Comentarii

comentarii