Acasă Actualitate Pet Hope acuză Primăria Timișoara și USAMVB: Metode crude și ilegale pentru...

Pet Hope acuză Primăria Timișoara și USAMVB: Metode crude și ilegale pentru a scăpa de ciorile din oraș

DISTRIBUIȚI

cioara

Reprezentanții asociației Pet Hope acuză primăria și Universitatea de Științe Agricole Timișoara că mușamalizează acțiuni „ilegale” pe domeniul public.

Mai exact, asociația de protecție a animalelor Pet Hope acuză Universitatea de Științe Agricole că a dispus tăierea ramurilor de copac pe care se aflau cuiburile de ciori, pentru a scăpa de aceste zburătoare printr-o metodă „crudă și ilegală”.
„Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Timișoara și Primăria Timișoara și-au făcut un obicei din încălcarea legislației de protecția a mediului. Confruntați cu sesizările mai multor cetățeni și specialiști, Universitatea de Științe Agricole și Primăria Timișoara pun presiuni acum pentru ca acțiunile lor să nu ajungă în atenția presei și a opiniei publice. În perioada 09 – 10 aprilie 2016 conducerea Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului din Timișoara, deranjată de păsările din curtea instituției a hotărât să scape cu orice preț de cuiburile ciorilor, astfel că a apelat la o metoda crudă și ilegală, tăind ramurile arborilor pe care se aflau cuiburile cu puii abia ieșiți din ouă!, transmit reprezentanții Pet Hope. Conform reprezentanților asociației, aproximativ 50 de cuiburi cu pui și-au găsit sfârșitul chiar sub ochii studenților din cadrul USAMVB, care au fotografiat cuiburile doborâte și puii morți, imaginile stârnind un val de indignare pe rețelele de socializare.

 

„Două zile mai târziu, în data de 12 aprilie 2016, în Parcul Municipal Timișoara, Primăria a dispus aceleași acțiuni pentru distrugerea directă a cuiburilor, cu tot cu puii de cioară în ele, apelând la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Banat (ISU Banat). De această dată însă, printre cei care au asistat la distrugerea cuiburilor a fost și un cetățean cu simț civic, care a sunat de urgență la 112 și a raportat pe loc ilegalitatea, solicitând intervenția urgentă a Poliției și a Gărzii de Mediu, în vederea stopării acțiunii. În ciuda explicațiilor coerente și complete oferite de către acesta, autoritățile au refuzat o intervenție promptă și au încercat să îl determine să renunțe la reclamațiile depuse”, transmit reprezentanții Pet Hope.

„Dintre cei cu care am vorbit la telefon, unii au încercat să mă intimideze cu diverse formule arogante și mustrătoare. Mi-au comunicat în mod direct și expres că apelul meu nu este demn de 112, că poliția nu este responsabilă în acest domeniu, că dacă Direcția de Mediu din cadrul Primăriei a dat această dispoziție, ea trebuie respectată de vreme ce se desfășoară pe domeniul public” a spus martorul incidentului.

Asociația pentru Protecția Păsărilor și a Naturii ”Grupul Milvus” (www.milvus.ro), Societatea Carpatină Ardeleană – Satu Mare (www.eke.ro), Asociația pentru Protecția Liliecilor din România (www.aplr.ro), Asociația E-Consult Satu Mare (www.ecoedu.ro) și Asociația Pet Hope din Timișoara (www.pethope.ro) condamnă vehement modalitatea barbară de extirpare a ciorilor din orașul Timișoara și au depus sesizări la IPJ Timiș și la Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu Timiș, așteptând în prezent sancționarea persoanelor responsabile de aceste atrocități.

Conform reprezentanților ONG-urilor de profil, prin acest demers, a fost încălcat Art. 33. alin. (2) și Art. 52. lit. d) din OUG nr. 57/2007 cu modificările și completările ulterioare iar „gravitatea distrugerii cuiburilor este dată și de faptul că în coloniile de ciori cuibăresc și alte specii, cum ar fi: ciuful de pădure (Asio otus) şi vânturelul roşu (Falco tinnunculus), ambele specii care au un statut de protecţie”.

Aceștia precizează și faptul că ”Îngrijorător și condamnabil este nu numai modul în care s-a efectuat acțiunea de eliminare a ciorilor din oraș ci și atitudinea unor reprezentanți ai organelor competente să intervină prompt în aceste situații, având obligații legale corespunzătoare. Încurajăm întreaga comunitate ca în cazul în care observă orice fel de cruzimi împotriva animalelor, să apeleze de îndată la 112 (solicitând poliția), aceasta fiind obligată să intervină, conform prevederilor legale aplicabile”.

Conform reprezentanților Pet Hope, nu este prima dată când Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Timișoara aplică metode crude și ilegale pentru controlul animalelor nedorite în jurul instituției. „În urmă cu aproximativ 2 ani, aceeași conducere a USAMVB a dispus otrăvirea câinilor fără stăpân din campus cu Furadan, o substanță cu grad mare de toxicitate. Studenții de la vremea respectivă, actuali veterinari în Timișoara, susținuți de Asociația Pet Hope, au raportat uciderea animalelor în campus, chiar și la Biroul de Arme, Explozivi, Substanţe Toxice, însă făptuitorii scăpați nepedepsiți au înțeles să continue acțiunile ilegale”, transmit reprezentanții asociației de protecție a animalelor.

Comentarii

comentarii