Acasă Eveniment Prima fântână cu sifon din România – inaugurată la Timişoara

Prima fântână cu sifon din România – inaugurată la Timişoara

DISTRIBUIȚI

IMG 8743Fântână cu sifon în Parcul Pădurice din Timişoara

Prima fântână cu sifon din România a fost inaugurată vineri, 5 aprilie, în parcul care desparte Zona Soarelui de Zona Girocului. La eveniment a participat şi primarul Nicolae Robu, care s-a declarat mulţumit de noua fântână montată de firma Norad Group. Fântâna “Fântânel” arată ca un aparat de unde românii pot cumpăra apă la sticlă. Avantajele acestei fântâni sunt multe. În primul rând, de la acest automat se va putea lua apă plată, apă plată rece şi sifon. În momentul de faţă, timişorenii pot lua gratuit apă plată şi sifon de la această fântână, timp de aproximativ o lună, după care preţul a doi litri de sifon va fi aproximativ 50 de bani. În prezent, în Timişoara există peste 100 de fântâni de unde, zilnic, mii de timişoreni se alimentează cu apă potabilă. Dacă fântâna din Parcul Pădurice se va bucura de succes în rândul timişorenilor, fântânile vechi din Timişoara ar putea să dispară, iar locul lor să fie luat de fântânile de la care timişorenii pot lua şi sifon.

Avantaje peste avantaje

IMG 8771Mai puţin plastic produs, care trebuie reciclat, mai puţine camioane pe străzi pentru transportul sticlelor de apă, mai puţine efecte negative pentru mediu din cauza emisiilor de CO2 şi… mai mulţi bani în portofelele consumatorilor. În principiu, acestea sunt motivele care stau la baza creşterii consumului apei de la reţea. În ultimii ani, 7 milioane de români au ales să bea din nou apă de la robinet, pentru că o consideră bună de băut şi sigură. Dar mai este încă un drum lung de parcurs pentru sensibilizarea unui număr şi mai mare de oameni: în prezent, un român din trei nu are încredere în calitatea apei de la robinet. Acest lucru se întâmplă chiar dacă este mult mai comod să bei apă de la robinetul din casă, în loc să mergi să cumperi sticle de apă în cantităţi mari – “apa publică” este mai sigură pentru că este supusă mai multor controale, iar economiile nu sunt de neglijat: apa de la robinetul de acasă costă în medie 0,0028 lei / litru, iar o sticlă de apă minerală IMG 8781costă aproape de 223 de ori mai mult.

Avantajele pentru mediul înconjurător

Din punctul de vedere al protecţiei mediului, cantitatea de 1,13 miliarde de litri de apă îmbuteliată a însemnat utilizarea a aproximativ 36.160 de tone de sticle de plastic (PET), consumul a 68.700 de tone de petrol şi emisii de 95.000 de tone de CO2 echivalent în atmosferă. Numai un procent de 5% din ambalajele de plastic sunt colectate diferenţiat şi trimise către centrele de reciclare; restul de 95% ajunge la gropile de gunoi sau la centrele de recuperare a energiei din deşeuri. În cele din urmă, numai un procent de 7% dintre sticlele de apă minerală sunt transportate pe calea ferată, restul de 93% fiind transportate pe drumurile publice, în camioane, ceea ce înseamnă consum de combustibil, producere de CO2 şi pulberi nocive.

Apa de la robinet… cu “bulină albastră”

În ceea ce priveşte controalele efectuate asupra apei de băut, există norme precise. Sunt făcute atât controale interne (de către administratorul apelor publice), cât şi controale externe (asigurate de compania care este răspunzătoare cu întreţinerea aparatelor FÂNTÂNEL). Controalele externe vor fi efectuate prin prelevarea de probe de apă, la fiecare 3 luni, care vor fi ulterior analizate de “SANEPID”, iar rezultatele vor fi afişate pentru informarea publică. În ceea ce priveşte apele minerale, legislaţia prevede că societăţile care deţin dreptul de concesionare trebuie să efectueze analiza apelor o dată pe an.

Avantajele căsuţelor de apă “FÂNTÂNEL”

Fiecare “căsuţă de apă” furnizează în medie 2.500 de litri pe zi, ceea ce înseamnă aproximativ 1.250 de sticle de plastic de 2 litri pe zi pentru fiecare aparat „FÂNTÂNEL”. Prin urmare, dacă se consumă apă de la aceste aparate timp de un an de zile, nu se utilizează aproximativ 457.000 de sticle. Aceste date, transformate în numărul de autocamioane grele,  necesare pentru transportul ambalajelor, reprezintă 65 de camioane mai puţin pe străzi şi autostrăzi. În prezent, în Timişoara există peste 100 de fântâni, de unde, zilnic, mii de timişoreni se alimentează cu apă potabilă.

 

Comentarii

comentarii