Acasă Actualitate Primarul Timișoarei rupe Colterm. Ia distribuția la primărie și admite că va...

Primarul Timișoarei rupe Colterm. Ia distribuția la primărie și admite că va cumpăra energie și de la alți furnizori

DISTRIBUIȚI

Compania Colterm nu se va mai ocupa cu ”aducerea” agentului tehnic la abonați, ci va face doar producție, a anunțat marți primarul Dominic Fritz. Această idee a ”înflorit” de curând, atunci când municipalitatea s-a trezit că are de plătit o grămadă de bani către propria societate de termoficare, pentru pierderile tehnologice suferite de aceasta, atunci când a transportat agentul termic prin țevile primăriei. Din iunie se schimbă tot, Primăria Timișoara va reșapa una dintre firmele înființate pentru a atrage fonduri europene, și o va face distribuitor, iar abonați vor semna contracte și vor plăti facturile de încălzire la noua firmă.

Teoretic, pierderile tehnologice dispar, evident că acestea nu ”zboară” în neant, ci vor fi în managementul primăriei.

Nu va mai veni de Paști o factură cadou a spus Fritz, desigur referindu-se la afirmațiile consilierului local Roxana Iliescu, lansate în urmă cu două săptămâni. Așadar, abonații își iau adio de la relația cu Colterm, vor semna cu o nouă companie, una dintre cele înființate de municipalitate pentru a face investiții din fonduri europene nerambursabile, dar care, cel puțin deocamdată nu și-a atins scopul. Acum va fi ”reșapată” și va prelua distribuția de căldură și apă caldă.

Pentru primar, deși Colterm arată acum mult mai bine, odată ce a ajuns cu portăreii” la ușă, este tot un pacient bolnav.

”Mă bucur că de când a intrat în insolvență, Colterm a reușit și anul trecut, din momentul intrării în insolvență, cât și anul acesta ca și anul trecut, să plătească certificatele verzi. Dar este clar că în continuare Colterm este un pacient bolnav, care nu se va face bine doar din inerție, ci este nevoie în continuare de niște decizii dificile, dar asumate. Prin urmare, vă anunț că în luna iunie expiră contractul de delegare cu care municipiul Timișoara a încheiat această înțelegere cu firma Colterm pentru producția și distribuția agentului termic din Timișoara. Și cu expirarea acestui contract este momentul potrivit să regândim tot acest ecosistem de termoficare în Timișoara și  asta înseamnă că soluția pe care o propunem este ca la Colterm să se concentreze pe producție, adică pe activitatea de bază în cele două ceturi, iar distribuția și furnizarea efectivă a agentului termic a populației să fie făcută de o altă companie a Primăriei Timișoara. Asta are mai multe avantaje. În primul rând, aceste pierderi tehnologice de care s-a plâns Colterm foarte mult, pentru că într-adevăr rețeaua există, sunt anumite pierderi în rețea, rețeaua care este a a municipiului nu vor mai exista, ci Colterm va primi exact ce va vinde la poarta fabricii, municipiului. Și apoi este, în ghilimele, problema primăriei cum distribuie mai departe acest agent termic. În același timp, Primăria Timișoara va avea posibilitatea de a accesa alte fonduri pentru alternative la producție.

”Pacientul bolnav” e oricum în insolvență, deci nu poate lua fonduri europene nerambursabile, spune primarul, care nu a precizat cât timp societatea care este a municipalității, exclusiv, va și rămâne în această insolvență.

”Colterm, momentan fiind în insolvență, nu poate accesa, de exemplu, fonduri europene pentru retehnologizare. Această posibilitate este dată de către Primăria Timișoara, de aceea avem și un proiect de pus pentru cogenerare. Ca să putem folosi energia termică din această nouă sursă de producție avem nevoie de rețeaua de distribuție și tocmai de aceea cele două lucruri în viitor pot fi despărțite”, a mai spus Fritz.

El a deschis, cumva, cutia Pandorei, și a lăsat să se înțeleagă că nu e exclus ca o firmă privată să poată să devină furnizor pentru căldura orașului, lăsând Colterm să ardă cărbuni și să necesite veșnicele certificate verzi. Fritz crede că se dau prea mulți bani pentru subvenționarea companiei de termoficare.

”Asta înseamnă că putem investi și în alte tehnologii sau alte firme pot investi în alte tehnologii. Geotermie, biomasă, cogenerare și noi putem să cumpărăm de la mai mulți, chiar care vor să investească în această zonă. Încă o dată cred că este nevoie de o schimbare a sistemului. Doar anul acesta, Primăria Timișoara, din bugetul local, a dat 112 milioane de lei, adică 1.000.000 lei pe zi, subvenții pentru căldura. Aceste subvenții par să crească an de an și este o dinamică pe care trebuie să oprim, dar în același timp obiectivul nostru clar și asumat este să existe sistemul de termoficare în continuare în Timișoara. Tocmai de aceea facem acum acest pas natural. Încheiem un nou contract strict pentru producție cu Colterm și un alt contract pentru distribuție și furnizare cu noua companie a a primăriei. Avem deja de anul trecut înființate două companii. Una dintre ele o o pregătim acuma pentru a a putea prelua aceste acest serviciu. Un serviciu care va permite și un alt, să zicem mod de facturare, de relaționare cu clienții, de digitalizare, pentru că atunci când putem să începem de la un nou punct putem să și îmbunătățim serviciile pentru cetățeni”, a mai spus primarul.

Desigur, el a recunoscut că această nouă companie va însemna și salarii în plus, personal angajat, chiar și meșteri de reparat acele țevi, etc, deci cheltuieli. Chiar dacă rețelele au fost deja modernizate, pierderile tehnologice nu vor dispărea în neant, acestea vor exista în continuare, probabil la dimensiuni mai mici, dar tot vor trebui acoperite.
Conform primarului, ”fericită” va fi chiar compania Colterm, care nu va mai avea această pierdere tehnologică, că va vinde exact ce produse, la prețul respectiv, de producție, fără alte influențe. În opinia lui Fritz, pierderile tehnologice erau umflate, special pentru a acoperi și restul pierderilor, nu doar cele de pe rețele.

”Nu e foarte clar clar, dar știm, știm foarte că aceste acest bilanț energetic și aceste pierderi au fost făcute în fiecare an tocmai ca să acopere toate pierderile la Colterm și în viitor le vom controla mult mai bine și pentru că nu le mai plătește altcineva. Dacă nu se elimină pierderile trebuie plătite o dată”, conform primarului.

Deocamdată, Fritz nu știe cât va costa toată această schimbare.

”Acum, astăzi, este momentul în care am făcut acest anunț că contractul expiră la sfârșitul lui iunie. Pentru cele două noi contracte, unul pentru Colterm, alt contract pentru distribuție vor fi făcute, vor trebui făcute legal studii de fundamentare ș.a.m.d. Nu este rolul meu acum să scot din burtă astfel de cifre. Ce este clar este ca și orice schimbare și această schimbare va necesita o investiție, ca și orice schimbare și acest această schimbare necesită a un efort. Un efort chiar mare și din partea primăriei. Dar încă o dată, dacă nu rupem pisica și să rupem pisica înseamnă să rupem producția de la distribuție. Nu vom avea niciodată capacitatea de a investi în tehnologii noi, pentru că momentan Colterm”, a mai spus primarul.
El susține că primăria va putea să cumpere și de la alți furnizori, chiar privați, căldură, pentru că aceștia oricum nu ar fi lucrat cu o firmă în insolvență.

Oficialul a asigurat că societatea Colterm, nu va ”muri”.

”Tocmai tocmai de aceea facem un nou contract de delegare de producție. Adică noi vrem să susținem Colterm și în continuare. Colterm poate să producă la un preț, bineînțeles concurențial. Dar e, nu. Lăsăm Colterm pe stradă, facem un nou contract, dar pe producție. Colterm va fi cel mai puternic jucător deocamdată în această schemă”, a mai menționat Dominic Fritz.
Primarul spune că decizia de acum este una, deocamdată politică, dar fundamentată economic, pe care și-o asumă.

”Dacă credeți că putem să supraviețuim încă o iarnă, pur și simplu mergând mai departe ca și până acuma. Dacă credeți că dacă am dat acuma 1.000.000 lei pe zi din banii timișorenilor 1.000.000 lei. Cât puteam să investim în noi școli, putem să investim în noi terenuri de sport.
Această ”tăiere” între distribuție și producție nu înseamnă și falimentul Colterm, unul rapid, spune primarul.

Comentarii

comentarii