Acasă Actualitate Primarii rămași fără banii din fondurile de echilibrare a bugetelor au depus...

Primarii rămași fără banii din fondurile de echilibrare a bugetelor au depus petiții la Prefectura Timiș. Disputa continuă

DISTRIBUIȚI

Disputa dintre administrația liberală a Consiliului Județean Timiș, pe de o parte, și conducerea PSD a Prefecturii Timiș, pe de altă parte, pe tema alocării banilor din fondurile de echilibrare a bugetelor și a banilor pentru drumuri, a avut miercuri un nou episod. Primarii din ”aripa liberală” au continuat demersul de a cere anularea contestației în contencios administrativ depusă de prefectul de Timiș asupra modului de alocare a sumelor și au depus miercuri mai multe petiții, la registratura Instituției Prefectului.

Edilii șefi spun că blocarea acestor hotărâri au afectat activitatea primăriilor, dar și realizarea unor investiții în întreținerea drumurilor locale. Pe lista celor supărați nu sunt doar primari liberali, acolo apar și conducători de UAT de la alte formațiuni, spun cei de la CJT, dar nu putem să nu remarcăm că acolo apar primari care, destul de posibil, vor candida la viitoarele alegeri pe listele PNL.

În frunte cu Alin Nica, președintele CJ Timiș, primarii au venit din nou să protesteze și să ceară anularea cererii depuse în contencios administrativ. Nica spune că acțiunea Prefecturii a fost doar un abuz, cu efect de blocare a administrației locale.

”Spun astăzi cu toată responsabilitatea că ceea ce a făcut prefectul județului Timiș prin această contestare este un abuz și o blocare fără temei legal a activității întregii administrații publice locale din județul nostru. Gândiți-vă că sunt primării dintre cele 99 care compun județul nostru care se bazează pe sumele ate de la Consiliul Județean Timiș. S-a spus că nu au fost criterii de repartizare a acestor sume”, a decarat Nica.

El cere în continuare o justificare legală pentru contestație și susține că nu există nicio lege care să stabilească anumite criterii de alocare.
”Legea nu prevede niciun astfel de criteriu. Este vorba de legea bugetului de stat care, prin derogare de la legea finanțelor publice locale, stabilește că 6% din impozitul pe venit care se colectează la nivelul județului Timiș, dar nu mai mult de de 36 de milioane de lei, se distribuie către primării, prin hotărârea Consiliului Județean Timiș. Noi atunci când am stabilit aceste sume, ne-am uitat, pentru că de aia se spune echilibrare a bugetelor locale. Ca să ne uităm puțin, să avem o imagine de ansamblu și să vedem care sunt acele primării care au cea mai mare nevoie de bani. Eu m-am uitat pe ce bani au primit primăriile prin hotărârile de Guvern de repartizare a sumelor din fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prin anexa șapte, la legea bugetului de stat și, evident, pe solicitările venite din partea primăriilor, atât în ceea ce privește cheltuielile de dezvoltare, investiții locale avute în vedere, cofinanțări la proiecte cu finanțare europeană, dar și în ceea ce privește cheltuielile de funcționare, strict cele mai de bază cheltuieli de care au nevoie aceste primării. Făcând o analiză globală a tuturor acestor elemente, a rezultat acea propunere cu care am venit în fața Consiliului Județean și care a fost adoptată”, a mai spus șeful CJT.

El consideră că întreg demersul are doar scop politic, chiar un eventual sprijin pentru o candidatură a lui Alfred Simonis la șefia CJT.

”Ceea ce mi s-a părut hilar în declarațiile domnului prefect a fost că îmi solicită să revocăă acele două hotărâri și să vin cu o altă hotărâre, oricare ar fi ea. Dar dacă este votată de consilierii județeni PSD și USR, atunci este legală și el nu mai contestă în instanță. Arată clar substratul politic din spatele acestei decizii, pentru că, evident, hotărârile cele două inițiale s-au luat fără voturile acestei coaliții distructive pentru județul Timiș, formată din PSD și USR. Și atunci evident că nu pot să nu reclam public această coalizare împotriva legii a celor de la USR și PSD înfrunte cu domnul prefect și cu domnul deputat Simonis, pentru că știm cu toții că în spatele acestui demers se regăsește domnul deputat Simonis, evident interesat de de destabilizare a lucrurilor în județul nostru, în vederea unei posibile candidaturi la președinția Consiliului Județean Timiș”, continuă Nica.

To acest demers considerat politicianist are ca efect blocarea activității unor UAT rămase fără banii pe care se bazau.

”Ceea ce vreau să vă spun este că nu doar comunele și orașele au fost blocate, ci și Consiliul Județean Timiș, pentru că 11 milioane din din sumele alocate pentru drumuri județene și comunale erau pentru reparațiile drumurilor județene din județul nostru. Ei bine, acum trebuie să prioritizăm până când se judecă această contestație și aceste reparații a ale drumurilor județene care necesită astfel de intervenții”, conform liberalului Nica.

El spune că ar trebui să le fie rușine, atât prefectului Mihai Ritivoiu, cât și deputatului Alfred Simonis.
”În final, aș vrea doar să spun rușine, domnule prefect, rușine domnule Simonis, pentru că din punct de vedere politic blochezi, alegi să blochezi 99 de primării și un Consiliu județean doar pentru interesele mărunte ale unor membri PSD, că nu blamez întregul Partid Social Democrat și care nu reușesc să găsească alte motive sau modalități de exprimare publică și politică într-o competiție corectă, bazată pe idei, pe programe, pentru beneficiul cetățenilor județului nostru nostru. În continuare suntem deschiși la scurte întrebări, dacă este cazul și, evident, colegii mei care sunt aici, în spatele meu, de la ai multe partide politice, nu doar de la PNL.
Primarii supărați au depus mai multe petiții la Registratura Prefecturii, prin care solicită prefectului să retragă contestațiile cu privire la cele două hotărâri ale Consiliului Județean Timiș.

Comentarii

comentarii