Acasă Actualitate Peste jumătate dintre medicii de familie au cedat în războiul cu CNAS...

Peste jumătate dintre medicii de familie au cedat în războiul cu CNAS şi Ministerul Sănătăţii

DISTRIBUIȚI

În Timiş

Războiul dintre medicii de familie, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi Ministerul Sănătăţii (MS), deşi a început în ianuarie 2011, lupta decisivă s-a dat în perioada 1 –10 iunie. În judeţul Timiş au cedat 67,76% dintre medici şi au semnat Contractul Cadru, iar la nivel de ţară numai 40%, vineri, 10 iunie, când conflictul a luat sfârşit. “Deşi Timişul este simbolul revoltei, totuşi, având aşa de mulţi medici, 137 nu au semnat. Le mulţumesc din suflet celor 137 de martiri (32,23%) care au rezistat ferm la această luptă inegală şi parşivă”, a precizat dr. Claudia Iftode (foto dreapta), vicepreşedintele Patronatului Medicilor de Familie (PMF) Timiş.

În unele judeţe, 88% nu au semnat

PMF Timiş le mulţumeşte pacienţilor din Timişoara şi din întreg judeţul Timiş pentru că i-a înţeles pe medici. “Luptăm pentru sistem, care este subfinanţat de 20 ani, pentru pacienţi şi pentru cabinetele noastre, să nu falimenteze, pentru statutul nostru profesional, că vrem aici, în ţara nostră, să facem medicină, nu în alte ţări. Dacă şi noi, în judeţele codaşe, nu am fi semnat peste 50% (acesta era targetul CNAS), aşa cum au fost Satu Mare (88% nu au semnat), Suceava, Iaşi, Mureş şi altele, acum aveam finanţare mai mare la cabinet, banii promişi în protocolul semnat de anul trecut cu MS şi CNAS – 200 de milioane de lei pentru medicina primară”, a spus dr. Iftode.

Niciun ban în plus ca finanţare

Ce a obţinut medicina primară după războiul de 10 zile?
“Am obţinut tot ce era legat de activitatea din cabinete: pacientul cronic poate fi văzut lunar; buget (plafon) de medicamente nu mai avem; articolul 141, care desfiinţa medicina primară, nu mai e; iar consultaţia la domiciliu, una pe zi, vom face cui credem noi că e cazul. De asemenea, valoare minim garantată există pe tot anul. Contractul individual e pe un an, mai exact până la 31 decembrie 2011. Am eliminat tot ce înseamnă editare de carduri, informatizare, din contract”, a subliniat dr. Rodica Tănăsescu (foto stânga), fostul preşedinte al Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie. Contractul Cadru va fi valabil de la 1 iunie şi banii vor veni pe capitaţie (persoană-asigurat) şi servicii. Au rămas 3 lei pe punct la asigurat, 1,8 lei pe punct la servicii, 20 de consultaţii pe zi în medie şi una la domiciliu pe zi plătită cu 30 lei. “Nu am primit nimic în plus ca finanţare”, a spus dr. Tănăsescu. „Salut decizia medicilor de familie şi le mulţumesc pentru dialogul pe care l-am purtat în aceste săptămâni şi pentru faptul că au ales să se gândească, în primul rând la pacienţii lor, aşa cum le-am solicitat în toate întâlnirile noastre. Sunt conştient de faptul că asistenţa medicală primară reprezintă un capitol important în sistemul de sănătate şi vom sprijini mai mult acest sector”, a declarat Cseke Attila, ministrul Sănătăţii.

 

Comentarii

comentarii