Acasă Eveniment Păduri turbo energetice pe pământurile din Vest?

Păduri turbo energetice pe pământurile din Vest?

DISTRIBUIȚI

„O bună parte a populaţiei din România ar putea fi încălzită cu această resursă regenerabilă care este lemnul, având şi avantajul creării unor perdele de păduri care protejează infrastructura pe timp de iarnă, de viscol”, spune Marius Popovici, vicepreşedinte PNŢCD
În Timiş există oportunitatea de finanţare a agriculturii pe acest an cu 176 de milioane de euro, fonduri europene.

Din ultimele realizări vest-europene în acest domeniu se evidenţiază în mod special împădurirea unor terenuri agricole în Germania, cu salcie, plop, stejar şi alte culturi, în vederea obţinerii de masă lemnoasă. Este cunoscut faptul că plantaţiile de păduri au marele avantaj de a acumula apă în sol, de a absoarbe dioxidul de carbon şi de a degaja oxigenul, iar în plus faţă de culturile agricole nu este necesar absolut deloc îngrăşământ agricol, care este dăunător solului şi aerului.

Există şi aşa numita pădure turbo din Germania. Pe o plantaţie experiment, unde s-a cultivat salcia (circa 7 cenţi bucata cultură specială din Suedia), proprietarul terenului a reuşit utilizarea bucăţelelor de lemn şi prin acest lucru s-a reuşit rezolvarea încălzirii centralizate a unor comune, cu un preţ de patru ori mai mic decât încălzirea tradiţională.

„Specialiştii occidentali afirmă că fermierii care cultivă lemnul energetic vor fi şeicii viitorului”
„Având în vedere faptul că în România avem circa 2,5 milioane de hectare de teren agricol nelucrat, calculele similare arată că o bună parte a populaţiei din România ar putea fi încălzită cu această resursă regenerabilă care este lemnul, având şi avantajul creării unor perdele de păduri care protejează infrastructura pe timp de iarnă, de viscol”, spune Marius Popovici, vicepreşedinte PNŢCD.

Calculele arată că în 2020, Germania va avea un deficit de circa 40 de milioane de metri cubi de lemn. „De aici rezultă dublul interes al plantării de păduri pentru ţara noastră, dar şi pentru Europa de Vest.

Specialiştii occidentali afirmă că fermierii care cultivă lemnul energetic vor fi şeicii viitorului”, spune Marius Popovici.

Comentarii

comentarii