Acasă Actualitate Primăria Reșiței cere CEZ asigurarea debitului Bârzavei

Primăria Reșiței cere CEZ asigurarea debitului Bârzavei

DISTRIBUIȚI

TMK Hydroenergy Power, societatea care exploatează sistemul hidroenergetic, susține însă că  respectă cu strictețe instrucțiunile Administrației Bazinale de Apă Banat – Sistemul de Gospodărire a Apelor Caraș-Severin TMK Hydroenergy Power a remis primăriei municipiului Reșița, în 21 august, un răspuns prin care explică acțiunile acestei societăți care se confruntă în activitatea sa specifică cu o secetă prelungită.
 „Stimate Domnule Primar, se arată în scrisoare, așa cum am notificat instituția pe care o conduceți, prin Comunicarea privind începerea execuției lucrărilor, TMK Hydroenergy Power a oprit procesul de producție a energiei hidro la CHE Grebla începând cu 6 iulie 2012. Prin oprirea procesului de producție, debitul de apă evacuat în râul Bârzava prin amenajarea hidro este nul, singura soluție pentru asigurarea unui debit corespunzător al râului fiind acumularea existentă în Lacul Secu. În conformitate cu prevederile legale în vigoare, managementul rezervelor de apă aferent lacurilor deținute de TMK Hydroenergy Power se realizează exclusiv sub coordonarea Administrației Bazinale de Apă Banat – Sistemul de Gospodărire a Apelor Caraș-Severin. Astfel, ne aflăm în imposibilitatea de a da curs altor solicitări privind asigurarea debitului de apă, în afara celor primite explicit din partea Administrației Bazinale de Apă Banat – Sistemul de Gospodărire a Apelor Caraș-Severin. În ce privește programul de desfășurare a manevrelor, acesta este indicat de Administrația Bazinală de Apă Banat în funcție de condițiile hidrologice. Pe de altă parte, producția de energie hidro în sistemul din proprietatea TMK Hydroenergy Power va rămâne oprită până la finalul procesului de retehnologizare – al doilea semestru al anului 2013. (…)”
    Reprezentanții TMK Hydroenergy Power precizează, în plus, că în cadrul discuțiilor dintre ei și cei ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Caraș-Severin, instituția reglementatoare a debitelor de apă, au fost expuse o serie de măsuri menite să reducă un posibil impact negativ asupra ecosistemului acvatic. Printre acestea, din cauza creșterii temperaturilor, pentru salvarea ecosistemului acvatic, cu începere din 14 iulie 2012, Administratia Bazinală de Apă Banat a dispus deschiderea parțială a unei goliri de fund a acumulării Secu, asigurând un debit suplimentar mediu zilnic în albia râului Bârzava de cca 550 l/s. Măsura s-a menținut până la data de 16 august 2012, dată la care acumularea Secu a atins o capacitate de umplere de 80%. La acest nivel, volumul acumulărilor de pe amenajarea hidrotehnică Bârzava Superioară, potrivit graficului dispecerului de exploatare, a intrat în zona de atenţie, drept pentru care, potrivit Legii Apelor și autorizațiilor de funcționare a acumulărilor de pe râul Bârzava, s-a suspendat măsura deschiderii golirii la acumularea Secu, prioritate absolută având asigurarea stocului de apă necesar alimentării cu apă a populației municipiului Reșița. În aval de barajul Secu este asigurat debitul salubru de 50 l/s, iar în secțiunea Grebla, Sistemul de Gospodărire a Apelor Caraș-Severin a realizat un prag de deviere pentru asigurarea unui luciu de apă în acumularea Grebla, în vederea salubrizării zonei. Regimul actual de funcționare se va menține, susțin specialiștii, până la modificarea condițiilor hidrologice.

 

Comentarii

comentarii