Acasă Actualitate PLAI 2010 – Un adevărat spectacol multicultural

PLAI 2010 – Un adevărat spectacol multicultural

DISTRIBUIȚI

Pe-un picior de PLAI, pe-o gură de rai
Festivalul PLAI a oferit, şi anul acesta, momente de neuitat amatorilor de muzică de calitate, artă, ateliere de tehnici muzicale şi artizanat. Desfăşurată într-o atmosferă boemă, la Muzeul Satului Bănăţean, cea de-a cincea ediţie a festivalului a reprezentat, într-adevăr, un spectacol multicultural, un loc în care vizitatorii au pierdut, pur şi simplu, noţiunea timpului. Cei 60 de voluntari organizatori au reuşit să pună la care un program de celebrare a interculturalităţii, plin de activităţi care mai de care mai atrăgătoare. Nu au lipsit atelierele de pictură, de fotografie şi de artizanat, jocurile, proiecţiile de filme, piesele de teatru, completate excelent de concertele susţinute de artişti consacraţi pe plan mondial.

Muzică la superlativ

La fel ca la ediţiile precedente, pe scena festivalului au urcat nume importante ale muzicii de pe întreg mapamondul. Deşi DJ Vasile a ajuns prea târziu pentru deschiderea festivalului, seara de vineri a prilejuit urcarea pe scenă a altor doi muzicieni care au încântat publicul venit din mai multe zone ale ţării şi au stârnit aplauze furtunoase. Cel mai apreciat tânăr muzician de jazz din Austria, Christoph Pepe Auer, a revenit la PLAI, având alături grupul său şi, ca invitat special, pe Manu Delago. Aceştia s-au declarat încântaţi de revenirea la Timişoara, de atitudinea organizatorilor şi de spaţiul în care are loc festivalul. Atracţia principală a serii a fost reprezentaţia lui Trilok Gurtu. Probabil cel mai titrat percuţionist al lumii, acesta a reuşit să aducă în prim-plan suflul muzical al Indiei, să facă senzaţie în muzica occidentală şi să le îmbine cu flamenco, ritmuri africane, braziliene sau chinezeşti. Atât Christoph Pepe Auer, cât şi Trilok Gurtu au acceptat să susţină, sâmbătă şi duminică, ateliere în care şi-au prezentat tehnicile de interpretare instrumentală. Seara de sâmbătă a fost marcată de reprezentaţiile oferite de Ara Dinkjian şi Misia. Ara Dinkjian, unul dintre cei mai influenţi muzicieni din Armenia şi, probabil, cel mai mare maestru al oud-ului din toate timpurile, a urcat pe scenă după ora 20. Cu piese captivante şi intervenţii scurte între ele, muzicianul a impresionat publicul şi l-a complimentat pentru felul în care a ştiut să-i asculte muzica. Vedeta serii a fost Misia, una dintre cele mai bune voci ale fado-ului din istorie. Artista a povestit, între piese, episoade din viaţa ei şi, la final, a fost rechemată pe scenă de publicul numeros. Singurul moment mai controversat a fost reprezentat de dedicaţia solistei pentru romii expulzaţi din Franţa.

„Lucrătorul ostenit”, cu Anda Pittiş

Un eveniment important în cadrul festivalului a avut loc la cortul Centrului Cultural Gong. Sâmbătă, de la ora 18. Nicu Vladimir, unul dintre cei mai importanţi artişti folk din România, care s-a stins prematur, în 1995, la 45 de ani, a fost celebrat prin lansarea volumului şi a CD-ului „Lucrătorul ostenit”. La lansare au fost invitaţi mai mulţi apropiaţi ai artistului, printre care Anda Pittiş, soţia regretatului om de cultură Florian Pittiş, muzicienii Mircea Rusu, Daniel Silvian Petre şi Emil Kindlein. Criticul literar Mircea Mihăieş, prezent şi el la eveniment, a vorbit despre Nicu Vladimir şi a împărtăşit audienţei amintiri cu regretatul artist.

Artă, cultură, ecologie şi sport

De la stand la stand, participanţilor li s-a oferit ocazia să exploreze cele mai diverse domenii şi stări, mai puţin starea de plicitiseală. La cortul „Verde pentru biciclete” s-au strâns semnături pentru crearea de piste pentru biciclişti, s-au împărţit numere de bicicletă şi abţibilduri pentru susţinători. Lipsa unei biciclete nu a fost o problemă de netrecut, mai ales că, la standul alăturat, oricine putea să închirieze una. Clubul sportiv Gratzu a pus la bătaie instrumentele necesare pentru o partidă de darts şi a organizat un concurs de ars becuri de pe bicicleta cu generator electric. Reprezentanţii Asociaţiei Speologice Prusik şi-au invitat vizitatorii să urce în copac… pe o coardă, în vreme ce iubitorii de verde şi natural s-au putut înscrie la acţiunea de strângere a gunoaielor, „Let’s do it Romania”, din 25 septembrie. Multe ar mai fi de relatat de la festivalul PLAI 2010. Cei care au avut ghinionul să lipsească au pierdut, din păcate, şi alte lucruri, cum ar fi atelierele de pictură ale Asociaţiei „All is music”, cele de diversitate religioasă de la cortul Institutului Intercultural Timişoara sau cele de blogging. După 3 zile de festival, nu ne rămâne decât să sperăm că vom avea parte şi în 2011 de unul dintre cele mai frumoase evenimente organizate în partea de vest a ţării.

Comentarii

comentarii