Acasă Cultura Prima ediţie a Festivalului Baroc Timişoara

Prima ediţie a Festivalului Baroc Timişoara

DISTRIBUIȚI

Muzică veche, expoziţii, evenimente de artă stradală – sunt ingredientele primei ediţii a Festivalului Baroc Timişoara, care are loc în perioada 18-21 octombrie 2012. La festivalul menit să celebreze perioada barocului participă o serie de organizaţii şi personalităţi din Timişoara, evenimentele din cadrul acestuia urmând să se desfăşoare în mai multe locaţii din oraş, printre care Sala Capitol, Muzeul de Artă, Piaţa Unirii.

Joi, 18 octombrie, la Sala Capitol a Filarmonicii „Banatul”, festivalul va fi deschis de la ora 17.00. După deschiderea oficială, de la ora 17.30, sub genericul „File din Istorie” vor fi prezentate documentare istorice despre trecutul cetăţii Timişoara (epoca otomană, cucerirea austriacă şi dezvoltarea cetăţii în epoca imperială), realizate de Sergiu Galiş. De la ora 19.00 va urma un concert simfonic cu titlul „Vă place Bach?”, o integrală de suite de violoncel cu Răzvan Suma.

Vineri, 19 octombrie, la ora 16.00, în Piaţa Unirii este programat evenimentul „Reinterpretarea barocului în modernitate”, prezentare de modă „Piaţa Palatului Baroc”, eveniment de artă stradală cu studenţii Facultăţii de Artă, în coordonarea prof. Tulcan Elena Minodora. De la ora 17.00, în Piaţa Unirii, Trupa Mini Merlin a Teatrului de Păpuşi Timişoara, împreună cu Radio Timişoara, prezintă dansuri interactive cu publicul: Menuette, Aunelu Aunelu, Taranterlla, Hora, Perinitza. Mediator este Eva Labadi Megyes, director al Teatrului „Merlin”. Tot vineri, de la ora 18.00, în spaţiul expoziţional din Piaţa Victoriei nr. 5 are loc o expoziţie de documente de epocă şi imagini reprezentând uniforme militare ale Garnizoanei Cetăţii Timişoarei şi ale unităţilor imperiale în perioada barocă (Biblioteca Judeţeană), urmată de prezentarea armelor originale ale perioadei cuceririi de către austrieci a cetăţii turceşti Timişoara. Vor prezenta Zoran Marcov şi Sergiu Galiş (Muzeul Banatului).

Sâmbătă, 20 octombrie, la ora 11.00, Teatrul „Merlin” va susţine, în Sala Barocă a Muzeului de Artă, spectacolul Giovannino, regizor Mona Marian. Clubul Lions Diamond, Clubul Lions Iris, Clubul Leo Timişoara şi Asociaţia „Camarila Culturală” organizează o expoziţie de măşti din perioada barocă. Acestea vor fi scoase la vânzare, sumele adunate urmând a fi folosite în scopuri caritabile. La ora 12.00 se va desfăşura parada costumelor de epocă, pe traseul Piaţa Unirii – str. E. de Savoya – str. Mărăşeşti, cu Fanfara Timişoara Big Band. la ora 13.00 – Asociaţia Noua Acropolă va susţine o demonstraţie de dans în faţa Sinagogii de pe str.Mărăşeşti. Parada se va încheia la ora 13.30, în acorduri de muzică barocă interpretată de elevii Şcolii Populare de Artă Timişoara. În Sinagoga din Cetate va urma o prelegere despre Barocul în Banat, cu prof. univ. dr. Rodica Vârtaciu, şi de o nouă serie de documente istorice despre trecutul Cetăţii Timişoara, cu Sergiu Galiş.

Duminică, 21 octombrie, la ora 9.00 Radio Timişoara va transmite în direct din Sala Baroc a Muzeului de Artă emisiunea Piti Show Baroc (intrare liberă). La ora 18.00, la Muzeul de Artă – Sala Barocă va găzdui recitalul susţinut de Ensemble Musica Profana (Caius Hera – teorba & chitară barocă, Judit Andrejszki – soprană & clavecin, Kállay Katalin – flauto dolce, Szabó Zsolt – viola da gamba) şi de Company Canario Historic Dance Ensemble (Aranyos Ágota, Gábor Norbert, Ragoncza Anikó, Ragoncza Imre). De la ora 19.30, în Piaţa Unirii va avea loc spectacolul trupei Shadows, „Specialişti în arta manipularii focului“ (Adelina Cioată, Ramona Cismaru, Cristina Florea, Costin Bleotu).

Accesul la evenimentele de joi, 18 octombrie, şi duminică, 21 octombrie, se face pe bază de invitaţie. Cei care doresc invitaţii trebuie să scrie pe adresa de mail festivalulbaroctimisoara@gmail.com şi să menţioneze ziua în care vor să participe la festival şi numărul de persoane. În zilele de vineri, 19 octombrie, şi sâmbătă, 20 octombrie, intrarea este liberă.

Comentarii

comentarii