Acasă Actualitate Pilula contraceptivă – sărbătorită prin fotografie

Pilula contraceptivă – sărbătorită prin fotografie

DISTRIBUIȚI

Campanie naţională aniversară

Caravana Bayer Schering Pharma „50 de ani de pilulă contraceptivă” a ajuns, joi, 21 octombrie, la Timişoara. Cel de-al patrulea eveniment din campania naţională „50 de ani de pilulă contraceptivă. Sărbătorim femeia, sărbătorim inovaţia” a adus la Timişoara personalităţi marcante ale vieţii medicale şi ştiinţifice precum Aurora Liiceanu, doctor în psihologie şi Doina Bold, medic specialist în medicina de familie şi planificarea familială, dar şi cunoscuţi artişti precum Dana Nălbaru şi fotograful Alex Gâlmeanu. În cadrul unei întâlniri găzduite de foaierul Sălii Capitol, aceştia au prezentat publicului timişorean o perspectivă asupra evoluţiei psihosociale a femeii în ultima jumătate de secol, atât în România, cât şi la nivel internaţional, au evidenţiat rolul pilulei contraceptive în viaţa femeilor şi schimbările pe care aceasta le-a determinat la nivelul întregii societăţi.

Evoluţia femeii în ultimii 50 de ani – prezentată în imagini

Foaierul Sălii Capitol găzduieşte o expoziţie de fotografie intitulată „România: 50 de ani de istorie la feminin”. Sub îngrijirea fotografului Alex Gâlmeanu, este prezentată o inedită perspectivă fotografică asupra evoluţiei femeii din România ultimelor cinci decenii. Special realizată pentru acest eveniment, expoziţia trece în revistă diverse ipostaze ale feminităţii pe parcursul ultimilor cincizeci de ani, o fascinantă colecţie de poveşti care rescrie istoria feminităţii din 1960 şi până în prezent. „Istoria zbuciumată a ultimilor 50 de ani a influenţat felul în care a trăit femeia. Au fost dificultăţi peste care femeia a trebuit să treacă, dar feminitatea a reuşit să supravieţuiască. Feminitatea a supravieţuit! Acesta este mesajul acestei expoziţii”, a declarat fotograful Alex Gâlmeanu.

Contracepţia – un subiect controversat

Văzută ca una dintre cele mai importante descoperiri ale secolului XX, pilula contraceptivă are adepţii şi contestatarii ei. În România, înainte de 1990, pilulele contraceptive, interzise prin lege, se găseau doar pe piaţa de contrabandă. Chiar dacă, de-a lungul celor 50 de ani de la descoperire, contraceptivele au evoluat, fiind eliminate multe efecte secundare, unele femei din România încă au reţineri faţă de acest mijloc de control al sarcinii. Motivele ar fi teama de efecte secundare, lipsa informării şi problemele de morală ridicate de unii reprezentanţi ai Bisericii.  „Nu mai suntem acum 50 de ani şi, nici măcar, acum 20 de ani, când femeile care nu îşi doreau un copil nu aveau altă cale decât de a face un avort. Putem să luăm această mică pilulă foarte uşor, la recomandarea medicului”, a declarat Dana Nălbaru. „Femeia are acest mijloc de contracepţie prin care poate să-şi planifice obiectivele ei în viaţă, cum sunt cariera şi maternitatea”, a declarat şi Aurora Liiceanu. Cu toate acestea, România se află pe primele locuri în topurile mondiale cu privire la numărul de avorturi şi la numărul sarcinilor la tinere cu vârste între 15 şi 19 ani. Dincolo de încurajarea femeilor spre a folosi pilule contraceptive, realizatorii campaniei „50 de ani de pilulă contraceptivă. Sărbătorim femeia, sărbătorim inovaţia” au ţinut să menţioneze faptul că nu îndeamnă la amânarea conceperii unui copil, ci la alegerea momentului optim. În contextul în care natalitatea scăzută din România poate avea, în viitor, efecte sociale şi economice dramatice, medicul Doina Bold a subliniat importanţa acordării de beneficii pentru femeile care aleg să nască, ca mijloc de stimulare a natalităţii, în detrimentul măsurilor de interzicere a contracepţiei.
 

Comentarii

comentarii