Acasă Actualitate Poluarea fonică, în Timişoara (VI) : Planul de acţiune al primăriei împotriva...

Poluarea fonică, în Timişoara (VI) : Planul de acţiune al primăriei împotriva zgomotului excesiv

DISTRIBUIȚI

poluarea foniuca in timisoara VI tiruri DSCF3574După cum ZIUA de Vest a mai scris, în acest moment, poluarea fonică excesivă în Timişoara cu efectele devastatoare asupra sănătăţii populaţiei reprezintă una dintre problemele de urbanistică ce trebuie rezolvată, cât mai urgent. Conform Agenţiei pentru Protecţia Mediului Timiş, în oraşul de pe Bega zgomotul este depăşit cu 40%.

 

Patru măsuri importante

Deja prima măsură luată de Primăria Timişoara este întocmirea Hărţii strategice de zgomot. Pe baza datelor rezultate vor fi întocmite planurile de acţiune pentru prevenirea şi reducerea zgomotului ambiant. Acestea constituie obiectul unui raport elaborat de Laboratorul de Acustică şi Vibraţii din Universitatea „Politehnica” din Timişoara. Realizarea centurii ocolitoare închise, construirea a cinci poduri peste canalul Bega, închiderea inelelor de drumuri şi realizare de noduri de circulaţie denivelate sunt principalele patru măsuri incluse în „Planul de acţiune”, ce cuprinde în total 30 de măsuri de reducere a zgomotului aplicabile pe termen mediu şi lung. De asemenea, înfiinţarea şi creşterea densităţii plantaţiilor de aliniament şi dezvoltarea reţelei pentru transportul nemotorizat (biciclete şi pietoni) sunt două dintre proiectele prietenoase cu mediul, aflate în desfăşurare, care se bucură de un mare interes din partea cetăţenilor. Aici se adaugă şi conservarea şi extinderea spaţiilor verzi publice şi păstrarea caracterului verde al zonelor existente de locuinţe individuale.

Alte măsuri de reducere a poluării fonice

Alte măsuri ale planului de reducere a poluării fonice în Timişoara sunt: montarea de ecrane acustice între arterele de circulaţie şi cartierele de locuinţe, spitale, grădiniţe, şcoli, universităţi; continuarea reabilitării arterelor de circulaţie, fluidizarea traficului obţinută prin semaforizare, sensuri unice, noi artere, pasaje auto şi pietonale; eliminarea liniei de transport feroviar de suprafaţă între gările Timişoara Nord şi Timişoara Est; creşterea competitivităţii economice bazate pe promovarea de industrii noi, creative şi ecologice; realizarea de plantaţii masive de arbori între zonele industriale şi catierele de locuinţe şi finalizarea programului de reabilitare termică şi izolare fonică a clădirilor prin anvelopare şi montarea de ferestre şi uşi fonoizolante; reamenajarea canalului Bega în scopul valorificării potenţialului de trafic naval al acestuia; înlocuirea mijloacelor de transport în comun cu altele noi prin achiziţionarea a 100 de tramvaie noi şi 100 autobuze electrice; reabilitarea complexă şi modernizarea tuturor cartierelor la nivel de carosabil, trotuare, locuri de parcare, piste de biciclete, spaţii verzi, locuri de joacă, terenuri de sport; transformarea zonei Catedralei Mitropolitane în spaţiu pietonal prin realizarea unui subpasaj în „T” pe sub actualele căi de circulaţie, care să lege Podul Catedralei, Spitalul de Copii şi Podul Maria. Proiectul privind Planurile de acţiune pentru prevenirea şi reducerea zgomotului ambiant în Timişoara, precum şi chestionarul privind poluarea fonică, se găsesc pe site-ul Primăriei Timişoara, la secţiunea Documente Publice. Timişorenii pot completa chestionarul şi pot trimite sugestii privind reducerea poluării fonice în Municipiul Timişoara.

Comentarii

comentarii