Acasă Actualitate Podcast Medici’s. Dr. Raluca Asproniu ne vorbește despre bolile specifice copiilor în...

Podcast Medici’s. Dr. Raluca Asproniu ne vorbește despre bolile specifice copiilor în sezonul de primăvară

DISTRIBUIȚI

În cadrul Podcastului Medical, Raluca Asproniu, medic pediatru în cadrul Clinicilor Medici’s, a explicat care ar fi bolile de primăvară specifice copiilor și, în general, cum ar trebui părinții să se îngrijească de sănătatea celor mici. Aceasta a început cu detalii privind infecția cu coronavirus la copii, în mod special cu varianta Omicron, a continuat cu explicații privind bolile de sezon specifice trecerii de la iarnă la primăvară și a încheiat cu recomandări generale.

„Varianta Omicron a fost contractată de foarte mulți copii. Sunt inclusiv copii care au fost spitalizați, în funcție de vârstă și de nevoile de îngrijire, de cât pot să ofere părinții îngrijire la domiciliu. Au fost internați chiar și pe secția de terapie intensivă cei care au sensibilități sau boli cronice. Atunci copiii sunt afectați și pot să manifeste boala. Varianta Omicron este, însă, una mai ușoară în general”, a explicat dr. Raluca Asproniu.

Importante, în această perioadă, ar fi observarea apariției unor simptome specifice – respiratorii sau digestive – și testarea. În funcție de diagnostic se aplică și tratamentul corespunzător, fie că vorbim de o boală de sezon, fie de COVID. Specifice perioadei de iarnă, dar continuate și primăvară, ar fi, potrivit specialistei Medici’s, virozele respiratorii, gripa, virozele eruptive, varicela, enterocolite și boli ale sistemului ORL. În mod special primăvara apar alergiile nou-instalate și astenia. Aceasta din urmă nu ar fi neapărat o boală, ci mai degrabă o stare determinată de schimbări hormonale. Aceasta afectează în mod special adulții, însă și copiii pot prezenta dureri de cap, oboseli sau alte simptome din aceiași categorie.

La modul general, la trecerea între anotimpuri, medicul pediatru recomandă verificarea trusei de prim ajutor de acasă. „Putem să începem cu partea de profilaxie, de îngrijiri. Este nevoie să ne gândim la ce înseamnă prim-ajutor, că intervenim cu medicație sau pur și simplu cu materiale medicale atunci când este nevoie. Medicația este bine să fie recomandată de medicul de familie la doză. Avem: medicație de primă intenție, pentru variate tipuri de afecțiuni, mai ales când cunoaștem o vulnerabilitate a copilului; materiale sanitare – fașe, plasturi, dezinfectante, apă oxigenată, rivanol, betadină; un termometru; tot ce este bine să avem la domiciliu. Atunci când se schimbă sezonul, să dăm o privire de ansamblu: termenul medicamentelor, dacă avem tot ce este necesar pentru sezon în trusă. Că tot ne îndreptăm spre sezonul cald, ne putem gândi la cremă de protecție solară, repelent de insecte. La fel de important este să discutăm cu copii”, spune aceasta.

Dr. Raluca Aproniu recomandă, de asemenea, consultații de specialitate pentru copii poate chiar de la împlinirea vârstei de un an. Vorbim de vizite la cabinetul stomatologic și oftalmologic. Ar trebui „să-i împrietenim (pe copii – n.r.) cu ce înseamnă medicul”. Cu precădere este importantă protecția ochilor: „Tot ce înseamnă expunerea la ecrane este important fie făcută cu echilibru și discernământ. Să nu mai spun de copiii de sub 2-3 de ani. Nici nu ar avea de ce să fie făcută”, spune medicul pediatru. La modul general, la fel de importante sunt și alimentația și somnul.

La final, dr. Raluca Asproniu a oferit și recomandări pentru părinți: „Este important să se bucure de fiecare sezon, să folosească creativitate, să îi lase și pe copii să propună modificări în program, să petreacă cât mai mult timp împreună afară, să aibă grijă la tot ce înseamnă program. Structura, în general, aduce confort și siguranță pentru copii, indiferent de vârstă. Hrana, mișcarea, hidratarea sunt importante. Dacă se întâmplă să existe manifestări care le creează îngrijorări, dacă sunt boli care încep să se manifeste, e important să aibă legătura cu medicul de familie și pediatru, să știe cum gestionează încă de la început fiecare afecțiune, ce au de făcut la domiciliu și să se prezinte pentru un control fizic. Este important să fie văzut copilul, ca să putem să acționăm cât mai repede atunci când este cazul”.

Comentarii

comentarii