Acasă Actualitate Peneliştii vor să oprească demolarea unei case istorice. Primăria s-a trezit, ca...

Peneliştii vor să oprească demolarea unei case istorice. Primăria s-a trezit, ca de obicei, prea târziu…

DISTRIBUIȚI

Liberalii din Timiş trag un semnal de alarmă vizavi de începerea demolării unei case istorice. Este vorba despre imobilul situat la intersecţia străzii Victor Babeş cu bulevardul Mihai Viteazu – Casa Muhle – clădire monument istoric deţinută de o familie de romi. Consilierul local PNL, Ciprian Jichici, împreună cu deputatul liberal Horia Cristian au vrut să tragă un semnal de alarmă legat de dărâmarea acestei clădiri. Ca de obicei, Primăria Timişoara s-a trezit fix în ziua în care liberalii s-au aflat în faţa imobilului şi au trimis la faţa locului poliţia locală şi un inspector de zonă. 

La fel au făcut şi atunci când liberalii au vrut să reabiliteze monumentul lui Brătianu. Atunci au trimis, din nou, oameni înainte, care au făcut o treabă de mântuială. Şi acum reacţia Primăriei Timişoara e tardivă. Demolarea clădirii deja a început…

 
„Din punctul meu de vedere este vorba de o demolare total ilegală, care nu a respectat regulamentele de urbanism”
 
„Sper că va fi ultima mare realizare a regimului Ciuhandu din municipiul Timişoara. Este o nouă confirmare a unei politici mai mult decât defectuoase duse în ceea ce priveşte clădirile istorice din municipiul Timişoara. Toate rotiţele care s.ar fi trebuit să se pună în mişcare în urmă cu mai bine de o lună de zile s-au pus în mişcare în ultimele două zile. Brusc aflăm că această monstruozitate care a fost săvârşită aici – demolarea uneia dintre cele mai frumoase clădiri din Timişoara – este brusc ilegală. Aflăm că arhitectul şef s-a sesizat şi a sistat lucrările. Se precizează faptul că au fost respectate normele legale. Din punctul meu de vedere este vorba de o demolare total ilegală, care nu a respectat regulamentele de urbanism. Sper ca povestea să se oprească aici”, spuen Ciprian Jichici.
 
„A venit momentul să încetăm a ne mai bate joc de viaţa acestui oraş”
 
Jichici spune că Primăria Timişoara ar fi trebuit să intervină înainte ca această aşa-zisă demolare să aibă loc. Demolarea a avut loc în urmă cu aproape o săptămână de zile. „Să nu cumva să vedem o realizare măreaţă arhitecturală, aşa cum sunt cele din zona bulevardului Loga sau din zona bulevardului Eminescu. Vreau să trag un semnal de alarmă serios. Exact aşa cum se preocedează aici s-a procedat cu toate aceste obiective. Sub o aparenţă de legalitate Primăria Municipiului Timişoara nu a făcut nimic pentru a împiedica aceste monstruozităţi şi sunt convins că dacă nu am fi fost sub presiunea campaniei electorale şi nu aş fi fost decis, împreuă cu colegul meu, deputatul Horia Cristian, să luăm o poziţie fermă, nici de această dată nu s-ar fi luat vreo măsură. A venit momentul să încetăm a ne mai bate joc de viaţa acestui oraş. Toţi cei care nu şi-au făcut treaba la nivelul Direcţiei de Urbanism, la nivelul Direcţiei Edilitare şi la nivelul Poliţiei Locale trebuie să plece. Sunt multe exemple în foarte multe dintre zonele centrale ale municipiului Timişoara când clădiri istorice au fost transformate în mausolee”, spune Jichici, referindu-se la casele din centrul Timişoarei ce aparţin romilor şi sunt tranformate în fel şi chip. La fel ca imobilul de faţă de altfel, care aparţine tot romilor.
 
Bazin la demisol
 
„Primăria Municipiului Timişoara, prin Instituţia Arhitectului Şef şi Direcţia Poliţiei Locale, împreună cu Poliţia Judeţului Timiş, Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Naţional Timiş şi Inspectoratul de Stat în Construcţii au efectuat vineri, 25 mai 2012, o verificare a modului în care se execută lucrările la clădirea istorică de pe bv. Mihai Viteazu nr. 3. Menţionăm faptul că proprietarul clădirii a obţinut, în baza avizului dat de Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Naţional Timiş, autorizaţia de construcţie cu numărul 985/05.07.2011 pentru lucrări de restauraţii, reparaţii generale, modificări interioare şi exterioare prin consolidări, extinderea casei scării şi extinderea clădirii pe faţada posterioară cu 3,85 metri în scopul reîntregirii faţadelor în mod unitar, cu păstrarea arhitecturii existente, amenajare de mansardă în podul existent cu păstrarea cotei existente la cornişă şi păstrarea caracterului arhitectural existent, refuncţionalizare şi recompartimentare parţială a clădirii la subsol, parter şi mansardă şi amenajarea unui bazin la demisol. În urma verificării de vineri s-a constatat faptul că modul în care se execută lucrările de restaurare nu respectă procedurile impuse de o intervenţie la o clădire de patrimoniu, drept pentru care Primăria Municipiului Timişoara, prin Instituţia Arhitectului Şef, a dispus sistarea oricărei lucrări. De asemenea, constructorul şi responsabilii tehnici ai beneficiarului au fost invitaţi pentru dimineaţa zilei de marţi, 29 iunie 2012, la sediul Inspectoratului de Stat în Construcţii pentru clarificări legate de lucrarea executată şi pentru luarea măsurilor impuse de lege în astfel de cazuri”, transmite biroul Relaţii Publice al Primăriei Timişoara.

Comentarii

comentarii