Acasă Actualitate Pe Bega în jos, navigăm frumos… după repararea ecluzelor de la Sânmihaiu...

Pe Bega în jos, navigăm frumos… după repararea ecluzelor de la Sânmihaiu Român

DISTRIBUIȚI

ecluze Sanmihaiu RomanUnul dintre visurile timişenilor, deocamdată, pentru că străinii încă nu ştiu despre această comoară a naturii bănăţene, este acela de a se putea îmbarca pe un vaporeto şi de a se lăsa purtaţi de valuri pe … Bega, până la graniţa cu Serbia. cel puţin până acolo. Demersurile au început de mai mulţi ani, aici nu există partipriuri politice, pentru că şi Titu Bojin, fie din ipostaza de director al Apelor Banat, fie din cea de preşedinte al Consiliului Judeţean, dar şi primarul Nicolae Robu, au muncit enorm pentru acest proiect, chiar dacă vorbim despre tronsoane. S-a decolmatat Bega şi astfel s-a adâncit albia cu aproape doi metri, în Timişoara iată că ne vin şi vapoarele de agrement, avem şi pista pentru biciclete de-a lungul Canalului Bega şi mai departe, până la graniţă.
Un proiect extraordinar de frumos, dar există un impediment major în afara Timişoarei. Pentru ca o ambarcaţiune să poată naviga, este nevoie de un anumit nivel al apei, care poate fi reglat de un sistem de ecluze. La noi, sistemul de ecluze se află la Sânmihaiu Român şi a fost construit în timpul ocupaţiei austro-ungare, iar acum este în regim de conservare. Pentru că nu sunt bani să fie pus pe picioare.
Titu Bojin a anunţat, recent, că a fost la Ministerul Mediului, unde a depus la Direcţia de Investiţii şi la Administraţia Naţională a Apelor Române proiectul pentru barajul de la Sânmihai, care va trebui să fie realizat obligatoriu şi pus în discuţie în acest an.
„Noi încercăm şi o variantă pe fonduri transfrontaliere, dar este necesar acordul şi avizul Apelor Române şi al Ministerului Mediului pentru a putea urgenta realizarea lucrărilor”, spune Bojin.
Până când nodul hidrotehnic de la Sânmihai nu va fi gata, ca să regleze nivelul de apă pe Bega extra-timişoreană, spre Serbia, ne vom plimba cu vaporetele doar prin Timişoara, pe unde se poate trece pe sub poduri. Este un pas înainte. Pe deasupra, doar Timişoara va fi pusă pe harta turistică drept unicul oraş din România (cu excepţia porturilor consacrate) unde se poate plimba lumea cu vaporul, atâta, mic, cât este el. Cu siguranţă, când va sosi primul vaporeto, vor fi voci care vor acuza că nu s-a cumpărat un… iaht.

Comentarii

comentarii