Acasă Actualitate Peste 40.000 de bolnavi de cancer în Regiunea de Vest

Peste 40.000 de bolnavi de cancer în Regiunea de Vest

DISTRIBUIȚI

marti ziua mondiala impotrva cancer -clinica de chimioterapie timisoara DSCF1748Una dintre cele mai devastatoare maladii, care face ravagii în Timiş, este cancerul. Surprinzător este faptul că, în timp ce numărul bolnavilor devine tot mai mare, numărul medicilor oncologi este tot mai mic. Conform Clinicii de Chimioterapie Timişoara, în Regiunea de Vest sunt peste 40.000 suferinzi de cancer şi numai 22 de medici oncologi.

În Timiş sunt aproximativ 15.000 de bolnavi. În data de 4 februarie a fost marcată Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului, cu tema  „Spulberaţi miturile dăunătoare şi ideile preconcepute despre cancer”. Sloganul a fost „Demontarea miturilor”.
2014 este anul în care Programul Naţional de Oncologie va reprezenta o prioritate pentru Ministerul Sănătăţii, un program etalon, ca urmare a aplicării unui management corespunzător, alături de programele de diabet şi de transplant.
În prezent, MS se află în discuţii cu principalii producători de medicamente pentru găsirea unei soluţii de creare a unui spaţiu bugetar necesar pentru acoperirea TVA-ului pe lista de medicamente compensate şi aşteaptă ca furnizorii să vină cu propuneri constructive, astfel încât noua listă să poată intra în vigoare începând cu data de 1 aprilie 2014. “Toate gândurile mele se îndreaptă astăzi către pacienţii bolnavi de cancer, cărora, prin intermediul asociaţiilor de pacienţi, doresc să le transmit că MS rămâne consecvent în politicile publice pe care le-a promovat şi în dorinţa sa de îmbunătăţire a Programului naţional de oncologie, şi, totodată, continuarea investiţiilor pentru creşterea accesului pacienţilor la serviciile de radioterapie de calitate, creşterea accesului la tratamente inovative şi la servicii de paliaţie”, a declarat ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, marţi 4 februarie, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului. Anul acesta, dezideratul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului este de a sensibiza opinia publică asupra celor patru mituri despre cancer, prin informarea publicului şi demitizarea concepţiilor greşite despre această boală.
MS atrage atenţia asupra faptului că o treime dintre cele mai frecvente tipuri de cancer pot fi prevenite, prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos şi eliminarea factorilor de risc cum ar fi consumul nociv de alcool, dieta nesănătoasă şi lipsa de activitate fizică.

Comentarii

comentarii