Acasă Actualitate Poluarea cu noxe în Timişoara – un pericol: Autocarul cu nr. TM43BCG...

Poluarea cu noxe în Timişoara – un pericol: Autocarul cu nr. TM43BCG dă fum la tot cartierul

DISTRIBUIȚI

timisoara poluare fummDSCF8662Poluarea cu noxe în Timişoara atinge uneori cote alarmante, iar unii şoferi şi proprietari de parcuri auto (instituţii şi firme) îşi bat joc cu bună ştiinţă de sănătatea cetăţenilor. Aşa s-a întâmplat joi, 4 septembrie, la ora 15.20.

 

E nevoie de aparate speciale

Autocarul cu numărul TM43BCG scotea un fum negru şi înecăcios şi polua întreaga stradă pe unde trecea. Şoferului nici că îi păsa. Acest caz nu e singular. În fiecare zi pe arterele rutiere din oraşul de pe Bega maşinile vechi circulă nestingherite, distrugând mediul şi atentând la sănătatea oamenilor. Din păcate, Garda de Mediu Timiş şi Poliţia Rutieră sunt cu mâinile legate, în aceste cazuri. Nu au aparate speciale pentru a constata gradul de poluare. Aceste instituţii pot face controale în trafic şi pot cere sprijinul numai Registrului Auto Român (RAR), dar demult nu au mai fost organizate asemena inspecţii pe străzile Timişoarei. „Poliţia Rutieră, la fel ca oricare cetăţean, poate să observe acest gen de autovehicule care poluează. Trebuie să fie speciliştii de la RAR cu aparate speciale, împreună cu poliţiştii, pentru a măsura gradul de poluare al maşinii şi să emită un document, iar pe baza acestuia să putem ridica certificatul de înmatriculare a autoturismului. În controalele ce le facem cu RAR urmărim şi aceste aspecte ale autovehiculului. Ştim că Timişoara este unul dintre oraşele poluate, de aceea încercăm prin acţiunile noastre să reducem această poluare”, a declarat comisarul şef Marcel Crăciunescu, şeful Poliţiei Rutiere Timiş. „Noi nu avem aparate de măsură. RAR-ul are aceste aparate pentru identificarea noxelor provenite de la ţevile de eşapament al autoveculelor. Garda de Mediu nu poate face nimic, fiindcă numai pe vizual nimeni nu crede. Trebuie probă pe hârtie”, a explicat Mariana Lorintzi, comisarul-şef al Gărzii de Mediu Timiş.

Viaţa la oraş şi monoxidul de carbon

Inhalările cantităţilor mari de monoxid de carbon sunt responsabile cu producerea a sute de decese accidentale în fiecare an –susţine sfatulmedicului.ro. Cercetătorii de la Universitatea Granada din Spania au descoperit că bebeluşii născuţi în oraşe sunt mai mari şi cântăresc mai mult decât cei din regiunile rurale, ceea ce ar putea să sune încurajator. Însă analizele placentelor mamelor din mediile urbane şi rurale arată că primele dintre acestea prezintă un nivel cu mult mai ridicat de poluanţi chimici (numiti xenoestrogeni) în sânge, deci îşi expun bebeluşii unor probleme de sănătate mult mai mari. Xenoestrogenii, pe lângă faptul că determină dezvoltarea excesivă a fătului în pântec, pot creşte susceptibilitatea în faza obezităţii, hiperactivităţii, pubertăţii timpurii, problemelor de fertilitate şi cancerului de plămâni, mamar sau de prostată. În anul 2012, testele de laborator efectuate de Universitatea de Stat din Ohio au arătat cum agenţii poluanţi din oraşe pot cauza tulburări metabolice în rândul preşcolarilor, precum hiperglicemia şi rezistenţă la insulină. În această situaţie, riscul de dezvoltare a diabetului de tip 2 creşte alarmant în rândul copiilor care sunt expuşi poluării urbane –mai arată sfatulmedicului.ro.

Comentarii

comentarii