Acasă Actualitate Prima iubită a lui Beethoven, Johanna von Greth, ar putea avea o...

Prima iubită a lui Beethoven, Johanna von Greth, ar putea avea o statuie în Piaţa Libertăţii

DISTRIBUIȚI

Johanna von GrethJohanna von Greth, prima iubită a compozitorului Ludwig van Beethoven, ar putea avea o statuie în Piaţa Libertăţii din Timişoara, personajul feminin urmând să aibă alura unei femei elegante, în haine de epocă, a anunţat primarul Nicoae Robu, marţi, într-o conferinţă de presă.

„Vrem să decorăm pieţele din centrul istoric al Timişoarei (aflat la finalizarea lucrărilor de reabilitare şi modernizare din bani europeni, n.r.) şapte obiecte de artă urbană, fie de inspiraţie istorică, fie de inspiraţie de contemporaneitate. În pieţele din marile oraşe europene sunt astfel de statui, unde vin zilnic mii de persoane să facă poze”, a declarat primarul.
Potrivit edilului, cele şapte statui ar urma să fie amplasate pe străzile Florimund de Mercy, Eugeniu de Savoya, Vaseile Alecsandri, Carusso şi în Piaţa Libertăţii. Acest proiect va ţine cont şi de opinia timişorenilor, dar şi de cea a specialiştilor.
Locul în care ar urma să fie amplasată statuia iubitei marelui compozitor este ales în Piaţa Libertăţii, pentru că în urmă cu aproape două veacuri, ea ar fi locuit într-un imobil pe care se află, în prezent, clădirea Casei Armatei din Timişoara, din respectiva Piaţă.
Concluziile îi aparţin profesoarei Luciana Ianculescu, care fiind absolventă a Conservatorului „Gheorghe Dima” din Cluj a fost atrasă de povestea de dragoste a lui Ludwig van Beethoven, la Viena, cei doi având, pe-atunci, 17 ani. Luciana Ianculescu îşi fundamentează cercetarea pe cronici şi hărţi vechi de peste 190 de ani, contemporane geniului muzicii clasice. De asemenea, istoricul cercetător Ioan Haţegan, de la Muzeul Banatului, susţine afirmaţiile profesoarei Ianculescu.
Deşi idila nu a durat mult, a fost o frumoasă poveste de dragoste între Ludwig şi Jeanette (Johanna – n.r.). Ea s-a căsătorit cu căpitanul Karl Greth, care a devenit general şi comandant al Garnizoanei Timişoara şi a adus-o pe frumoasa artistă în oraşul de pe Bega”, a dezvăluit profesoara Ianculescu.
Astfel, marea iubire a lui Beethoven a rămas pentru totdeauna la Timişoara, unde este şi înmormântată. Domnişoara Jeanette d”Honrath din Koln s-a îndrăgostit de tânărul Ludwig van Beethoven, dar acesta era sărac. Tânără şi frumoasă, Jeanette a ales un căpitan chipeş din Austria, Karl von Greth. După nunta lor, care a avut loc în anul 1788, tânăra soţie a devenit doamna Jeanette von Greth şi şi-a urmat soţul, avansat la gradul de general şi numit comandant al cetăţii Timişoara, în anul 1823. Jeanette von Greth s-a stins din viaţă la Timişoara, la vârsta de 52 de ani, locul ei de veci fiind cavoul Piariştilor din Piaţa Libertăţii. După demolarea bisericii din Piaţa Libertăţii, în anul 1911, osemintele au fost reînhumate în cimitirul din Cetate. Autorităţile locale au şi dezvelit la Casei Armatei din Timişoara o placă ce anunţă locul unde a trăit Johanna von Greth, prima iubire a lui Ludwig van Beethoven şi soţia comandantului Garnizoanei Timişoara, generalul Karl von Greth. Aceasta reprezintă şi un reper de atracţie pentru turiştii pasionaţi să afle poveşti de dragoste de altădată, acoperite de colbul vremii, dar rămase nemuritoare prin frumuseţea lor.

Comentarii

comentarii