Acasă Actualitate Primăria Timişoara a investit într-o plantaţie de salcie energetică

Primăria Timişoara a investit într-o plantaţie de salcie energetică

DISTRIBUIȚI

19 decembrie salcie energetica

În zona Ciarda Roşie, pe o suprafaţă de 8,11 hectare, Primăria Timişoara a plantat peste 110.000 de sălcii energetice. Terenul este traversat de linii electrice aeriene, iar până de curând era ocupat de vegetaţie spontană de până la 3 metri înălţime. Cum nu existau prea multe soluţii pentru folosirea terenului aflat la limita Timişoarei cu Moşniţa Nouă, directorul Direcţiei de Mediu a primăriei a venit cu ideea de plantare a salciei energetice.

Nu este tocmai ceea ce se aştepta în momentul în care Robu a promis 110.000 de copaci plantaţi, dar salcia are avantajele ei. Specia a fost dezvoltată iniţial în Suedia, creşte până la 4 metri înălţime, şi are un randament energetic foarte bun. Astfel, principala întrebuinţare a salciei este producerea de energie din biomasă. Salcia se taie aproape de rădăcină din al doilea an, după care planta creşte la loc şi se poate recolta anual, timp de 25 de ani. De pe un hectar cultivat se pot recolta chiar şi peste 30 de tone de biomasă.

19 decembrie salcie energetica 2

Salcia energetică are capacitatea de a valorifica bine terenurile improprii altor culturi – în primul rând terenuri cu exces de umiditate, dar şi terenuri degradate şi poluate. În ţările nordice există culturi de salcie energetică pe care se deversează periodic ape uzate, plantele fiind foarte eficiente în purificarea solului.

Până în acest moment, cheltuielile pentru amenajarea plantaţiei de salcie energetică s-au ridicat la 67.378 lei, sumele fiind asigurate din bugetul local al Municipiului Timişoara. În cursul primăverii anului 2014 se vor realiza şi lucrările de ierbicidare.

„Pe lângă avantajul producerii de oxigen, există o piaţă de valorificare a biomasei. Până când vom ajunge să recoltăm această salcie, vom reuși să încheiem contracte. După ce vom da în folosință incineratorul de deșeuri, vom folosi noi înșine acest material”, a declarat primarul Nicolae Robu.

Cei 110.880 butaşi de salcie energetică aclimatizaţi au fost furnizaţi de firma Rebina Agrar, fiind recoltaţi de pe plantaţia din comuna Ghilad, judeţul Timiş.

19 decembrie salcie 3

Comentarii

comentarii