Acasă Eveniment Patru parlamentari din Timişoara, împotriva violenţei în familie

Patru parlamentari din Timişoara, împotriva violenţei în familie

DISTRIBUIȚI

De ce autorităţile devin complice cu bătăuşul?
Deputaţii Nicolae Mircovici, Duşan Popov, (minorităţi), Ştefan Drăgulescu (PDL) şi Horia Cristian (PNL) nu mai vor victime în familii.

“Dacă un străin te-ar lovi pe stradă, ar fi pedepsit de autorităţi? Pentru opinia publică – cea împătimită după ştirile de la ora 17 – tu ai căpăta statutul privilegiat de victimă. Dacă eşti însă lovită de soţul, de concubinul sau de prietenul tău între cei patru pereţi ai camerei, nimeni nu intervine pentru tine şi nimeni nu te compătimeşte. Legea tolerează de şapte ani violenţa în familie, iar autorităţile devin astfel complice cu bătăuşul”, susţin deputaţii timişoreni Ştefan Drăgulescu (PDL), Nicolae Mircovici şi Duşan Popov (minorităţi) şi Horia Cristian (PNL), alături de alţi 50 de parlamentari, într-un proiect de lege care va schimba în totalitate modul de combatere a violenţei în familie.

Una din trei…

Asociaţia pentru Promovarea Femeii din România (APFR) susţine că, aşa cum arată statisticile, în acest moment, situaţia la nivel naţional este extrem de gravă – violenţa este prezentă în una din trei familii, iar în judeţul Timiş, APFR lucrează anual cu aproximativ 500 de femei victime. În perioada ianuarie – octombrie 2010, Inspectoratul General al Poliţiei Române a înregistrat 87 de cazuri de deces în urma violenţei intra-familiale. Aceasta înseamnă că în România câte o persoană moare o dată la trei zile, din cauza violenţei în familie.

Cei 54 de parlamentari sunt supăraţi că “de victimele violenţei în familie se ocupă toată lumea şi nimeni”, au fost create instituţii şi au fost încheiate parteneriate şi protocoale de conlucrare între poliţie, jandermerie, direcţiile de asistenţă socială sau direcţiile de dialog, familie şi solidaritate judeţene, dar fără rezultate. Totul este făcut numai pe hârtie, fiindcă aşa a vrut Uniunea Europeană. În realitate, se poate aplica principiul românesc: “Să ne facem că facem ceva!”, în rest nimic eficient, susţin iniţiatorii proiectului pentru modificarea Legii 217, din 2003, privind violenţa în familie.

Prostie sau supeficialitate?

Parlamentarii vor să modifice legea şi să o adapteze normelor UE. “Suntem singura ţară din UE care nu a pedepsit până acum niciun caz de violenţă domestică. Mai mult, victimele sunt obligate prin lege să îşi trăiască coşmarul alături de agresor”, se arată în expunerea de motive. Conform Codului Penal, violenţa în familie este sancţionată numai dacă victima este căsătorită legal cu agresorul. În celelalte situaţii (concubinaj sau divorţ etc.) justiţia are o altă modalitate de măsură. Legea 217 vorbeşte de măsura interzicerii revenirii în locuinţa familiei a făptuitorului ce ar putea fi dispusă de instanţă, în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, la cererea victimei sau sau din oficiu. “Numai că în România nu există şi nici nu va exista în viitorul apropiat, precum în UE, un ordin de restricţie care să procedeze în mod real victimele violenţei în familiei. Pe foaia de hârtie am făcut tot ce a cerut UE, în planul de preaderare, numai că din prostie sau superficialitate, am creat legi fără efect. Avem un simulacru de ordin de restricţie în Codul Penal”, susţin parlamentarii.

Comentarii

comentarii