Acasă Actualitate Primarul Fritz a scos de pe ordinea de zi a plenului un...

Primarul Fritz a scos de pe ordinea de zi a plenului un proiect benefic Timișoarei cu doar o jumătate de oră înainte de vot

DISTRIBUIȚI

Câinii găsiți pe stradă și ajunși în adăpostul public al Timișoarei vor beneficia de servicii veterinare suplimentare, de o atenție mai mare din partea medicului și după 14 zile, dacă nu sunt revendicați nu vor fi eutanasiați. Așa sună un proiect chiar benefic, care ar fi trebuit votat de consilierii locali timișoreni, în cadrul unui plen de îndată, convocat joi. Doar că… proiectul a fost retras de la vot în ultimul moment de cel care l-a inițiat, primarul Dominic Fritz, pentru că ar avea atașat un alt proiect complementar, nu am aflat despre ce e vorba, dar care ar fi fost elaborat prea târziu. Ce e și mai ciudat este că primăria promova, prin Serviciul de Comunicare, acel proiect, trimițând, cu jumătate de oră înainte de plen, proiectul, printr-un comunicat de presă.

Soluția eliminării punctului de pe ordinea de zi a fost găsită chiar de primar: mai facem încă un plen, nu e problemă.

”Aș dori să retrag acest proiect, pentru că el vine cu un proiect complementar, care a fost prea târziu gata astăzi și n-am vrut să vi-l supun la vot astăzi. Deci o să convoc încă un plen și o să votăm cele două proiecte împreună. Deci, îl retrag acum”, a anunțat Fritz, în cadrul ședinței.

Desigur, primarul nu a precizat și care e acel proiect complementar.

Pusă în situația de a semna un nou contract de gestionare a câinilor fără stăpân din oraș pentru că actualul expiră în această lună, municipalitatea dorește și îmbunătățirea regulamentului privind serviciul de gestionare a acestora. Printre prevederi sunt incluse servicii veterinare sporite și eliminarea ideii de eutanasiere, dar în limitele bugetare!

Deocamdată, CLT a primit o propunere de aprobare a un contract provizoriu, pe șase luni, pentru această operațiune de management a câinilor fără stăpân, ulterior fiind programată și organizarea unei licitații, prin care să fie acordat serviciul prezentat pe o perioadă de trei ani. În aceste condiții, ideea unui nou adăpost public de câini, al municipalității, care trebuie realizat, are un orizont de realizare destul de îndepărtat.

Potrivit acestuia, câinii fără stăpân vor fi evaluați, deparazitați, microcipați, sterilizați, vaccinați și li se vor acorda mici tratamente necesare, în baza fișei medicale completate către medicul veterinar al adăpostului. Astfel, se vor îmbunătăți condițiile privind protecția animalelor, cât și condițiile de viață ale cetățenilor. De asemenea, câinii abandonați vor fi ținuți în adăpost până la adoptarea sau revendicarea lor și în limita bugetului aprobat de către consilierii locali. Animalele care nu vor fi adoptate sau revendicate în termen de 14 zile, nu vor fi eutanasiate, ci vor putea rămâne în adăpost în continuare în funcție de capacitatea de cazare și de disponibilitățile financiare ale administrației locale.

Conform proiectului scos de pe ordinea de zi, consilierii locali au avut de aprobat studiul de fundamentare, regulamentul și caietul de sarcini privind delegarea acestei activități prin concesiune în urma unei licitații deschise.

Serviciul de gestionare a câinilor fără stăpân din Timișoara se va realiza prin delegare atribuită prin licitație deschisă, doar temporar, având în vedere că Primăria Timișoara a demarat procesul de construire a unui adăpost pentru câinii fără stăpân, cu o capacitate de peste 500 de locuri.

Durata de delegare a gestiunii prin concesionare care urmează să fie achiziționată este de 3 ani, cu posibilitatea de denunțare a contractului de către primărie înainte de acest termen în cazul în care se finalizează investiția care privește ridicarea unui nou adăpost public pentru animale ori autoritatea contractantă preia gestiunea directă a acestui serviciu.

Întrucât actualul contract privind gestionarea populației canine din oraș va expira în această lună, pentru a se asigura continuitatea operațiunilor de gestionare a câinilor fără stăpân din Timişoara, consilierii locali au aprobat un contract de achiziție publică de servicii, prin procedura de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare, până la finalizarea licitației pentru desemnarea operatorului, dar nu mai mult de 6 luni.

Comentarii

comentarii