Acasă Actualitate Pesta porcină africană, România și Timișul

Pesta porcină africană, România și Timișul

DISTRIBUIȚI

România a avut la Timișoara cel mai mare complex de prelucrare a cărnii de porc din sud-estul Europei condus cu mână de fier timp de 28 de ani de un om care poate ar fi putut spune destul de multe despre pesta porcină, alături de alte persoane competente, însă nu mai au loc de specialiștii care apar la televizor.

”Ministrul Agriculturii, domnul Petre Daea spunea că în România nu există specialiști în pesta porcină, pentru că nu există facultăți care să pregătească acești specialiști, recunoscând că este depășit de situație… Este mult mai frumos să mergi în piețe agroalimentare cu alaiul jurnaliștilor după tine pentru a arăta cât ești de implicat, dar implicare în situații de criză : ZERO!

Comisia Europeană a avertizat România încă din februarie 2017 că nu ia măsuri pentru prevenirea izbucnirii pestei porcine africane, iar autoritățile din țara noastră (ANSVSA) în loc să sporească măsurile de combatere a pestei porcine africane, le-a redus. Le-a redus inclusiv pe cele impuse, înainte de controlul experților de la Comisia Europeană! Asta se întâmplă dacă nu avem facultăți care să pregătească specialiști în pesta porcină….

În țara noastră, primele semne de apariție ale pestei porcine africane datează din luna iulie a anului 2017, cu toate că președintele PSD, Liviu Dragnea declara în luna mai a aceluiași an că, România a fost admisă pe lista oficială a statelor libere de pesta porcină….o declarație cu iz de afacere?  Se urmărește în mod sigur distrugerea industriei, pierderea locurilor de muncă și omorârea animalelor! Așa am ajuns ca țară să importăm de 8.5 ori mai multă carne de porc decât exportăm, undeva la 40-45% din consumul de carne, conform ministrului agriculturii, Petre Daea.

În prezent, pesta porcină a fost depistată până acum în 6 județe :Tulcea, Galați, Constanța, Ialomița, Brăila și Bihor, fiind uciși peste 70.000 de porci din fermele unor companii care se ocupă cu vânzare cărnii de porc, iar în peste 166 de localități, au fost uciși din gospodările oamenilor peste 5597 de porci. Preventiv, din toate gospodăriile, din cele 6 județe au fost uciși peste 44.250 de porci! Acești oameni creșteau animalele pentru a-și asigura traiul zilnic, însă autorităților nici ca le pasă!

În județul Timiș sunt înregistrați aproximativ 1 milion de porci, însă nici aici, la fel ca și în alte județe ale țării, nu am văzut ca ANSVSA prin DSVSA Timiș să promoveze campanii de prevenire a pestei porcine!

Din păcate, pasivitatea autorităților se poate vedea peste tot în România! România merită un mai mare respect din partea autorităților!”, spune Jr Alex-Mihai Dascălu, Biroul Politic Municipal Timișoara al PRO România Timiș.

Comentarii

comentarii