Acasă Actualitate Premieră naţională: Moşniţa Veche – prima localitate cu monografie arheologică

Premieră naţională: Moşniţa Veche – prima localitate cu monografie arheologică

DISTRIBUIȚI

premiera monografie mosnita veche 3

Pensiunea „Casa Domniţei” a fost, în seara zilei de 30 mai, gazda unui eveniment editorial inedit, locul în care a fost prezentată oficial încă una dintre numeroasele premiere bănăţene. După o muncă de cercetare de câţiva ani, a fost lansată prima monografie arheologică a unei localităţi din România.

Asociaţia din Moşniţa pentru Iniţiative Comunitare şi Consiliul Local Moşniţa Nouă, alături de istorici şi arheologi de la Universitatea de Vest, au realizat lucrarea cu titlul „Geografia istorică a zonei Moşniţa Veche. Rezultatele cercetărilor arheologice de teren”, apărută la Editura BioFlux din Cluj-Napoca.

premiera monografie mosnita veche 7

Odată cu lansarea volumului de peste 1000 de pagini, a fost organizată şi o expoziţie cu obiecte descoperite în cursul cercetării de teren, obiecte vechi de sute şi chiar de mii de ani.

premiera monografie mosnita veche 6

O premieră pe plan naţional

Monografia aceasta a comunei Moşniţa este inedită datorită faptului că este prima monografie sistematică, prima cercetare arheologică a hotarului unei comune. Dacă s-a pornit de la un singur obiectiv arheologic cunoscut în această comună, iată că după 3 ani am reuşit să identificăm un număr de 93 de aşezări din diferite epoci, ceea ce dovedeşte intensitatea de locuire extraordinară, chiar şi în această zonă în care cândva au existat mlaştini, în care habitatul a fost poate mai potrivnic locuirii. Ne întrebăm cât de importantă ar putea fi o astfel de cercetare pentru alte zone. Un alt lucru inedit este faptul că s-a reuşit utilizarea tehnicii moderne, de la GPS la imagini satelitare, pentru a identifica şi carta aceste aşezări, aceste situri arheologice. Un lucru important este că o astfel de lucrare nu este gândită neaparat pentru comunitatea ştiinţifică, deci nu neaparat pentru istorici şi arheologi, ci este îndreptată şi către marele public, către nespecialiştii în domeniu care sunt interesaţi de istoria comunei Moşniţa. Este un mic pas pentru o normalizare a patriotismului local, a mândriei locale, ceea ce nu este puţin lucru, pentru sunt sentimente frumoase, care s-au pierdut din păcate în timp şi care pot fi revitalizate printr-o astfel de cercetare. Nu-i puţin lucru ca o comunitate să-şi cunoască rădăcinile. Este o premieră pe toate planurile – şi din punct de vedere ştiinţific şi al metodologiei şi al întinderii şi al calităţii”, a declarat, pentru ZIUA de Vest, lect. univ. dr. Dorel Micle, unul dintre autorii lucrării.

premiera monografie mosnita veche 10

Oaspeţi din lumea academică şi politică

La evenimentul de lansare au participat reprezentanţi ai mediului academic din Timişoara, autorităţi locale şi judeţene, oameni de afaceri cu investiţii în zona comunei Moşniţa Nouă şi persoane interesate de subiectul descoperirilor arheologice sau pasionate de istoria locală.

Printre cei prezenţi s-au numărat Titu Bojin, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Cătălin Tiuch, deputat de Timiş, Ioan Sorincău, primarul comunei Moşniţa Nouă, Ioan Haţegan, istoric, cercetător ştiinţific principal I la Institutul de Ştiinţe Socio-Umane „Titu Maiorescu” al Academiei Române, filiala Timişoara, Tudor Creţu, directorul Bibliotecii Judeţene Timiş. Aceştia şi-au exprimat aprecierea faţă de munca depusă pentru realizarea lucrării şi au promis că vor sprijini viitoarele proiecte de acest gen.

premiera monografie mosnita veche 11

Un efort colectiv – ştiinţific şi financiar

La realizarea monografiei arheologice au contribuit numeroşi specialişti, care au făcut voluntariat în cadrul acestui proiect. Avându-i autori pe Liviu Măruia (decedat prematur, la doar 35 de ani, într-un accident rutier care s-a produs în luna martie a acestui an), Dorel Micle, Cristian Floca, Andrei Stavilă, Alexandru Berzovan, Lavinia Bolcu, Oana Borlea, lucrarea conţine şi contribuţii de Octavian Rogozea, Sorin Forţiu, Adrian Magina, Elena Pîrpîliță, Ioan Vedrilă, Petru Horak, Lucian Vidra şi Andreea Gogoşanu. Referenţi ştiinţifici au fost prof. univ. dr. Gheorghe Lazarovici şi lect. univ. dr. Călin Timoc. Lucrarea a apărut cu sprijinul financiar al Consiliului Local Moşniţa Nouă şi al Asociaţiei din Moşniţa pentru Iniţiative Comunitare, care au reuşit să strângă cele câteva zeci de mii de lei necesare proiectului.

Următorul proiect anunţat de primarul Ioan Sorincău este o monografie istorică a întregii comune Moşniţa Nouă.

premiera monografie mosnita veche 2

Comentarii

comentarii