Acasă Actualitate Pericolul dietelor false de slăbit. “Nu există dietă minune…!”

Pericolul dietelor false de slăbit. “Nu există dietă minune…!”

DISTRIBUIȚI

Prof.univ.dr. Dana Stoian, cadru didactic la Universitatea de Medicină și Farmacie Timișoara, trage un semnal de alarmă, cu privire la multitudinea de diete minune de slăbit vehiculate de oricine pe google și pe youtube sau pe facebook, precum și de medicamente cu efecte imediate asupra greutății.

Cele mai multe fiind promisiuni deșarte, simple iluzii!

Prof. Stoian susține că anii de experiență pe care îi are fie cu pacienții obezi, fie cu cei supraponderali în căutarea idealului de nutriție, de siluetă, și a dietei perfecte au dus-o la o concluzie: este ireal și iluzoriu să credem că metabolismul nostru bazal se activează printr-o minune, de la sine sau de la vreun medicament mai nou sau mai vechi.

Singurele preparate care determină în mod real activarea metabolismului bazal sunt interzise pe piață, fiind din familia amfetaminelor sau din familia drogurilor precum cocaina, complet nepermise și ilegale.

Dr. Stoian mai atrage atenția că o schimbare de compoziție corporală care într-adevăr determină accelerarea metabolismului bazal presupune o scădere a componentei adipoase din sistem cu minim 15-20% și implicit cu o creștere a masei musculare, nu neapărat în kilograme, ci în procent din greutatea globală a corpului lucru care într-adevăr determină o creștere a metabolismului bazal.

Asta înseamnă o intervenție nutrițională semnificativă susținută cu o scădere ponderală cu minimul 15-20% din punctul inițial de plecare și mai ales înseamnă menținerea acesteia.

Prof.dr. Dana Stoian mai spune că motivul alegerii acestei teme este abundența de informații de pe piață: consumul cocktailul x, consumă decoctul y, consumă medicamentul z, consuma limonada cu rețeta b recomandat în zeci de variante de site-uri și reclame.

Sigur că fiecare încearcă acea cale a minimii rezistențe, calea cea mai ușoară.  E foarte facil să-ți închipui că bei un suc și se întâmplă ceva imediat o minune cu organismul. Este iluzoriu.

Mesajul prof. Stoian este că numai atunci ai o modificare de fond reală doar dacă ai o schimbare de stil de viață definitivă. Nicio dietă nu e cu acțiune dincolo de durata ei.

”Toate dietele funcționează câtă vreme le menții și poate două- trei săptămâni după. Nu există dietă minune. Există doar o schimbare de stil de viață, de fond, care trebuie menținută permanent.

Singurii pacienți care au reușit după scăderea ponderală să rămână cu această scădere în urma dietei, sa fie normoponderali, sunt cei care au înțeles că n-au nevoie de o dietă de o săptămână, de o lună sau de două, după care se reîntorc la stilul de viață anterior.

Sunt cei care au înțeles că noul eu înseamnă un nou stil de viață și o nouă alimentație care este de durată, a se înțelege că este permanentă și definitivă.

Cel mai bun exemplu al iluziei controlul greutății în absența unei schimbări de stil de viață de fond definitivă și ireversibilă are loc la cei care opționează pentru balon (inel) gastric care scade temporar capacitatea gastrică si induce o scădere ponderală de cele mai multe ori impresionantă.

Problema este că din momentul în care acea falsă umplere a stomacului li se înlătură cei care nu au învățat în perioada de stomac redus, de capacitate gastrică redusă, să își schimbe stilul de viață, cei care nu s-au învățat cu noua formulă de alimentație și se reîntorc la obiceiurile anterioare, imediat se reîntorc și la greutatea anterioară.

Motto-ul fiind același: indiferent de intervenția pe care o faci, dacă nu este de termen lung și nu este ireversibilă, ori de câte ori, te întorci în modelul tău comportamental de dinainte de intervenție, te întorci cu greutatea cel puțin la aceleași kilograme ca cea de la care ai plecat.

Asta deoarece organismul interior nu se modifică, dimpotrivă metabolismul bazal pe măsură ce înaintăm în vârstă în mod natural scade, fiindcă necesarul energetic al corpului în mod natural scade din simplul motiv că timpul trece (îmbătrânim) și nu există dietă minune, există doar consecvență” – spune prof.univ.dr. Dana Stoian.

Comentarii

comentarii